Még öt izgalmas hazai szurdoktúra kalandoroknak

Sokféle bakancslista létezik. Van tavas, hegyes, vízeséses, mi most ismét egy szurdokoshoz ajánlunk ismert és kevésbé ismert magyarországi célpontokat, amiket egyszer mindenkinek be kell járnia.

Szöveg:
Fotó:
Farkas Péter (Kiemelt kép)
2022. június 12.

Sokféle bakancslista létezik. Van tavas, hegyes, vízeséses, mi most ismét egy szurdokoshoz ajánlunk ismert és kevésbé ismert magyarországi célpontokat, amiket egyszer mindenkinek be kell járnia.

1. Burok-völgy, Keleti-Bakony

A Keleti-Bakony népszerű túracélpontja a Tési-fennsíkon elhelyezkedő Burok-völgy, amelynek közel 12 kilométeres főága Bakonykúti és Királyszállás között vezet. A völgyben túrázni nem éppen vasárnapi séta, de pont ez adja az izgalmat és az élményt. A dús aljnövényzet nem könnyíti meg a haladást, az ösvényen keresztbe dőlt fákon való átmászás és/vagy az alattuk történő átbújás jó izomerősítőnek bizonyulhat.

Cserébe viszont gyönyörű vidéken, hatalmas fák árnyékában, emberi beavatkozásoktól viszonylag mentes, védett természeti területen kirándulhatunk. Számos mellékága közül a Bükkös-árok a legnagyobb, amelyet szintén ajánlott felkeresnie annak, aki a kalandos túrázás híve. Állandó vízfolyással nem találkozhatunk a völgyben, viszont annál több barlangot fedezhetünk fel a környéken.

Megközelítés
Bakonykútit az Országos Kéktúra jelzésén kell elhagyni észak felé haladva. A Burok-völgyben a piros turistajelzést követjük az Isztimér-Királyszállásra vezető útig. A terep a kidőlt fák miatt néhol nehezen járható, ezért inkább felkészült túrázóknak ajánljuk.

2. Kőszikla-szurdok, Zalaapáti-hát

Nagykanizsától mintegy 10 kilométerre északkeletre, a Zalai-dombság keleti részén fekszik Nagybakónak. A település közelében pedig egy figyelemre méltó természeti képződmény, a helyiek által „kicikla”-ként emlegetett Kőszikla-szurdok található. A homokkőbe vájódott, érdekes formájú sziklafalak már önmagukban is szokatlan látványt nyújtanak.

A szurdok nevezetessége a könnyező fal, amelyen csapadékos időjárás után ritka jelenséget figyelhetünk meg: a falból keskeny sávokban szivárog a víz. Különleges mikroklímájának köszönhetően számos értékes növénynek ad otthont, találunk itt lónyelvű csodabogyót és a sziklákon nagy telepekben tenyésző májmohát is.

Az egyre mélyülő homokkőszurdokban tanösvény vezet végig, amelynek végén vaslétrákon juthatunk ki a szorosból.

Nagybakónak közelében kiváló piknikezőhely a Források völgye, ahol az Árpád- és Eszperantó-forrásnál finom ivóvíz, padok, asztalok, tűzrakó helyek várják a kirándulókat.

Megközelítés
Nagybakónak irányából a kék sáv jelzésen. A tájékozódást a 6-7 kilométer hosszú tanösvény mellett a létrák is segítik.

Túratipp
Útvonal: Nagybakónak (K) - Források völgye (K∆) - Kőszikla-szurdok - Homokkő-formációk (K, K+) - Csibiti-völgy (K+) - Illír bükkösök - Csibiti-tó (K+, K, Z) -Nagybakónak. Táv: 8 km. Szint: 340 m. Időtartam: 3-4 óra. Átlagos edzettség mellett könnyen teljesíthető a túra.

3. Remete-szurdok, Budai-hegység

A budai hegyvidék északnyugati részén Budapest-Máriaremete és Remeteszőlős között húzódik a fővárosiak egyik kedvelt kirándulóhelye, a Remete-szurdok. A völgyön keresztülvezető, kövekkel, kisebb-nagyobb sziklákkal tarkított erdei út – amely egyben tanösvény is – mellett az Ördög-árok patak folyik. Esős időben, amikor a patak vízhozama megnövekszik, kicsit több izgalomra számíthatunk, mint nyáron, amikor alig csörgedezik, avagy éppen kiszárad.

