A Balaton nemzeti kincsünk

Befejeződött a második ütem a Kis-Balaton vízvédelmi rendszerének fejlesztésében. A hatmilliárd forintból megvalósított beruházást a köztársasági elnök és a földművelésügyi miniszter is megtekintette.

Szerző:
MTI
Fotó:
MTI Fotó: Varga György
Shutterstock
2015. május 6.

Befejeződött a második ütem a Kis-Balaton vízvédelmi rendszerének fejlesztésében. A hatmilliárd forintból megvalósított beruházást a köztársasági elnök és a földművelésügyi miniszter is megtekintette.

Az államfő Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter, V. Németh Zsolt államtitkár, illetve Puskás Zoltán, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park igazgatója kíséretében látogatott el szerdán a Kis-Balatonhoz, ahol a három éves munkával befejezett fejlesztésekről tájékozódott.

 

A kis-balatoni vízvédelmi rendszer újabb fejlesztési ütemének három fő célja volt. Egyrészt szolgálja az árvízvédelmet, hogy a Zala magasabb vízállását segítsen levezetni, másrészt természetvédelmi oka volt, hogy a halaknak az előlük korábban mesterségesen elzárt területen újra ívási lehetőséget biztosítsanak, harmadrészt pedig a Zala-folyó vízének szűrésével a Balaton vízminőségének védelmét is biztosítja.

 

 
Áder János, köztársasági elnök beszédében részletesen kifejtette, hogy a 19. század közepén jelentősen csökkentették a Balaton vízszintjét, majd körülötte vasút, üdülők, családi házak, szállodák épültek, ez pedig mára "kényszerhelyzetet eredményez", mert a 19. századi vízszintet már nem lehet visszaállítani. Ezért kell nagyon sok csapadék esetén a Sió-csatornán keresztül levezetni a vizet, hogy az ne okozzon kárt az épített környezetben.


A cél az, hogy minél magasabb legyen a Balaton vízszintje. Ilyenkor azonban, főként szeles időben előfordulhat, hogy az alacsonyabban fekvő déli településeken időnként problémát okoz a víz, de az is probléma, ha a magyar és külföldi turistáknak nyáron több száz métert kell begyalogolni a tóba, hogy fürödhessenek.

 

A Balatonról és környékéről a Turista Magazin Online-on is rendszeresen olvashatsz
Gyalogold körbe a " magyar tengert"

Cikkajánló