Virágoznak a tündérrózsák a Kolon-tavon

Tudtad, hogy a legnagyobb virágú őshonos növényünk a fehér tündérrózsa? A kiskunsági tó most tele van vele.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Filotás Zoltán / Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság
Forrás:
Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság
Wikipédia
2021. július 6.

Tudtad, hogy a legnagyobb virágú őshonos növényünk a fehér tündérrózsa? A kiskunsági tó most tele van vele.

A fehér tündérrózsát valószínűleg senkinek nem kell bemutatni. A faj Magyarországon védett, természetvédelmi értéke 5000 Ft. Virága 10-15 centiméteresre nő meg, levele 15-30 centiméter szélesek, kerekdedek. A különbség a nálunk őshonos növényfaj és a szubtrópusi, trópusi tündérrózsák között – amelyeket például a kerti tavakban láthatunk – abban áll, hogy utóbbiak virága sosem tiszta fehér, és a leveleik gyakran fogas szélűek – tudhatjuk meg a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság Facebook-posztjából.

A virágok éjszakára becsukódnak, és 3-5 nap után elhervadnak, a víz alá buknak, és újak nőnek a helyükön. A virágzás június és szeptember között tart, de a nemzetipark-igazgatóság szerint július elején a legszebb, ezért most érdemes ellátogatni a Kolon-tóhoz, ahol tömegesen virágzik.

A tündérrózsák nemcsak szépek, de hasznosak is: a leveleik beárnyékolják a vízfelszínt, ezzel csökkentve az algásodást. A fokozottan védett fattyúszerkő pedig jellemzően a fehér tündérrózsa-sárga vízitök növénytársuláson épít fészket. A növény iszapos talajú tavakban, holtágakban, lassan folyó vizekben nő, körülbelül 3 méteres vízmélységig.

Ha jártadban-keltedben tündérrózsával találkozol, a megfigyelésedet bejelentheted a Vadonleső programban, ide kattintva. Az adatokkal a faj hosszú távú megőrzéséhez járulsz hozzá.

Cikkajánló