A könnyű terepnek köszönhetően kiváló úti cél családi kirándulásokhoz, ugyanakkor földtani, természeti értékekben is igen gazdag a szurdok. Közel 20, karsztvizek által formált barlang és üreg rejlik itt, köztük a Remete-barlang, amely bronzkori, vaskori és római kori régészeti leleteiről híres. A szurdokvölgyet 1974-ben védetté nyilvánították, majd 1978-ban a Budai Tájvédelmi Körzethez csatolták fokozottan védett természetvédelmi területként.

Megközelítés
A Remete-szurdokon átvezet az Országos Kéktúra (OKT) és a Mária-út nyomvonala is. Leggyorsabban Budapest-Máriaremete kegytemplomától, az OKT-n juthatunk el a szurdokba.

Túratipp
Útvonal: Budapest-Máriaremete - Remete-szurdok (K) - Remete-barlang (K+, K körút) -Hosszú-erdő-hegy (K körút) - Remete-szurdok bejárata (K) - Budapest-Máriaremete. Táv: 4,8 km. Szint: 210 m. Időtartam: 1,5 óra. Gyerekekkel is könnyen teljesíthető.

4. Csondró-völgy, Bükk

Aki látványos és kellően átmozgató, kalandos túrára vágyik, az ki ne hagyja a Bükk hegység egyik kevésbé ismert, ám annál vadregényesebb szurdokát, a Csondró-patak völgyét, amely a Mályinka és Miskolc-Szentlélek közötti Kohász úton található.

Mészkősziklák a patakmederben; vízesések lépcsősorán átbucskázó vízfolyás; a szűk völgyben egyszer a parton, máskor a vízben haladó turistaút; sziklaösszeomlások és bedőlt, öles fák.

Igazi akadálypálya, tele kihívásokkal, ahol bizony elkél az ügyesség és az elővigyázatosság, de nem megoldhatatlan a feladat a gyakorlatlanabb túrázónak sem.

Emellett látványban simán pályázhat a „Magyarország legszebb szurdoka” címre. Az Ámor-forrás közelében egy meredek erdei ösvényen felkapaszkodva érhetjük el a barlangszállásként is funkcionáló Odvas-kői-sziklaüreget, amelyet mindenképpen érdemes megnézni, ha erre járunk.

Megközelítés
A legegyszerűbben Mályinka felől, a kék kereszt jelzésen érhetjük el a Csondró-völgyet.

Túratipp
Útvonal: Mályinka (K+) - Odvas-kői-sziklaüreg - Csondró-patak völgye - Mária-forrás - Látó-kövek (K) - Miskolc-Szentlélek - Miskolc-Ómassa. Táv: 8,3 km; Szint: 280 m. Időtartam: 3-4 óra.

5. Csörgő-szurdok, Mátra

A Mátra nyugati szegletében, Pásztó-Mátrakeresztes és Mátraszentimre között bújik meg a Csörgő-patak völgyének romantikus szurdoka. A néphiedelem szerint a patak onnan kapta a nevét, hogy áradáskor a vízsodrással elragadott kövek egymáshoz ütődve csörgő hangot hallatnak. Nyáron, alacsonyabb vízállásnál, nem valószínű, hogy meghalljuk e csörgést, de csörgedezésre azért van esélyünk. Ráadásul sajátos mikroklímájának köszönhetően a szurdokban az átlagosnál néhány fokkal mindig hűvösebb van, ami igazán jól jön a kánikulában.

Nagy erénye a mérete és az arányossága, hogy a természet szeszélye folytán pont elegendő mohával borított kő, patakátkelés, bedőlt fatörzs sorakozik a mederben, s van benne fény, árnyék meg lombokon árszűrődő fénypászma, amelyek így együttesen csak még izgalmasabbá teszik az amúgy is hangulatos útvonalat.

Megközelítés
Pásztó-Mátrakeresztestől a piros sávval jelzett turistaút vezet a természeti képződményig.

Túratipp
Útvonal: Pásztó-Mátrakeresztes (P) - Csörgő-szurdok - (P, Z jelzés) - Vándor-forrás (PΊ leágazása) - Csörgő-lyuk (P+) - Ágasvári turistaház (Z) - Két vár köze - Kosik-tanya (Pâ–Ą) - Pásztó-Mátrakeresztes. Táv: 10 km. Szint: 400 m. Időtartam: kb. 2,5 óra.

Az előzőleg bemutatott, öt izgalmas szurdoktúráért kattints ide.

A cikk megjelent a Turista Magazin 2016. júliusi számában.

Cikkajánló