Ismeretlen terepek, ismeretlen ismerősök: megjelent októberi lapszámunk

Fontos feladatunk, hogy kevésbé ismert terepeket ajánljunk az Olvasónak, új lapszámunkba pedig igazi meglepetéseket sikerült becsempésznünk.

2022. szeptember 28.

Fontos feladatunk, hogy kevésbé ismert terepeket ajánljunk az Olvasónak, új lapszámunkba pedig igazi meglepetéseket sikerült becsempésznünk.

Először is: régi tervünk volt, hogy megmutassuk, mennyire egyedi városi élményt nyújt Kazincbarcika, amely nem mellesleg számos elsőrangú túracélpont közelében fekszik. Ezekből gyorsan össze is szedtünk párat. Reméljük, lapszámunk nyomán sokan felkerekednek, hogy megismerjék ezt a sokak számára ismeretlennek tűnő vidéket, no és persze az ellentmondásokkal teli, de mindenképpen meglepetést okozó várost. Másodszor pedig, aktualitásuk miatt szembejött velünk egy sor „ismeretlen ismerős”: többek között bejártuk a Budapest–Balaton-bringaút első, Velencei-tóig tartó szakaszát, a megújult Zsófia-kilátót, kóboroltunk a Somló tanúhegyén, és körbejártuk, hogy mit nyújtanak nekünk a háborítatlan erdőségek.

Ismeretlen terepen: Kazincbarcika, mint túrabázis

Amellett, hogy kiváló túrabázis, Kazincbarcika a szürke, kockaházakkal telerakott, szocialista iparváros mintaképének tűnhet messziről. Közelről azonban egy hihetetlenül érdekes város képe bontakozik ki előttünk: a Kolorcity, amely egyben a fák városa, a szobrok városa, egy élő skanzen, és egy élhető város (Városi Séta). Októberi tematikánkba éppen nagyon passzolt egy vadregényes szurdok is, és hát adta magát a közeli Telekes-völgy (Rejtett Kincseink), ahol, ha az ördöggel nem is, de egy országosan egyedülálló geomorfológiai képződménnyel találkozhattunk, s ahol mohatakaróba burkolózó sziklaképződmények, az Ördög-gát elképesztő szorosa és egy gerinctúra gyönyörű kilátópontjai csábítanak felfedezőtúrára. S ha már ott jártunk, akkor engedtük, hogy Szendrő is meglepjen bennünket (História), hiszen ebben a kisvárosban legalább három vár állt a történelem során: egynek mára híre-hamva sem maradt, egyet csak nyomokban fedezhetünk fel, egynek viszont ma kilátótorony állít emléket.

Ismeretlen ismerősök

Elsőre azt gondolhatnánk, hogy a Budapest–Balaton-bringaút első, Velencei-tóig tartó szakasza semmi újat nem tud nyújtani (Két Keréken), pedig sok kevésbé ismert látnivalót találtunk itt. Ennek szellemében meséljük el a kilátók királynőjének is nevezett, most megújult Zsófia-kilátó történetét (Messzelátó) is, amely egészen a múlt század közepéig Lillafüred egyik meghatározó látványeleme volt, valamint bemutatjuk az Országos Kéktúra nyomvonalán, egy varázslatos nyírerdő mélyén található, nemrég újjávarázsolva átadott István-kúti épületeket is (Természetjáróknak Készült). Az ország másik felében a Somló tanúhegyét járjuk körbe egy kiváló túratematika mentén (Jelvényvadász), s cikkünkből kiderül, hogy a Kisalföld síkjából magányosan kiemelkedő hegy legalább annyit tud, mint a „Magyar-tenger” partján sorakozó társai. Végül, de messze nem utolsósorban, ha ősz, akkor erdő: Top 10 rovatunkban tíz különleges és látogatható erdőrezervátumot mutatunk be, valamint tíznél több különleges ökoszisztéma-szolgáltatást, amelyeket az erdők, különösen a természetes vagy az ahhoz közel álló erdők nyújtanak. Fontos téma a jövőre nézve.

Vásárold meg októberi lapszámunkat a Turistashopban, vagy az újságárusoknál, és olvasd el cikkeinket! Korábbi lapszámainkat pedig IDE KATTINTVA TUDOD ELÉRNI.

Cikkajánló