Újabb invazív szipókás rovar tört be az országba

A hazai szakember egy, új idegenhonos inváziós kabócafaj megjelenésére figyelmeztet, amely a szőlőben tehet jelentős károkat. De mit lehet tudni róla?

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Adobe Stock (Kiemelt kép)
Forrás:
berek.hu
2022. július 4.

A hazai szakember egy, új idegenhonos inváziós kabócafaj megjelenésére figyelmeztet, amely a szőlőben tehet jelentős károkat. De mit lehet tudni róla?

A szipókás rovarok (Hemiptera) csoportját a növényi tetvek, a kabócák és a poloskák alkotják. Kóbor Péter entomológus a napokban a Facebookon hívta fel a figyelmet egy új inváziós kabócafajra, az élénkzöld lepkekabócára (Acanalonia conica), amely Magyarországon is megjelent – szúrta ki a Berek.

Mint írják, a faj nagy testű, és könnyen felismerhető élénk zöld színéről és széles elülső szárnyairól. Eredeti élőhelyén, Észak-Amerikában, az itthon szintén idegenhonos inváziós kabócafajként ismert amerikai lepkekabócával alkot közösségeket.

Az élénkzöld lepkekabóca soktápnövényű faj, fő kártétele, hogy a szőlő fiatal hajtásait felhasítva a növényi szövetekbe rakja le tojásait.

Ez hegesedéssel, a hajtás elhalásával járhat, valamint a seben keresztül könnyebben juthatnak be bakteriális vagy gombás fertőzések.

A szakember szerint a rovarfaj jelenléte Európában és hazánkban egyelőre nem okozott problémát, azonban terjedésének nyomon követése a potenciális károkozás miatt fontos. Ezért azt kéri, hogyha valaki észleli a fajt, esetleg fényképet tud róla készíteni, az adatokat (város, cím, esetleg GPS-koordináták) küldje el a kobor.peter@atk.hu e-mail-címre.

Itthon bizony van ok az aggodalomra, hiszen egyre több invazív faj lépi át az országhatárokat. Két meztelencsigafaj terjeszkedik idehaza, de támad az észak-amerikai márványrák, hogy az idegenhonos poloskákról ne is beszéljünk, és elkészült már az országos poloskatérkép is, ide kattintva böngészheted.

Cikkajánló