Újítások az Alföldi Kéktúrán

Útvonalszakaszok, bélyegzőhelyek és az igazolófüzet is megújult a több hónapon át zajló karbantartó munka során.

Szöveg:
2020. március 27.

Útvonalszakaszok, bélyegzőhelyek és az igazolófüzet is megújult a több hónapon át zajló karbantartó munka során.

Hazánk legnagyobb tájegységén átkelő, harmadikként kialakított hosszú távú turistaútján több kisebb-nagyobb változás történt a közelmúltban. Az egyik leglényegesebb, hogy az Országos Kéktúrához és a Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúrához hasonlóan idén tavasszal az Alföldi Kéktúra igazolófüzete is teljesen megújult. Az igényesen kidolgozott, színes térképvázlattal ellátott, a túratervezés szempontjából hasznos információkat is tartalmazó új kiadvány – ami a turistashop.hu-n is megrendelhető – 1990 Ft-ba kerül, amely összeg már tartalmazza a teljesítésért járó jelvény árát is.

Néhány szakaszon jelentős nyomvonalváltozásra is sor került, miután az utóbbi években megnövekedett közúti forgalom balesetveszélyes helyzeteket idézett elő, illetve a gazdálkodás céljából elkerített területek is akadályozták a természetjárás célú áthaladást. A módosított útvonalszakaszok csupán 6 km-rel növelték meg a jelenleg 861 km hosszú Alföldi Kéktúrát, de így is létrejött 20 db új bélyegzőhely. Ezeknél az igazolópontoknál fontos szempont volt a bélyegzők praktikus elhelyezése, illetve hogy a nap 24 órájában elérhetőek legyenek.

Az új bélyegzőhelyek:

Sok természetjáró a túra igazolásán felül egyedi grafikáik miatt is gyűjti a bélyegzőlenyomatokat. Ezek az Alföldi Kéktúra új bélyegzőhelyei:

Pörböly, Ólom-hegy, Császártöltés, Kis Keceli út, Jánostelek, Rúzsa-fa, Ördöngös, Túrkeve, Folyás-ér, Begécsi-víztároló, Szilaspuszta, Belec, Szentpéterszeg, Bojt, Pipóhegy, Fancsika, Petőrészi-kilátó, Gút, Rétközberencs, Karos, valamint 3 helyen változott a bélyegzőgumi lenyomata: Bárányfok (AKPH_02), Ligeti-földek (Álmosd régi bélyegzőjét váltja ki, AKPH_49_02), Felsőberecki (Alsóberecki régi bélyegzőjét váltja ki, AKPH_67).

Az Alföldi Kéktúra aktuális bélyegzőhelyeinek listáját itt találjátok

A nyomvonalváltozásoknál természetesen új jelzések lettek felfestve, valamint táblák is segítik a tájékozódást. Megváltozott továbbá az útvonal szakaszolása is. A korábbival ellentétben a teljes táv 13 közel egyforma szakaszokra lett felbontva, melyek kezdő- és végpontjainak meghatározásánál olyan szempontokat vettek figyelembe a Magyar Természetjáró Szövetség munkatársai, mint a jó infrastruktúra és ezen beül is a tömegközlekedési lehetőségek, melyek kényelmessé teszik, és megkönnyítik a túratervezést. Az Alföldi Kéktúra útvonalváltozásait és új bélyegzőhelyeit nem csupán az megújult igazolófüzetben, de az www.mtsz.org, valamint a termeszetjaro.hu oldalon is megnézheted.

Mi lesz a régi füzetekkel?
Természetesen a régi igazolófüzetek továbbra is érvényben vannak, ezekhez online letölthető pótlapot biztosít az MTSZ, így az új pecséteknek is lesz helye, de arra is lehetőség van, hogy a régi kiadvánnyal korábban már megkezdett Alföldi Kéktúrát az új bélyegzőfüzettel folytassuk. Ebben az esetben mindkét füzetre szükség lesz a túra teljesítésének elbírálásánál. 2020. március 23-a után leadott régi vagy új igazolófüzetek tulajdonosai sikeres teljesítés esetén az elismerő oklevél mellett térítésmentesen jutnak hozzá az Alföldi Kéktúra egyedi jelvényéhez, hasonlóan, mint az OKT vagy a RP DDK esetében.

Kisebb változás az igazolás módjában
Az új igazolófüzet korábban már említett grafikai és információs újításain túl lényeges változásnak számít, hogy nem kell kétszer bélyegeznünk azokon a pontokon, ahol megszakítottuk, majd később folytattuk a túrát. Mindössze a két dátumot kell rögzítenünk, a füzet erre kijelölt helyén. A régi kiadványokban a korábban bevett gyakorlat továbbra sem változik: megszakítás és újrakezdés esetén marad a kettős bélyegzés és dátumozás.

Az útvonal változások miatt újra be kell járnom a már lejárt szakaszokat?
Nem! Az Alföldi Kéktúra nyomvonalváltozásait megelőzően bejárt és igazolt szakaszokat nem kell ismét felkeresni, illetve nem kell újból bélyegezni. Fontos változás, hogy a megújult Alföldi Kéktúra a korábbiakkal ellentétben már nem teljesíthető kerékpárral! A kerékpárral történő teljesítés csak a használatban lévő, régi füzetek esetében elfogadható. A túra aktuális nyomvonaláról legfrissebb infókat a termeszetjaro.hu oldalon találod.

Ha nem csupán az Alföldi Kéktúra, hanem a többi kék út történetének érdekességei is érdekelnek, ajánljuk figyelmedbe a Minden, amit a Kéktúráról tudni érdemes, tavaly szeptemberben megjelent cikkünket.

Most inkább csak gondolatban menj túrázni!

Bár mi „békeidőben” aktív kikapcsolódásra igyekszünk buzdítani az olvasóinkat, a koronavírus terjedése miatt kialakult helyzetben nekünk is az a felelősségünk, hogy felhívjuk a figyelmet a járványügyi intézkedések betartásának fontosságára. A természet megvár. Éppen ezért most mi is azt szeretnénk kérni, hogy saját és embertársai érdekében mindenki maradjon otthon, és a tartalmainkat a kanapén olvasgatva, egyelőre csak virtuálisan folytassa az ország felfedezését. Ehhez tovább fogjuk közölni a cikkeket és a posztokat, mert egyrészt utazni gondolatban is jó, másrészt ilyenkor van idő elmenteni azokat az izgalmas helyeket, amelyekre majd a járvány lecsengése után érdemes lesz ellátogatni. Addig is mindenkinek kitartást és jó egészséget kívánunk!


Cikkajánló