Egy "titkos" tipp a természetjáróknak: a Hernád-völgy

Élmények és értékek vidékén, talán így lehetne a legegyszerűbben összegezni a Hernád-völgy számtalan kikapcsolódást ígérő kistáját, ahol az evezősök mellett a bakancsos és bringás turisták is megtalálják a számításukat. Itt van néhány tipp a mesés környék bebarangolásához.

Szerző:
TURISTA MAGAZIN/HERNAD-VOLGY.HU
2023. augusztus 25.

Élmények és értékek vidékén, talán így lehetne a legegyszerűbben összegezni a Hernád-völgy számtalan kikapcsolódást ígérő kistáját, ahol az evezősök mellett a bakancsos és bringás turisták is megtalálják a számításukat. Itt van néhány tipp a mesés környék bebarangolásához.

A szlovákiai Király-hegy északi oldalán eredő Hernád mintegy 286 km hosszú, ebből a folyó 118 km-et tesz meg Magyarországon, mielőtt Sajóhídvég közelébe beleömlik a Sajóba. A Hernád folyó és völgye Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye egyik legjelentősebb természeti és kulturális értékekkel bíró vidéke, ami a természetjárók számára csodálatos környezetet és többnapos felfedezőélményt tartogat, akár családi kirándulást vagy komolyabb túrákat tervezünk.

Elsőre azt gondolhatnánk, hogy a Hernád leginkább a vízitúrázók paradicsoma, holott e bájos hangulatú táj számos egyéb tematikával kínál természetjáró programot.


Hernádi élmények vándorutakon


A Cserehát végtelennek ható lankái és a Zemplén pompás hegyei között kanyargó Hernád-völgy páratlan látnivalóiból és miliőjéből a legtöbb gyalogos túrázó az Országos Kéktúra vagy a Mária Út erre vezető szakaszain kap ízelítőt. A kéktúra kelet felől Boldogkőváraljánál, nyugatról Encsnél lép be a szélesen elterülő völgybe, ami a kék út követőinek több kihagyhatatlan látnivalót is tartogat.

A sorban az első az egyik legszebb középkori erősségünk, Boldogkő vára, melynek meredek sziklára emelt bástyái már messziről vonzzák a tekintetet. Robusztus falai között megelevenedik a történelem, az innen nyíló kilátás pedig több mint lenyűgöző. A megéhező vándornak itt a magyar középkori hagyományok szerint elkészített ételeket szolgálnak fel, de különleges fogásokat Encsen is kóstolhatunk a híres Anyukám Mondta étteremben, ami napjainkra kulináris zarándokhelyé avanzsált.

Az Encs felől érkező kék Gibártnál lépi át a Hernádot, azonban mielőtt ezt megtenné, a folyóparton található vízierőműhöz tesz egy kis kitérőt. Nem csupán a túra igazolóbélyegzőjét találjuk itt: az 1903-ban emelt ipari létesítmény hazánk egyik első „törpe” vízerőműve, ami klasszicista jegyeinek köszönhetően látványnak sem utolsó. Előzetes bejelentkezéssel az épület belseje is megtekinthető, ami nem feltétlenül csak a műszaki érdeklődésűek számára lesz érdekes látvány.

Gibártól, immáron a folyó túloldalán, a Hernádcécéhez tartozó Alsócécére vezet a kék, amely falu sok mindent megőrzött napjainkig ősi település-szerkezetéből, hagyományos építészeti stílusából. A legszebb házakat Alsócécén, a református templomtól a híd felé vezető úton láthatjuk.

A Mária Út vándorai Monokot Szikszóval összekötő szakaszán járják a hernádi táj mezőgazdasági földekkel tarkított megkapó síkját. Monokon a szépen felújított impozáns Monaky-kastélyt érdemes megnézni, ami a falu központjában lévő domb tetején, reneszánsz stílusban épült 1570–1580 körül. A Mária Út Hernádkércsnél, még pontosabban a nevében is szép látványt ígérő Füzes Parknál lépi át a folyót, ahol érdemes egy kicsit lepihenni a vízparton, mielőtt Kiskinizs, Halmaj, Aszaló útvonalon, számos festői templomot és kegyhelyet érintve tovább mennénk Szikszóra.

Halmajon érdemes megnézni az Interaktív Nemzeti Emlékparkot. A park a régi Magyarország kicsinyített mása, egy füvesített domborzatos terület. Az országhatár és az elcsatolt részek széttagolásával kialakított utat lehet körbejárni. A területet árnyat adó fák, pihenőpadok, emléktáblák egészítik ki.


