Hét látványos vízesés a tökéletes „esőnaphoz”

Az elmúlt napok időjárása finoman szólva is változékony volt, és sajnos a továbbiakban sem várható folyamatos jó idő. Ez azonban nem feltétlenül rossz hír, gondoljunk csak a vízesésekre. Ezúttal olyan helyszíneket mutatunk be, amelyeknek kifejezetten jól áll, ha esett, ezért a csapadékmentes órákban, napokon – a bevállalósabbaknak akár esőben is – érdemes őket felkeresni.

Szöveg:
2022. június 9.

Az elmúlt napok időjárása finoman szólva is változékony volt, és sajnos a továbbiakban sem várható folyamatos jó idő. Ez azonban nem feltétlenül rossz hír, gondoljunk csak a vízesésekre. Ezúttal olyan helyszíneket mutatunk be, amelyeknek kifejezetten jól áll, ha esett, ezért a csapadékmentes órákban, napokon – a bevállalósabbaknak akár esőben is – érdemes őket felkeresni.

1. Az Ördögmalom-vízesés a Visegrádi-hegységben

Kimondottan hóolvadás után vagy nagy esőzések idején a legszebb a Visegrádtól nem messze található vízesés, amely a Malomkerti-völgy mélyén bújik meg. Az Apátkúti-patak völgye egyébként is klassz célpont: van itt sütőgetőhely, arborétum, vadászház és pisztrángos tó is. Az „ördög malomkövei” a valóságban legömbölyített andezitdarabok, ezek között zúdul le mintegy 25 méter hosszan a víz. A célpont könnyen megközelíthető autóval, mert Visegrád felől a Telgárthy-rétig, a Bertényi Miklós Füvészkertig aszfaltút vezet, aki viszont szívesebben kirándulna a környéken, annak a Spartacus-vadászösvényt ajánljuk.

2. Az Ilona-völgyi-vízesés a Mátrában

A Mátra vízesése száraz időben éppenhogy csordogál, ezért nem is kérdés, hogy ha teljes pompájában akarjuk látni, esős időt követően kell megnézni. Az Ilona-völgyi Magyarország legnagyobb szintkülönbségű természetes zuhataga, és nagyjából 10 méter magasról bukik alá a sziklák közül. Mindig kicsit máshogyan fest: ősszel például ilyen, télen pedig jégbefagyott arcában gyönyörködhetünk. Ha most indulunk útnak, dagonyázásra mindenképp készüljünk, és olyan ruhát vegyünk fel, amit nem sajnálunk. A környék felfedezéséhez ezt a körtúrát ajánljuk.

3. A Fátyol-vízesés a Bükkben

A Szalajka-völgyet senkinek nem kell bemutatni, és talán nem túlzás azt állítani, hogy Magyarország legkedveltebb túracélpontjai közé tartozik. Nemcsak a Fátyol-vízesés teszi népszerű célponttá, a környéken még számtalan látnivaló hívogat: ott vannak például a pisztrángos tavak, a kisvasút vagy az Istállós-kő ősemberbarlangja. A vízesés azért különleges és nagyon látványos, mert egy 17 méter hosszú mésztufagát teraszain zúdul le, összesen 18 „lépcsőn” – Magyarországon máshol nem nagyon látunk ilyet, legfeljebb csak hozzá hasonlót. A vízesés a nevét két dologról is kaphatta, az egyik a már említett, fehér mésztufa, a másik a vízpermet „fátyla”. A látnivalót sokféle túrára felfűzhetjük, mi most a Nyugati-Bükk talán egyik legtartalmasabb túráját ajánljuk a figyelmetekbe.

4. A Jegenye-völgyi vízesés a Budai-hegységben

Előre szólunk: szép időben a Budai-hegység legnagyobb vízesése és a Paprikás-patak környéke igencsak zsúfolt kirándulóhely. Népszerűsége azonban nem véletlen, hiszen a terep nem nehéz, így ideális akár családok számára is, viszont látványos és változatos. Persze, az egyik legérdekesebb pontja a vízesés, amely 5 méter magasról zúdul alá. A felső részéhez lépcsőn lehet lejutni, de egészen az aljáig is leereszkedhetünk az ösvényről letérve. A 30-es években még egy strandfürdő is volt itt, ami aztán a második világháborúval megszűnt. A vízesést útba ejthetjük többek között a Budai Térképkör 80 km-es útvonalát járva, vagy a Hármashatár-hegy felfedezésével egybekötve.

5. A Ferde-vízesés a Mecsekben

Az egyik legkülönlegesebb vízesésünk a Kisújbánya és Óbánya között található völgyszorosban bújik meg, ami az ország egyik legromantikusabb kirándulóhelye. A Ferde-vízesést más néven Tündér-lépcsőnek is hívják, ami jól türközi a szurdok hangulatát. A zúgó azért nem egyenes, mert a kréta korban a vulkáni erők kibillentették a jura kori mészkőrétegeket. A vízesés közelében, az Öreg-patak mellett vezető túraösvényen találjuk a hely másik látványosságát, a Csepegő-sziklát is. Az Óbányai-völgy mindössze három kilométer hosszúságú, de ha kicsit tartalmasabb túrát tennénk, ezen az útvonalon remekül megismerhetjük Óbánya és Kisújbánya környékét.

6. A Lillafüredi-vízesés a Bükkben

Mesterséges zuhatagok közül a lillafüredi a legmagasabb: 20 méterrel tartja a csúcsot. 1927-31 között került sor a kialakítására, amikor a Palotaszállót építették, és ide terelték a Szinva-patakot, valamint létrehozták a függőkertet is. Érdekesség, hogy nyáron, turistaszezonban, a Hámori-tóból mernek vizet, amit gépi segítséggel emelnek át, hogy táplálják a vízesést, és az ideérkezőknek ne kelljen csalódniuk a látványban. A zuhatag alatt nyílik az Anna-mésztufabarlang. Lillafüred az ország egyik legkedveltebb kirándulóhelye. Ha a barlangok és a szép panorámák rajongója vagy, ezt a túrát javasoljuk a megismerésére.

7. A Meleg-mányi-vízesés a Mecsekben

Ha esőt követően érkezünk, hatalmas pocsolyákkal és sárdagasztással itt is számolnunk kell, cserébe azonban nem mindennapi élményben lesz részünk. Bár a Meleg-mányi-völgyet jóval kevesebben ismerik, a vadregényes szurdok mélyén a Szalajka-völgyihez hasonló mésztufalépcsős vízesésekkel találkozhatunk. A hegység leglátványosabb, 6-8 méter magas mésztufagátján csordogál a Meleg-mányi-vízesés. Grátiszként egy nyolcadik zúgót is ajánlunk: a közeli Petnyák-völgyben megtalálod a Mecsek legnagyobb vízesését, az Ágnes-vízesést, ami egy másfél méteres sziklalépcsőről csorog le. Ha mindkettőt szeretnéd útba ejteni, az alábbi túrát érdemes lejárnod.

A cikk először 2021 májusában jelent meg.


Cikkajánló