Ide menekülj, ha nem bírod a hőséget

Tombol a kánikula, és ilyenkor az ember szíve szerint sokszor ki sem dugná az orrát otthonról. Ha te mégsem szeretnéd a nyarat a négy fal között tölteni, összeállításunkban mutatunk pár helyet, ahol jó eséllyel nem kapsz napszúrást aktív kikapcsolódás közben sem.

Szerző:
TM
Fotó:
Gulyás Attila
FORTEPAN
Facebook/Gyenesdiás
2018. augusztus 1.

Tombol a kánikula, és ilyenkor az ember szíve szerint sokszor ki sem dugná az orrát otthonról. Ha te mégsem szeretnéd a nyarat a négy fal között tölteni, összeállításunkban mutatunk pár helyet, ahol jó eséllyel nem kapsz napszúrást aktív kikapcsolódás közben sem.

Persze leginkábba az adja magát, hogy kiugrotok a strandra, és ki-ki preferenciái és habitusa szerint lángosozva, napozva vagy nagyokat úszva próbálja túlélni a hőséget. Elődeink például így múlatták az időt a vízparton nyaranta, de kirándultak és zenéltek is, itt pedig külön a Balatont nézheted meg régi fotókon. A Balcsi és a Velencei-tó júliusi-augusztusi hétvégéken - hacsak nem esik - rendszerint zsúfolásig megtelik, van azonban néhány kevésbé populáris, mégis gyönyörű környezetben fekvő tavunk szerte az országban, ahol remekül lehet hűsölni, pancsolni vagy éppen horgászni.

 

Könnyűbúvárok a Hévízi-tóban 1967-ben

 

Csend és nyugalom vár az Upponyi-hegységben található Lázbérci-víztározónál

 

Ha mégis ragaszkodsz a Balatonhoz, jó, ha tudnod, hova érdemes menni igazán. A magyar tenger fürdőhelyeit több szempont alapján is pontozzák (pl. tisztaság vagy sportolási lehetőségek), a balatongyöröki például a legzöldebb strand lett az idén. Ha már a vizes programoknál tartunk, nem hagyhatjuk ki a sétahajózást sem, amit többek között a Balatonon, a Fertőn vagy a Velencei-tavon is kipróbálhatsz, és akár olyan helyszínekre is eljuthatsz így, ahová máshogy nem igazán tudnál.

 

A különdíjjal jutalmazott gyenesdiási strandra is érdemes ellátogatni

 

A Balatonon akár a Kisfaluy gőzössel is sétahajózhatsz


Bár ekkora melegben túrázni sokak számára kevésbé csábító opció, hadd próbáljunk mégis meggyőzni: ha úti célul egy szurdokot választasz, nem kell szenvedned a hőségtől. Szerencsére van miből válogatnod: ide és ide kattintva olvashatod összeállításainkat, kvízünkből pedig még több szurdokot ismerhetsz meg. Figyelmedbe ajánlanánk a PlanetPhotoBook túrabeszámolóját is a látványos Szakadás-árokról, amiről talán még nem is hallottál.

 

A Páris-patak szurdoka a Cserhátban


A barlanglátogatás is szuper alternatíva lehet, ha hűsölnél kicsit. Itt van mindjárt öt olyan, ahonnan érdekes őskori leletek is előbukkantak. Hozzánk hasonlóan felfedezheted az Esztramos csodáit (ide és ide kattinva nyílik meg a kétrészes cikk), de izgalmas túrát tehetsz a Jósvafő melletti Kossuth-barlangban is.

 

Az Esztramos-hegy mélyén tett barlangtúrán biztosan felfrissülsz majd


Egyébként a leghidegebb hely Magyarországon a hivatalos adatok szerint nem más, mint a Nógrád megyei Zabar, ahol - nem vicc - már augusztus vége felé beköszönt a fűtési szezon. Igaz, mostanában fázni azért ott sem fogsz, az elkövetkezendő napokban oda is harminc fok fölötti hőmérsékletet jósol az Időkép. Meg kell hagyni viszont, hogy a reggelek általában így is hűvösebbek, és csak dél körül melegszik fel az idő. Zabaron telente akár mínusz 20 fokra is csökkenhet a hőmérséklet, sőt, előfordult, hogy mínusz 30-at mértek.

 

Cikkajánló