Eddig csak kétszer látták itthon: héjasas időzik Magyarországon

Hazánkban ezidáig mindössze két alkalommal sikerült megfigyelni az egyébként is ritka fajt.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Adobe Stock (kiemelt kép - illusztráció)
Forrás:
Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület
2021. augusztus 3.

Hazánkban ezidáig mindössze két alkalommal sikerült megfigyelni az egyébként is ritka fajt.

A rábapatyi kavicsbányatavaknál időző egyedre július 30-án figyeltek fel. A madár egy fiatal hím héjasas, Görögországból származik, tavasszal jelölték meg Ándrosz szigetén. A fajnak eddig csupán két előfordulása ismert Magyarországon 1907 szeptemberéből és 1943 tavaszáról, így a madarászok között nagy visszhangot vert a mostani esemény.

A madár jeladójának hála tudjuk, hogy Görögországból szinte egyenes vonalban, északnyugati irányban szelte át a balkáni országokat, így Észak-Macedónia, Albánia, Koszovó, Montenegró, Szerbia, Bosznia-Hercegovina és Horvátország érintésével érkezett a Drávához július 25-én, ahol a folyó magyar oldalán, Potony település határában éjszakázott – ismerteti a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület a honlapján. Ezután a madár Kaposvár érintésével északnak repült, és a Somogy megyei Torvaj, majd Som települések határában töltötte az éjszakát.

Siófok, Balatonföldvár, Balatonőszöd következtek, majd a sas átrepülte a Balatont, elrepült a Balaton-felvidék és a Bakony fölött, és a Rábaközben töltötte az éjszakát. Másnap a Kőszegi-hegységen keresztül Ausztriába repült, aztán visszafordult, és Répcevis mellett éjszakázott. Ezután visszatért a Rába mellé, ahol sok madarásznak sikerült megfigyelnie július 31. és augusztus 2. között Edve, Pápoc és Rábakecöl térségben, ahonnan délnyugat felé repült.

Héjasassal Észak-Afrikától és az Ibériai-félszigettől Dél-Kínáig, illetve a Kis-Szunda-szigetekig találkozhatunk, nem összefüggő területeken. A legtöbb a fajból Észak-Afrikában és a Pireneusi-félszigeten, illetve Dél-Franciaországban él. Európában körülbelül 1100-2400 pár él, ebből kb. 750 pár Spanyolországban, 128–150 pár Portugáliában, 100–140 pár Görögországban költ.

A közepes méretű madár a hegyvidékeket kedveli, és legtöbbször sziklapárkányokra építi a fészkét. Általában két tojást rak, de ebből az esetek túlnyomó részében csak egy éri meg a felnőttkort, mert az erősebb fióka sokszor elpusztítja a gyengébbet. Étlapján madarak és emlősök szerepelnek. Fokozottan védett, természetvédelmi értéke 250 000 Ft. Európában stabil az állománya, de van, ahol csökkenést mutat.

Cikkajánló