Újabb példány bukkant fel a hazánkban ritka madárfajból

Ezúttal a Körös–Maros Nemzeti Park Kis-Sárrét területén található egyik halastaván vendégeskedett a különleges madár.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Adobe Stock (kiemelt kép
illusztráció)
Forrás:
Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság
2022. október 4.

Ezúttal a Körös–Maros Nemzeti Park Kis-Sárrét területén található egyik halastaván vendégeskedett a különleges madár.

Egy igazi madárritkaságot sikerült megfigyelnie a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Békés megyei csoportjának tagjainak szeptember közepén a a Körös–Maros Nemzeti Park Kis-Sárrét részterületén fekvő Begécsi-halastavakon. Egy fecskesirály bukkant fel itt, és ezzel ez hazánkban a 11. észlelés. A fecskesirály első magyarországi észlelése 1941-ben volt a Duna káposztásmegyeri szakaszán, idén pedig ez már a második, szeptember első felében ugyanis a Duna nagymarosi szakaszán láttak egy példányt.

A Begécsi-halastavakon előkerült példány egy hétig tartózkodott nálunk. A szakemberek többször is megfigyelték egy csapolás alatt lévő tóegységen, egyéb madárfajok társaságában.

A fecskesirály (Xema sabini) alig kisebb, mint a nálunk is gyakori dankasirály. Feje sötét, szürkés-fekete, nevét pedig a villás farkáról kapta. Észak-Amerika és Észak-Szibéria sziklás tengerpartjain fészkel, ahol nagy telepeket alkot, gyakran más, rokon fajokkal együtt. Fészekalja 1-3 tojásból áll, melyen a szülők felváltva kotlanak.

Telelni a nyílt tengeren és a tengerpartok mentén vonul, egészen Dél-Afrikáig is, a szárazföld belsejében ritkán bukkan fel. Tápláléka elsősorban rákokból, csigákból, rovarokból és apróhalakból áll, állománya stabil, hazánkban védett, természetvédelmi értéke 25 000 forint.

Cikkajánló