A Hernád-völgy tanösvényein


A Hernád-völgy nem csupán az erre haladó két fő turistaúton lehet megismerni. Jelzett tanösvények hosszabb, rövidebb kirándulással mutatják be a környék kevésbé ismert, ugyanakkor figyelemre méltó értékeit. A 26 km hosszú Magaspart tanösvény, amely a Hernádbűd és Gibárt között található Gata földvártól indul és Halmajig vezetve, a Hernád bal partjának látványos suvadását mutatja be. A Hernád völgyének agyagos talajrétegén helyenként 100 méter vastagságot is eléri a homok és lösz, ami évente 5-10 centimétert kúszik a folyó felé, a partot elérve pedig beleomlik. A Hernád-völgy több magasparti pontján élvezhetjük a völgy a Zemplén hegyeivel övezett körpanorámát.

A Hernád-völgy több ritka állatfaj otthona, sőt néhány végveszélyben levő faj élőhelye. Nyaranta araszoló és bagolylepkékkel találkozhatunk a mezőkön, a fák között uráli bagoly, uhu, vándor- és kerecsensólyom, búbos cinege, fenyőszajkó, sőt még szirti sas is él. A nedves völgyekben a ritka hegyi gyíkra lelhetünk, de honos itt az alpesi gőte és a sárga hasú unka. Egyre gyakoribb vendég a hiúz, telente a farkas.

A Nagykinizs alatt komótosan kanyargó Hernádot és környékét a nálunk csak elvétve előforduló tátroján növényről elkeresztelt Tátorján Tanösvény mutatja be, egy Alsódobszát Szentistvánbakkal és Megyaszói Pincefalut összekötő 17 km-es útvonallal. A dombon fekvő alsódobszai pincesor szőlőtőkéi között gyönyörű kilátást élvezhetünk a Bükkre, a Zemplénre, a Hernád-völgyre, és ha az időjárás engedi, akár Magas-Tátrára is.

Még délebbre a 11 állomásból álló Hernád tanösvény-t bejárói Bőcs község természeti kincseit, a Hernád folyót, a Bársonyos patakot, a Sziget nevű kiserdőt és a református templom melletti védett gesztenyefákat ismerhetik meg egy rövidke, 3,2 km hosszú sétával.

A bibliájáról neves Vizsolyt Gibárttal összekötő Kék hullám tanösvény Szentiváni földvárat, a Boldogkői várat, a Péchy-Zichy-kastélyt, és egy különleges természeti ritkaságot: az aranyló zuzmóval borított andezit tuskók Kőtengerét mutatja be egy 26 km-es távon (leágazásokkal együtt közel 30 km)

Vártúrák a Zemplénben

A hegység látványos történelmi helyszíneit járhatjuk be ezzel a jelvényszerző túrával. A tematika számos felkeresendő pontja a Hernád-völgy és a Zemplén határán találhatók, melyek gyalogosan vagy bringával is megközelíthetők. Ilyen például az országhatár szomszédságában fekvő Abaújvár Árpád-kori földsánca, melynek látványos vonalin belül kis bástyaszerű fatornyokat találunk, melyekről többek között a kanyargó Hernádra és völgyére is rálátunk. Kékeden egy olaszbástyás erődkastélyt csodálhatunk meg, igaz, csak kívülről, és ugyan ez igaz a szintén látványos Monaky-kastélyra is, amit Monokon találunk.

A pazar látványt nyújtó Boldogkő váráról már ejtettünk pár szót, ami tematika nélkül is kihagyhatatlan látnivalót jelent, akár hernádi vagy zempléni élményszerzésről van szó. Ugyanakkor nincs túl messze a folyótól, sőt, látszik is a völgyből a hegyekkel övezett Regéc vára, ami az elmúlt évek felújításainak, vagy ha úgy tetszik újjáépítésének köszönhetően, szintén izgalmas úti célt jelent a környék felfedezőinek, ahol a történelmi látnivalók mellett fantasztikus panoráma is vára a túrázókat.

Bringás felfedezőutak

Természetesen bringával is nagy élmény bejárni ezt a terepasztalra emlékeztető vidéket, köszönhetően a lankás dombokon átvezető, kis forgalmú utaknak és a környéken kialakított vagy átvezető kerékpárútszakaszoknak, de a mountain bike-osok sem fognak csalódni terepezés közben. Íme, néhány tipp, merre érdemes gurulni, mit érdemes megnézni.

