A szerkesztő szemével: a Turista Magazin áprilisi lapszáma

Vérbeli természetjáróként egész évben rójuk az ösvényeket, de mégis, így április elején vadul nekiállunk a tavaszi és nyári túrák tervezésének. Új lapszámunk ehhez kíván segítséget nyújtani.

2022. március 31.

Vérbeli természetjáróként egész évben rójuk az ösvényeket, de mégis, így április elején vadul nekiállunk a tavaszi és nyári túrák tervezésének. Új lapszámunk ehhez kíván segítséget nyújtani.

Itt a túraszezon és minden bizonnyal sokan indulnak kirándulni a tavasz első napsugarait élvezve. Jól is teszik, azonban az áprilisi időjárás köztudottan szeszélyes. Jól tesszük, ha a túrák tervezésekor első dolgunk megnézni az időjárás-előrejelzést, ugyanakkor számtalanszor tapasztaltam már, hogy sokan akár több hétre előre nézik az időjárást, vagy éppen rosszul olvassák az adott alkalmazás piktogramjait. Áprilisi lapszámunkban ezért mindenekelőtt elmagyarázzuk, hogyan működik az időjárás-előrejelzés, illetve, hogy pontosan mit jelent a hosszú időtávra szóló előrejelzés, továbbá adunk egy kis segítséget, hogy miként kell megfelelően értelmezni a látottakat. Ha ezzel megvagyunk, indulhat a túra!

Indul a szezon: gyalog, kerékpárral, vagy éppen házi kedvencünkkel

Ha gyalogtúra, akkor a Rejtett Kincseink rovatunk cikkében bemutatott Világos-hegyet ajánljuk, amelyet sok Mátra-járó a hegység legvadregényesebb csúcsának, a tetejéről elénk táruló panorámát pedig az egyik legjobb látképnek mondja. De a cikkben felfedjük a Mátra keletkezésének nyitott kérdéseit és felvillantjuk a Világos-hegy lába alatti, egykori Aranybányaház történetét is.

Sokan mostanában szedik elő a kerékpárt, ezért Top 10 rovatunkban tíz olyan területet gyűjtöttünk össze a főváros tágabb környezetében, ahol garantáltan minden bringás megtalálja a számítását. Elmondjuk, hova miért érdemes menni, az ajánlók alatti QR-kódok beolvasásával pedig további kapcsolódó túrákat tervezhetsz.

A természetjárás próbára tesz minden felelős kutyatartót is. Pontosabban azt teszi próbára, hogy mennyire vagyunk felelős kutyatartók. Jó pár szabályt be kell tartanunk, hogy a kirándulás mind az erdei élővilág, mind pedig családunk és más kirándulók számára zökkenő-, stressz- és balesetmentesen végződjön. Tudástár rovatunk írásában áttekintjük, mit érdemes tudni a kutyával való kirándulásról. Szomorú apropója a direkt e lapszámunkhoz készült cikknek a múlt héten történt baleset, amely során egy vaddisznó sebesített halálra egy kutyát.

És indul a szezon akkor is, ha geo-, vagy éppen vártúráról, esetleg városnézésről van szó

Ha már a Mátra és azon belül a Világos-hegy felé visz bakancsunk, amire egyébként országjáró kampányunkban is buzdítjuk Olvasóinkat, akkor onnan csak egy ugrás hazánk egyik legromantikusabb várromja Kisnánán – kész is egy remek hétvége programja. A szerény dombocskán emelkedő, de nagyon is impozáns várat História rovatunkban mutatjuk be. A kultúrát vegyítjük a természetjárással Kitekintő rovatunkban is: Selmecbánya meglátogatása egyetlen felvidéki kirándulásból sem hiányozhat, de a Selmeci-hegység is érdekes meglepetéseket tartogat. A szomszédos bércekre felkapaszkodva például megérthetjük a város büszke bányászati múltjának földtani hátterét, de a természetjárás ritka emlékeit is felfedezhetjük.

A városnéző programok szintén most indulnak be, ezért egy különlegességgel készültünk ezen a ponton: Inota hűtőtornyai között próbáljuk megfejteni a rozsdazóna romantikáját (Városi Séta). Van ugyanis valami líraian tragikus abban, ahogy egy régi gyárépület elkezdi levetkőzni magáról az embert, és a természet visszaköltözik. Üresen tátongó, romos ipari terek, pusztuló kazánház, széljárta irodaépületek, ikonikus művelődési ház és hatalmas betonszürke hűtőtornyok emlékeztetnek arra, hogy létezett itt egy „másik kor”.

Ha pedig a geológia a te világod, akkor az Országos Kékkör földtudományi értékeit bemutató sorozatunk befejező írását ajánljuk (Geokéktúra), amelyben a Mecsek és a Geresdi-dombság földtudományi, tájképi és kultúrtörténeti értékeit vesszük szemügyre.

Vásárold meg márciusi lapszámunkat a Turistashopban, vagy az újságárusoknál, és olvasd el cikkeinket!

Korábbi lapszámainkat pedig IDE KATTINTVA TUDOD ELÉRNI.

Cikkajánló