Hírek

Halálfejes lepkét találtak Dévaványán

Ritkán láthatjuk, mert Magyarországon többnyire csak átutazóban jár A bárányok hallgatnak című filmből ismerős halálfejes szender.

Szerző:
Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság
Fotó:
Szegedi Fruzsina
Adobe Stock
2019. október 8.

Ritkán láthatjuk, mert Magyarországon többnyire csak átutazóban jár A bárányok hallgatnak című filmből ismerős halálfejes szender.

A napokban a dévaványai Túzokvédelmi Állomáson halálfejes szenderre bukkantak, a kéményből került elő - írja a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság a weboldalán, kifejtve, hogy mivel a jókora éjjeli lepke szereti a mézet, nem csoda, hogy a kéménybe költözött házi méhek nyomába eredt. Érdekesség, hogy a lepke a „zsákmányszerzéskor” kibocsát egy bizonyos feromont, melynek hatására a méhek számára „láthatatlanná” válik.

 

A dévaványai Túzokvédelmi Állomáson talált halálfejes szender


A rovar szárnyfesztávolsága 12 centiméter is lehet, különlegessége a sárgás halálfejrajzolat a tor felső részén. A Dévaványán előkerült példány kicsit kormos volt, de a nemzetipark-igazgatóság oldala szerint így is jól ki lehetett venni a hátán a mintát - a képen sajnos ez kevésbé látszik.

 

Így néz ki a halálfejes lepke teljes pompájában (Illusztráció)


A halálfejes szenderek egyébként mediterrán és szubtrópusi területeken élnek, vándorlásuk során bukkannak fel Magyarországon a kifejlett egyedek. Olykor petét is raknak itt, ezekből sárgászöld, kék sávokkal tarkított hernyók fejlődnek ki, amelyek akár 10 centisre is megnőhetnek. Nem bírják a hideget, így ha be is bábozódnak a télre, tavaszig sajnos megfagynak.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Bevált a fénysorompó a tahitótfalui dunavirágoknál

Mihez kezdünk a szúnyogokkal?

Egy kérész csodálatos átváltozása 2 percben - videó

Már harcolnak a szarvasbogarak az Anna-ligetben

 

Cikkajánló