Előkerült a Nyugat-Mecsek újdonsült rétisas párja

A fészküket már három éve keresték, most végre elindulhat a védelmi munka.

Szerző:
Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság-Facebook/Völgyi Sándor
Fotó:
Völgyi Sándor / DDNPI Facebook
Adobe Stock
2019. október 18.

A fészküket már három éve keresték, most végre elindulhat a védelmi munka.

A megfigyelések alapján már három éve körvonalazódott, hogy rétisasok élnek a Nyugat-Mecsekben, holott a hegységnek ezen a részén erre korábban nem volt példa. A területen dolgozó kutatók bukkantak rá a fészekre, így jutott a pontos helyszín a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság tudomására. „A fészekkel kapcsolatos védelmi munka (egyeztetés a gazdálkodóval, nyomonkövetés, stb.) most már elindulhat, hogy a Nyugat-Mecsek újdonsült rétisas-párja minél hosszabb időn keresztül nevelhesse fel sikeresen fiókáit a hegység erdejében” - írják friss Facebook-posztjukban.

 


A rétisas hazánk legnagyobb ragadozó madara. Legfőképp nyílt területeken, vizes élőhelyek környékén, halastavak közelében láthatjuk, mert nagyrészt vízi szárnyasokkal és halakkal táplálkozik. Fészkét azonban zárt erdőkben építi, olyan fákra, amelyek elbírják, mivel az évek alatt az egyre nagyobb lesz. Költési időszaka majdnem fél évig tart, és fontos, hogy ezalatt ne legyen kitéve zavarásnak.

 

Illusztráció


„Mivel a mintegy 300 páros országos költőállomány jelentős része a Dél-Dunántúlon fészkel, és csak a baranyai populáció közel 50 párt számlál, igazgatóságunk természetvédelmi őr kollégái nagy hangsúlyt fektetnek a fészkelőpárok nyomon követésére, a velük kapcsolatos védelmi munkákra, lehetőség szerint az új revírek, fészkek felkutatására” - fejti ki a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság a Facebook-oldalán. A rétisas fokozottan védett, természetvédelmi értéke 1 millió forint.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Egy sas szemével láthatjuk az olvadó gleccsereket

Jól érzik magukat a rétisasok Baranyában

Védett madarak és rókák is elpusztultak Tolnában
Már egykilósak a kis rétisasok

Cikkajánló