Füleskuvik bukkant fel a Wenckheim-kastély parkjában

Már évek óta nem tűnt fel füleskuvik a Kígyósi-pusztán. Most a szabadkígyósi kastély parkjában figyeltek fel rá.

Szerző:
Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság
Fotó:
Orbán Zoltán / MME
2018. május 10.

Már évek óta nem tűnt fel füleskuvik a Kígyósi-pusztán. Most a szabadkígyósi kastély parkjában figyeltek fel rá.

A füleskuvik a hazánkban költő bagolyfajok legkisebb termetű képviselője, alig nagyobb egy feketerigónál. Vonuló madár, a telet az afrikai szavannákon tölti - írja a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság a honlapján. A faj április végén, május elején érkezik vissza hozzánk. Az országban mindenütt előfordul, de csak kis számban. Mivel rejtőzködő, éjszakai életmódú madár, ezért nehéz rábukkanni. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) weboldala szerint állománya 3-600 párra tehető, és stabilnak mondható. Fokozottan védett faj, természetvédelmi értéke 100 000 Ft.

 

 

A nemzeti park területén csak néhány költőpár él, például Biharugrán. A Wenckheim-kastély parkjában már régebben is feltűnt, 2011-től 2013-ig. Több éves szünet után idén április végén éjjel bukkant fel. Bár látni nem lehetett, jellegzetes, füttyögő hangja alapján be tudták azonosítani.

 

 

A füleskuvik nem épít saját fészket, más madarakét foglalja el. Rendszerint parkok, gyümölcsösök öreg fáiban telepszik meg. Szívesen költ harkályodúban, de több alkalommal előfordult, hogy a szalakóták számára kihelyezett mesterséges költőládában bukkantak rá.

 

 

A Wenckheim-kastélyban, illetve a parkban egyébként már mi is jártunk, tavasszal és télen is. Augusztustól nagy munkálatokba kezdenek: az épület és a park rendbetételén túl új kiállításokat, látványosságokat, programlehetőségeket terveznek a szabadkígyósi kastélyba.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Baglyok, a szimpatikus ragadozók

Sérült uráli baglyot mentettek az edelényi rendőrök

Több mint 11 000 erdei fülesbaglyot számoltak

Idén szép számban telelnek baglyok Biharugrán

Cikkajánló