Kikeleti túratipp a pilisi és visegrádi hegyek csodáival

Hét útvonalból álló túraajánlat, ami minden évszakban tökéletes választás hazánk egyik legváltozatosabb vidékének felfedezéséhez.

Szöveg és fotó:
2022. február 28.

Hét útvonalból álló túraajánlat, ami minden évszakban tökéletes választás hazánk egyik legváltozatosabb vidékének felfedezéséhez.

Változatos terep, sziklabérces, panorámás ösvények a Pilisben és a Visegrádi-hegységben. Az alábbiak tavasszal még lenyűgözőbb úti célként szolgálhatnak a kiránduló családok, a jelvénygyűjtögető vándorok, illetve bárki számára, aki kimozdulna az ébredező természetbe.

Panorámás ösvényeken
Első zöld túránk alkalmával a Szentendrét és Visegrádot összekötő, alig több mint 15 km-es útvonalat jártuk be, ami az egyik legszebb visegrádi panorámával bíró ösvényre vezetett el minket. Ez az út a lenyűgöző Spartacus-ösvényen kívül is tartogat felfedeznivalót, hiszen áthalad többek között a nagy múltú és gyönyörű fekvésű Pilisszentlászlón, illetve Visegrádon, ahol megszámolni is nehéz, hány látnivaló és program vár minket.

A Pilisborosjenőt és Budakalászt összekötő 12 km-es zöld úton a Pilis legdélebbi bástyájának számító Kevélyekre kapaszkodhatunk fel. Látványos kőfejtők, egy 20. században épített vár, egyedi barlangok és elveszettnek hitt város feltételezett romjait vehetjük szemügyre, miközben gyönyörű panorámában van részünk. Bár némelyik érdekességért kis kitérőket kell tennünk, a nem túl megerőltető fáradozás minden esetben kifizetődő.

A Kő-hegy látnivalói
A pilisi kirándulások kihagyhatatlan természeti látnivalója a Vasas-szakadék. Zöld utunk ezt a bámulatos sziklaképződményt egy alig nyolc kilométeres túrával érinti, de nem ez az egyetlen geológiai érdekesség, ahová ez a jelzés elkalauzol a Szentendre és Pomáz fölé magasodó Kő-hegyen. Itt találjuk ugyanis Napóleon kalapját is, miközben egy sziklateraszról élvezzük a Petőfi-kilátó magával ragadó panorámáját. Mindezeken túl már a Kőhegyi Menedékházért is megéri ide felkapaszkodni, ami az egyik legremekebb turistaoázis kis hazánkban.

A múlt és a természet útján
Pilisszentkeresztről egy feltehetően rómaiak által kikövezett úton kezdjük meg a hegység átszelését. A ma is jól felismerhető kváderkövek Esztergom irányába vezetnek, majd a zöld út a hegység északnyugati részét átszelve számos nevezetességet és természeti látnivalót is bemutat. Olyan történelmi helyeket érintünk, mint a pilisszenkereszti és a pilisszenléleki kolostorromok, túránk vége felé pedig a Brilli Gyula menedékház teraszáról csodálhatjuk az alattunk terepasztalként elterülő Esztergomot és a tőlünk nyugatra eső tájat. Ez az út 21 km hosszú, és módfelett változatos terepen vezet. Gyalogolunk hegyen és völgyben, üledékes és vulkanikus kőzeten, hol bükkösben, hol pedig cseres-tölgyesben vezet az ösvény, ami helyenként széles földútra is vált.

Lenyűgöző és megunhatatlan
Talán így lehetne legegyszerűbben jellemezni a Rám-szakadékot, hazánk egyik legismertebb természeti látnivalóját, ahová a zöld jelzést követő túrasorozatunk is elvezet. Aligha akad olyan ember, aki ne hallott volna erről a vadregényes szurdokról, Magyarország egyik legizgalmasabb túraútvonaláról. Aki pedig már járt itt, az tudja, hogy valóban egy különleges helyszínről van szó, ami kimondottan testközelbe hozza a terepi túrázás élményét. A Dömösről induló és Pilismaróton végződő túra mindössze 12 km hosszú, de a sziklakatlanban vezető, alig 3 km-es izgalmas szakasza akár egésznapos programot is kínálhat a gyerekekkel kirándulók számára. Nem a nehézsége, hanem a páratlan élmény miatt!

