Idén minden eddiginél több a túzok

A tavalyi túzokszámlálás végeredménye mintegy 1300 lett, idén pedig ez a szám tovább nőtt. Az állománynak majdnem a fele Dévaványa térségében él.

Szerző:
kmnp.hu
Fotó:
Motkó Béla /MME
Horváth Tibor / MME
2019. január 17.

A tavalyi túzokszámlálás végeredménye mintegy 1300 lett, idén pedig ez a szám tovább nőtt. Az állománynak majdnem a fele Dévaványa térségében él.

Lezajlott a szokásos téli túzokszámlálás. „A felmérés idején az összes olyan területet bejártuk, amely a túzokok rendszeres, vagy potenciális előfordulási helyének számít. Mivel télen a madarak nagyobb csapatokba verődnek, így a számlálás is könnyebb, mint tavasszal, amikor már szétszóródnak a dürgőhelyek környékén” - írja a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság a weboldalán

 

 
Dévaványa térségében rekordszámú túzokot, 593 példányt találtak, ez Magyarország legnagyobb állománya. A Csanádi-pusztákon 23 egyed él. A nemzeti park harmadik túzokélőhelyén, a Kis-Sárréten jelenleg egy példányt sem találták, mert ez a csapat most Nagyszalonta térségében vészeli át a hideg időszakot. Hazánkban egyébként összesen 1431-et számoltak a madárfajból.

 

 

 


Nemcsak Magyarországon, hanem a környező országokban is felmérték a túzokállományt. A Partiumban 26, Szerbiában, Mokrin térségében 6 túzok telel.


A túzokok szinkronszámlálása Magyarországon már 1991 óta folyik. A lekövetett létszámadatok fontos információk a túzok életkörülményeinek visszajelzésére is. A túzok (Otis tarda) Magyarországon fokozottan védett faj, természetvédelmi értéke 1 000 000 Ft egyedenként.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Mellizomra gyúrnak a fiatal túzokok

Most a leglátványosabb a túzokok násztánca

Közel 1300 túzokot számláltak össze

Természetvédelem a harcmezőn

Kibújt a tojásból az első két túzokcsibe

Cikkajánló