Kéktúrázz velünk a Zemplénben

Két szuper kéktúraszakaszt ajánlunk hazánk egyik legvadregényesebb helyén.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Burger Barna
2020. szeptember 20.

Két szuper kéktúraszakaszt ajánlunk hazánk egyik legvadregényesebb helyén.

Október 10-én tartja a Magyar Természetjáró Szövetség a Kéktúrázás Napját, amelynek keretei között bárki belekóstolhat a leghíresebb túraútvonalunk teljesítésébe. Az 1168 km hosszú, és az egész országot átszelő Országos Kéktúra útvonalát 70 szakaszra bontották, amelyeket maximum 50 fős csapatokkal és felkészült vezetőkkel lehet lejárni. Az ingyenes túrákra bárki jelentkezhet a kekturazasnapja.kektura.hu oldalon, ahol még több információt is kaphatsz az eseményről. A 70 szakaszból ezúttal két zempléni túrát ajánlunk kedvcsinálónak.

67. túra: Makkoshotyka – Sátoraljaújhely

A makkoshotykai buszmegállóból indulva, a Kéktúrán kultikusnak számító Cirkáló-tanyát útba ejtve keressük fel a zempléni természetjárás bölcsőjét, a Sátoros-hegyeket. Csúcsos, meredek oldalú piramisaik különálló kis csoportként magasodnak Sátoraljaújhely fölé, rajtuk kalandpark, turistautak és kulturális látnivalók sokasága foglal helyet – utóbbiak közé tartozik az ország egyik legjelentősebb Trianon-emlékműve is. A hosszú túra a Zemplén e pezsgő, turisztikailag legjobban feltárt részére kalauzol, és Sátoraljaújhelyen ér véget.

Aki kedvet kapott a túra lejárásához, ide kattintva tud rá jelentkezni.


68. túra: Kishuta – Sátoraljaújhely

A hajdani vándoriparosok hazájában túrázunk, ahol „drótosokat” ugyan nem látni már, de a szűk völgyek nagyszerű fekvésű falvai máig megmaradtak apró, békés hegyi községeknek. Völgyi vándorlásunk a zempléni faipar múltjának nyomában, a hutatelepülések között vezet, végül a hegység legjobban kiépített, legnépszerűbb részére, a Sátoros-hegyek csoportjához invitál. A kellemes hangulatú, könnyű útvonal Sátoraljaújhely vasútállomásán ér véget. A szakaszon az Északerdő Zrt. szakemberei vezetik a csoportot.

Aki kedvet kapott a túra lejárásához, ide kattintva tud rá jelentkezni.


2022-re zárul be a Kör

A Kéktúrázás Napja főszervezője a Turista Magazint is kiadó Magyar Természetjáró Szövetség (MTSZ), amely 1961 óta koordinálja a kék sávval jelzett, az Írott-kőtől Hollóházáig tartó, Magyarország középhegységeinek legmagasabb pontjait összekötő útvonalon zajló jelvényszerző túramozgalmat, az Országos Kéktúrát. A szervezők idén első alkalommal, de tervezetten egy sorozat részeként rendezik meg a túranapot: a következő években az Alföldi Kéktúrán és a Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúrán lesz a sor. Így három év alatt, három eseményen keresztül zárul be a három egységből álló Országos Kékkör.


Cikkajánló