A visegrádi hegyek keleti peremén
A „zöld utazás” keretében átszeljük a visegrádi hegyek keleti peremvidékét is, felfedezve e tájnak a turisták által kevésbé ismert panorámáit és eldugott, vadregényes zegzugait. A Szentendre határából Dunabogdányba vezető út első pillantásra nem tűnik izgalmasnak, pedig akad itt látnivaló, és némelyikért érdemes kisebb kitérőt is tenni. Semmiképpen se hagyjuk ki a bámulatos Vörös-kő, illetve valamivel később a Kalicsa-patak fölé meredő sziklaszirtek magával ragadó panorámáját. Ezek a helyek valóban megérik a pluszmétereket, annak ellenére is, hogy az út során számos alkalommal kinyílik előttünk a tér, rálátással a Dunára, a Szentendrei-szigetre és a túloldalon magasodó Naszályra.

A Pilis tetején
Természetes és épített kilátópontok, változatos erdőségek és a Pilis ragyogó sziklaszirtjei. Mindez benne van a hét útvonalból álló jelvényszerző túrasorozat leghosszabb, közel 24 km-es szakaszában. A Pilis nyugati lábánál fekvő Kesztölcről indulunk felkapaszkodva a település fölé magasodó Kétágú-hegy fehérlő sziklaszirtjeire, ahol a siklóernyősök starthelyéről szemlélhetjük a kilátást. A Fekete-hegyen járva érdemes ellátogatni a szépen rendben tartott Sasfészek kulcsosházhoz, amelynek teraszáról szintén pazar kilátásban lehet részünk. Igazi körpanorámát a Pilis legmagasabb pontján, a 756 méter magas Pilis-tetőn csodálhatunk meg. A Boldog Özsébről elkeresztelt kilátóból akár a Mátráig is elláthatunk, és úgy tűnik, mintha a korábban bejárt helyszínek csupán karnyújtásnyira lennének. Mielőtt megérkeznénk a gyönyörű fekvésű Csobánkára, a Hosszú-hegy sziklaszirtes kilátását is megtapasztaljuk, illetve a csodatévő Szent-kutat is érintjük.

Sokakat a túramozgalmak vélt vagy valós kötöttségei taszítanak a természetjárás tematikus formájától, pedig a Pilis-Visegrádi Zöld esetében is kimondottan nagy szabadsággal bírunk, ha szabályosan akarjuk teljesíteni a kiírást. Időkorlát nélkül, tetszőleges irányból, és akár kisebb letéréseket téve is végigjárhatjuk a visegrádi hegyek zöld útjait, csupán a terepen kihelyezett kódokat kell begyűjtenünk, ha meg akarjuk szerezni a jelvényt. A hét hosszabb-rövidebb túrának az összhossza 108 km, de minden alkalommal érdemes kitérőket tenni egy-egy látványos helyszínért, épített vagy természeti értékért, így könnyen lehet, hogy jóval több kilométert gyalogolunk, viszont annál több élményben lesz részünk, és több ismeretre is szert teszünk.

Most, hogy ilyen korán jött a tavasz, és a nappalok is hosszabbodnak, egyre többen indulnak a természetbe. Ha még nincs túratervünk, akkor a megannyi élményt tartogató Pilis-Visegrádi Zöld túramozgalom kiváló választás lesz a kiránduló családoknak, a baráti társaságoknak, de az erdő csendjét kedvelő magányos vándorok számára is.

A bejárt zöld útvonalak ajánlói:
Zöld utakon a Pilis és Visegrádi-hegységben
Zöld úton a Kevélyeken át
Fel a téli pompában ragyogó Kő-hegyre
Zöld úton a fehérben pompázó pilisi hegyeken
Visegrádi hegyek kalandos sziklaszorosában
Panorámákkal a visegrádi hegyek zöld útján
Sziklabérces kilátásokkal a pilisi „Zöldtúrán”

PILIS-VISEGRÁDI ZÖLD TÚRAMOZGALOM

A Túrafüggő szervezésében kiírt túramozgalom nyílt, ahhoz bárki csatlakozhat. Teljesíthető egyénileg vagy csoportosan, gyalogosan vagy kerékpárral, illetve vegyesen tetszőleges irányból és időkorlát nélkül. A hét zöld sávjelzésű túra igazolólapját egyben itinerét a túramozgalom szervezőjének honlapjáról, a blog.turafuggo.hu-ról ingyenesen lehet letölteni. A teljesítésért járó díjazás kitűző és emléklap, amit 500 forint + postaköltség ellenében vehetünk át.

Cikkajánló