A repülőtértől a barlanglakásig – színes programok a Múzeumok Éjszakáján

Június 26-án szombaton lesz a Múzeumok Éjszakája, amelyet idén már 19. alkalommal rendeznek meg országszerte, számos helyszínen. A színes kavalkádból néhány fővárosi programot ajánlunk.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Pálvölgyi Krisztina (Kiemelt kép)
2021. június 25.

Június 26-án szombaton lesz a Múzeumok Éjszakája, amelyet idén már 19. alkalommal rendeznek meg országszerte, számos helyszínen. A színes kavalkádból néhány fővárosi programot ajánlunk.

A Szent Iván-éjhez legközelebb eső szombaton, azaz az év legrövidebb éjszakáján idén is kinyitják kapuikat a múzeumok, és koncertekkel, tárlatvezetésekkel, interaktív eseményekkel, családi programokkal és egyéb érdekességekkel várják az érdeklődőket. A gyerekekre való tekintettel sok intézmény már délutántól szélesre tárja a kapuit.

A programok többsége előzetes regisztrációhoz kötött. Részletes program, tematikus programkereső és hasznos információk a jegyvásárlással kapcsolatban a muzej.hu oldalon.

Néhány tipp holnap estére azoknak, akik a fővárosban töltik a Múzeumok Éjszakáját.

Aeropark Repülőmúzeum

Ezen az estén Aeropark Airbus A320neo szimulátorában kipróbálhatod, hogy milyen vezetni a világ egyik legújabb és legmodernebb repülőgépét, de a repülőmúzeum folyamatosan induló 60 perces tematikus sétáin, megtudhatod, hogy változott a repülés világa a 40-es évektől az ezredfordulóig. Minden órában elindulnak a repülőtér oldtimer járművei és életre kelnek a történelmi repülőgépek pilótafülkéi.

A programok többsége 17 órakor kezdődik és éjfélig tart. Ezen az estén ingajárat közlekedik a Deák tér (Gerlóczy utca) és az Aeropark között. Részletek: ITT!

Földalatti Vasúti Múzeum

A millenniumi földalatti vasút 1896-os átadásnak 125. évfordulója alkalmából a Deák téren található múzeum új időszaki kiállítással várja látogatóit. A Múzeumok Éjszakájára megnyitó tárlat a földalatti egy és negyed évszázadának legfontosabb állomásait mutatja be. Részletek: ITT

Helyszín: Budapest, Deák Ferenc téri metró aluljáró

Kiscelli Múzeum

A Kiscelli Múzeum már délutántól számos programmal várja az érdeklődőket. A Vasárnapi Barangoló tematikus gyerekprogram a Múzeumok Éjszakja kedvéért ezen a hétvégén szombatra költözik, és Madárcsicsergés a Kiscelli Parkban címmel erdei kalandozásra hívják a családokat.

A Vadregényes kastélykert címmel szabadtéri kiállítás mutatja be a múzeum körüli park történetét, amelyről ezen a napon egy vezetett parkséta keretében a téma szakértője, dr. Rostás Péter művészettörténész mesél majd a résztvevőknek. Természetesen ezen a napon az épület bejárására is lesz lehetőség, többek között a csak vezetéssel látogatható kriptába is le lehet majd menni. A részletes programot itt találjátok.

Helyszín: 1037 Budapest, Kiscelli utca 108.

Országos Meteorológiai Szolgálat - Marczell György Főobszervatórium

A meterológia iránt érdeklődők számára kihagyhatatlan lesz ez a program, hisz ezen a délutánon bárki betekinthet az időjósok munkájába. A meteorológiai tansövényen tett vezetett séták során az érdeklődők megismerkedhetnek a múlt és a jelen meteorológiai műszereivel és a mérések folyamatával. Kiderül, hogy működik a villámdetektor, a cseppspektrum-mérő vagy a felhőalapmérő, de rádiószonda felbocsátását is láthatják a séta résztvevői.

A séták 12 órától 19 óráig indulnak. Részletek: ITT

Helyszín: 1186 Budapest, Gilice tér 39.

Barlanglakás Emlékkiállítás

Budafok egy árnyas kertvárosi utcájában rejtőzik a Barlanglakás Emlékkiállítás, amelynek megújult tárlatát ismerhetik meg az idelátogatók. Egykor százával voltak barlanglakások Budafok-Tétényben, ma már csak ez az egy látogatható közülük. Kialakulásukról, sorsukról is sokat megtudhatunk ezen az estén, de az egykor itt virgázó szőlőkultúráról is hallhatunk egy előadást.

A programok 17 órától 22 óráig tartanak. A részletes programot itt találjátok.

Helyszín: 1222 Budapest Veréb utca 4.

Cikkajánló