Videóra vette egy férfi, ahogy kicsúszik a Giewonton

A túrázó 10-15 métert zuhant. Tanulságképpen közzétette, hogy szerinte milyen hibákat követett el ereszkedés közben.

Szerző:
Turista Magazin
Forrás:
magas-tatra.info
2021. március 11.

A túrázó 10-15 métert zuhant. Tanulságképpen közzétette, hogy szerinte milyen hibákat követett el ereszkedés közben.

A Lengyelország egyik leghíresebb hegyén, a Nyugati-Tátrában fekvő Giewonton február 21-én történt balesetet maga az elszenvedő vette fel akciókamerával. A felvételen azt láthatjuk, milyen hibákat követett el ereszkedés közben, és a kicsúszásnak is szemtanúi lehetünk (7.15-nél):

A férfi végig teljesen tudatánál volt, és szerencsére komolyabb következmények nélkül megúszta a balesetet, bár jó néhány sérülést elszenvedett, főleg a bordái zúzódása miatt voltak erős fájdalmai. A 10-15 méteres zuhanást követően többen leereszkedtek a szerencsétlenül járt túrázóhoz, hogy segítsenek rajta, és elkísérték őt Kuźnicéba.

„Elmentem röntgenre, és kaptam Ketonalt, ezen kívül semmi sem történt, eltekintve attól, hogy a zúzódásoktól a harmadik napon sem látok semmit, de mindez sokkal rosszabbul is végződhetett volna” – olvasható a videó alatti szövegben, amit a magas-tatra.info hozott le magyarul.

A túrázó levonta a konzekvenciákat, és a videóval együtt nyilvánosságra hozta őket. Úgy tartja, már maga a dél körüli időpont sem volt megfelelő a túrára, mert a tűző napsütés megolvasztotta és csúszóssá tette a havat, de nem segített az alapvető stressz és a félelem az ereszkedéstől sem, amit még tetézett a felülről érkező tömeg és a sietség. Ez volt az első téli mászása, rosszul használta a csúszásgátlót, és az is hiba volt, hogy kilépett oldalra, és a csákányra támaszkodva várakozott.

Összegzi a legfontosabbakat is: elengedhetetlen volt a sisak, a hátizsák, ami megvédte a gerincét, a megfelelő pozicióban tartott kar, de úgy tartja, egy kis szerencséje is volt. Reméli, hogy az esetéből mások is tanulhatnak.

Cikkajánló