Itt a tavasz! - A hét képei

És igen! Az első idei összeállításunk hó nélkül. Már nemcsak a vadvirágok nyílnak, de a fákon is kipattantak a rügyek, és gyönyörűen virágoznak. Megindult a forgalom az erdei vasutakon, újra hajók szelik a Balaton hullámait, és egyre több dolog csábít a szabadba. Nézd meg e heti összeállításunkat.

Szerző:
TM
2016. április 2.

És igen! Az első idei összeállításunk hó nélkül. Már nemcsak a vadvirágok nyílnak, de a fákon is kipattantak a rügyek, és gyönyörűen virágoznak. Megindult a forgalom az erdei vasutakon, újra hajók szelik a Balaton hullámait, és egyre több dolog csábít a szabadba. Nézd meg e heti összeállításunkat.

 

A tavaszi színekbe öltözött Tihanyi-félszigeten a természeti látnivalók mellett a falu központjában minden hétvégén más és más program várja a látogatókat. Fotó: Gulyás Attila

 

 

 

A Balatonon a húsvéti hétvégén kezdődött a 170. hajózási szezon: a járatok a Siófok-Balatonfüred-Tihany- és a Badacsony-Fonyód-vonalon közlekednek. A szezonnyitáskor mutatkozott be a tó legmodernebb hajója, az újjáépített Siófok katamarán, amely nemcsak esztétikai felújítást, de újragondolt elrendezésű, mindkét szinten körbejárható fedélzetet is kapott. Fotó: Gulyás Attila

 

 

 

A nyuszi nem csupán a tojásokat, de a szép időt is meghozta, így sokan töltötték a húsvéti hétvégét kirándulással. Körmendy Zizi Zsámbékra látogatott, ahol a virágzó természet (indás pimpó, fürtös gyöngyike, kőtörőfű, mandulafa) mellet a a zsámbéki premontrei kolostort és romtemplomot is megörökítette. A kéttornyú épület helyén már az 1050-es években is egy kőtemplom állt, amelyet később átépítettek késő román stílusban. A templomhoz tartozó kolostor a 15. században leégett, ezután az új birtokosok, a pálososok, gótikus stílusban építették át. Az templom sajnos az 1763. június 28-án történt földrengés során nagyon megrongálódott, és utána majdnem szét is hordták a romokban heverő épületet. Szerencsére azóta többen is sokat tettek megmentéséért, hogy megmaradhasson az utókornak.

 

 

 

Szintén Körmendy Zizi felvétele ez a gyönyörű mandulafákról készült, borongós hangulatú kép. Szinte olyan, mintha hó lepte volna el a fákat. Ez a fotó is a zsámbéki kiruccanás alkalmával készült.

 

 

 

Daróczi Csaba Fényfüggöny című képét is megtalálod az ezen a héten megjelent Turista Magazin áprilisi számában. A Fókuszban a természet sorozatunkban egy vele készült interjút is olvashattok. Ha még nincs a kezedben a magazin, akkor ide kattintva nézd meg érdekes videoportrénkat!

 

 

 

Gyárfás-Tóth Gábor és lelkes társai múlt szombaton 1.50-kor keltek azért, hogy az Őr-kőn pillanthassák meg a felkelő napot. A még horizont alatt megbúvó tüzes égitest gyönyörű hátteret fest a még fent lévő holdnak. A nap a Pes-kő és a Tar-kő között kelt, és Gábor nagy vágya volt már, hogy így fotózhassa le.

 

 

 

Mondhatni, körbelőtték a Bükk ezen vidékét fotósaink. Hiába, a környék igen hálás témákkal szolgál, sokak kedvelt fotóterepe ez a sziklás terület. Béres Attila másnap járt a Bükk-fennsík déli peremén, ő a 949 méter magas Tar-kőről örökítette meg a felbukkanó napot.

 

 

 

 

A kilátó is visszatérő témánk, hiszen sokan vagyunk a varázslatos panorámák szerelmesei. Ezúttal a Börzsöny egyik déli bércén, a Hegyes-tetőn található Julianus-kilátóból nézhetsz körbe velünk. Az áprilisi magazinunkban sok érdekes infót olvashattok róla, ebben a videónkban pedig virtuálisan ismerkedhetsz meg a kilátó panorámájával.

Hoppá! Mégis csak behavazódtunk, a cikkünk elején említett hómentesség itt megtörik, hisz ez a kilátós anyagunk még a szeszélyes márciusban készült. Fotó: Dabis Balázs Silvius

 

 

 

És ha már visszakalandoztunk a télbe, íme, egy különleges fotó az ország legmagasabban nyíló barlangjából, a 932 méter tengerszint feletti magasságban nyíló Kőrös-lyukból. Ez egy 35-40 méter hosszú barlang, első terme tetején hatalmas beszakadt kürtővel. A képet Lőrincz Rebeka készítette még januárban.

 

 

 

A húsvéti hosszú hétvégén az erdei vasutakon is fellendült a forgalom. A Királyréti Erdei Vasút gőzmozdonya idén először továbbította a szerelvényeket, de a dízelvontatású, menetrend szerinti járatok április elejétől egészen késő őszig, a hét minden napján közlekednek. Fotó: Hatvani Attila

 

 

 

A héten adták át a Naszály lábánál található Szendehely-Katalinpusztai Kirándulóközpontot, ahol ezt a kerti kisvasutat is kipróbálhatjátok. A viccesen elnevezett Hangyavasúttal egy alagúttal tarkított, izgalmas úton közelíthetitek meg a kirándulóközpontot. Az biztos, hogy ez lesz a gyerekek egyik kedvence itt. Fotó: Francz Ilona

 

 

  

 

Fákon nyíló virágok, bővízű vízesések - az élet mindenhol utat tör magának. Ezeket a szép képeket Molnár Péter készítette a bükki Forrás-völgyben. A jobb oldali képen a Dobrica-kút nevű karsztforrás látható, a Turista Magazin áprilisi számában pedig többek között megnézhetitek Magyarország legszebb vízeséseit is.

 

 

 

Molnár Péter kapta lencsevégre ezt a nálunk ritkaságnak számító pettyes vízicsibét is a héten. A Magyarországon védett madár eszmei értéke 50 000 forint.

 

 

   

 

Igen, igen. Már megint kökörcsinek. De ezek nem leányok. Hanem magyar, fekete és hegyi. A gyönyörű képeket Gutter Krisztián készítette a Bükk déli részén, és ha a fotókra kattintasz, nagyobban is meg tudod csodálni ezeket a nagyon szép védett, illetve fokozottan védett virágokat.

 

 

 

Bloggerünk, Szatmári Zsolt, húsvétkor az Északi-középhegység egyik legszebb és talán legkevésbé ismert szurdokvölgyében járt a Bükkalján. A Kő-völgy Cserépváralja és Kács között helyezkedik el, legszebb része a hatalmas, zöld mohás sziklákkal övezett Felső-szurdok. Erről a völgyről olvashattok majd nálunk a hamarosan elkészülő blogbejegyzésében.

 

 

Kapcsolódó cikkek:

A róka, a gólya és a nyúl - A hét képei
Leánykák a tavaszi hóban - A hét képei
Ébredező természet - A hét képei

 

 

Cikkajánló