A Norvégiát Görögországgal összekötő EuroVelo kerékpárút-hálózat 11. útvonala Szlovákia felől Kéked mellett érkezik hazánkba, és innen Sárospatak felé vezet tovább.

A hivatalos útvonalról letérve, és a Hernád-völgyet választva kerékpárral fedezhetjük fel a folyóvölgy, a Tokaji (Zempléni)-hegység és a Cserehát szépségeit, majd a Hernád-torkolatot elhagyva Tiszaújvárosnál csatlakozhatunk ismét vissza a fővonalba.

Gyümölcs utakon

A bibliájáról nevez Vizsolyról indulva rácsatlakozhatunk a Zemplént bebarangoló tematikus kerékpáros útvonalra. A gönci barack, a szatmári alma és a tokaj-hegyaljai szőlő előtt tisztelgő, összességében 130 km hosszú útvonal 8-as alakot ír le, így tetszés szerint szakaszolható. Az útvonal többek között olyan csodálatos helyeket érint, mint a „Huszita házáról” nevezetes Gönc, a Regéci-, a Sárospataki-, vagy a Füzéri vár, a Pálházai kisvasút, a Hollóházai porcelángyár, a telkibányai aranytelérek.

„Huszita-ház” Göncön

Gönc nevezetessége – a pálinkán túl – az az erődszerű lakóépület, amely a Gönci-patakkal párhuzamosan futó út mentén áll. A helyi hagyomány szerint a husziták (a Csehországból Husz János vértanúhalála után indult vallási mozgalom, amely a reformáció előfutára volt) építették és lakták a házat, bár hiteles források nincsenek erre vonatkozóan. A megkapó látványt nyújtó épület ma tájházként és múzeumként üzemel: berendezése a 19. század végi, mezővárosi paraszt-polgári életmód emlékeit tárja elénk.

Két keréken Rákóczi nyomában
A II. Rákóczi Ferenc életéhez köthető helyszíneket bejáró útvonal Kassától, Sárospatakon és Miskolcon át egészen Ónodig tart. A Hernád-völgybe Regéc felől lép be az útvonal, érinti Boldogkőváralját, Abaújkért, Gibártot, Encset, egy igazi csemege a történelmi látnivalókat is megcélzó kerékpárosok számára.

Nyugat-zempléni kerékpártúra

Ez a leginkább Hernád-völgyi kerékpáros körtúra, amely a Zemplén lábánál vezet minket végig, megmutatva a környék legszebb részeit. Az 50 km hosszú útvonal Fonyról indul, áthalad Boldogkőváralján, kis kitérővel érintve a csodaszép Arka zsákfalut, majd Abaújszántón – ahol a Patay-kastély nyújt látnivalót –, majd Vizsolyon és Vilmányon át tér vissza Fonyra.


Evezés a Hernádon

Természetesen a vízitúrázást sem hagyhatjuk ki hernádi élményszerzések sorából. Az evezősök körében egyre népszerűbb terep változatos kalandot ígér gyakorlatilag a folyó egész hosszán. Gyakorlott vízitúrások egy bő hét alatt végigevezhetik a teljes folyót, vagy négy nap alatt a magyar szakaszt. A kevésbé gyakorlottak pedig válogathatnak az 1-2 napos, kisebb távú túrák közül a helyi vízitúra-szervezők kínálatában.

A magyar szakaszon az államhatártól a vizsolyi hídig kisebb kajak vagy kenu alkalmas leginkább a folyó vadregényes és technikás szakasza miatt.

A gibárti és felsődobszai duzzasztók felett 4-5 folyamkilométeren csendes, szinte síkvizű a folyó, ami családok és gyermekek számára is kifejezetten alkalmas a vízitúrára. A Hernád legfelső magyarországi szakaszának nehézségi foka ZWC és WWI könnyű vadvíz jelleg között változó, bedőlt fák, éles kanyarok nehezítik a túrát, ezért gyakorlott túrázóknak ajánljuk, lehetőleg helyi túravezető segítségével.

A Hernád mentén több helyi vállalkozás, egyesület és önkormányzat biztosít lehetőséget kajak-, kenu- és kerékpár-kölcsönzésre is, így az eszközök logisztikájával nekünk csak akkor van dolgunk, ha mindenképpen a saját felszerelésünket akarjuk használni.A látnivalókért, szállásajánlatokért, túratippekért a hernad-volgy.hu honlapot érdemes felkeresni, ahol minden fontos információt egy helyen megtalálsz.

#REJOICE

Cikkajánló