Egy ponyvával megelőzhető madárkolóniák pusztulása

Ilyentájt érkeznek haza a partifecskék, melyek előszeretettel vernek tanyát építési területeken. Az építkezés folytatása ebben az esetben törvénybe ütközik.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Adobe Stock (kiemelt kép)
Forrás:
Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület
2022. április 6.

Ilyentájt érkeznek haza a partifecskék, melyek előszeretettel vernek tanyát építési területeken. Az építkezés folytatása ebben az esetben törvénybe ütközik.

A probléma egyszerűen megelőzhető lenne, mégis évről évre jelentkezik ez a madárvédelmi probléma – hívja fel rá a figyelmet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME). A partifecskék ugyanis akár egy fél-2 méteres függőleges szakaszon is otthont találnak egyik napról a másikra, az építkezés folytatása pedig a pusztulásukat eredményezheti.

Április második felétől május közepéig, és néha még júniusban is könnyen előállhat a baj. A madarak automatikusan védelmet élveznek, az építkezés ilyenkor a természetvédelmi és az állatvédelmi törvény értelmében sem lenne folytatható. A megoldás azonban egyszerű: erdemes a munkavégzés befejeztével, a nap végén ponyvás, Raschel-hálós takarást alkalmazni, amelynek módjáról ezen a linken lehet olvasni. Hogy az építkezés potenciális fészkelőhelynek számít-e, arról az illetékes nemzetipark-igazgatóságnál lehet tájékozódni. Azokat a partfalakat, amelyek erodálódtak a téli időszakban, március-áprilisban függőlegesre lehet faragni, így bárki biztosíthat fészkelőhelyet a partifecskék és a gyurgyalagok számára.

A partifecske a legkritikusabb helyzetben lévő fecskefajunk, fészkelőhelyeinek védelme ezért kifejezetten fontos. A faj a klímaváltozás vesztese, hiszen a Száhel övezet folyamatosa szélesedik, így az átrepülendő távolság egyre nagyobb. A partifecskék 5-6 ezer kilométert tesznek meg a fészkelő- és a telelőhelyük között, átrepülik a Földközi-tengert és a Szaharát. Vonulás közben 70-80%-uk is elpusztulhat. Függőleges, agyagos, homokos, omlásos partfalakba vájt üregekbe rakja a tojásait, mindig frissekbe, mivel a régiekben elszaporodhatnak a paraziták.

Cikkajánló