Költési időszak előtti fontos munkálatok a madarak védelmében

Az év első három hónapjában lehet és kellene elvégezni azokat a természetvédelmi szempontból érzékeny feladatokat, amelyek áprilistól tilosak, mert veszélyt jelentenek az állatokra, a biológiai sokféleségre.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Adobe Stock (Kiemelt kép - Illusztráció)
Forrás:
MME
2023. január 26.

Az év első három hónapjában lehet és kellene elvégezni azokat a természetvédelmi szempontból érzékeny feladatokat, amelyek áprilistól tilosak, mert veszélyt jelentenek az állatokra, a biológiai sokféleségre.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) közleményében felhívja a lakosság, az önkormányzati és állami szervek figyelmét, hogy melyek azok a munkák, amelyeket a tél végén, még a költési időszak előtt, március végéig el kell végezni, mert ha csak később történik meg, veszélyezteti az állatok életét. A nem megfelelően végzett épületfelújítások, oszlopkarbantartások, illetve fa- és bokorkivágások pedig súlyos természetvédelmi károkat okozhatnak.

A három leggyakoribb olyan tevékenység, amely az ország lakosságát és az önkormányzatokat leginkább érinti, és a nem megfelelő ütemezés miatt évről évre visszatérő természetvédelmi és állatvédelmi problémát okoz, a következő: az épületek fecskebarát felújítása, a fehérgólya-fészkek biztonságossá tétele és a fák, bokrok kivágása.

A tulajdonosok, kivitelezők gyakran nincsenek tisztában azzal, hogy a védett fecskéket (és denevéreket) is érintő épületmunkák természetvédelmi hatósági engedélyeztetés-kötelesek, és csak a szaporodási időszak szünetében, ősztől tavaszig végezhetők el! Ezért hallani lakott fecskefészkek tömeges leveréséről nyaranta. A hatósági engedélyek kiállításakor különösen fontos lenne annak hangsúlyozása, hogy a fészkek eltávolítása után biztonságosan és hatékonyan kell megakadályozni a fecskék visszaköltözését a munkálatok ideje alatt, továbbá ezek befejezését követően műfészkekkel kell pótolni a megsemmisülteket.

Azon madarak fészkei, amelyek természetvédelmi oltalom alatt állnak, szintén védettnek számítanak. A fokozottan védett fehér gólyák fészke a téli hónapokban sérülhet, ezek magasított kosárba való emelésének pedig csak az illetékes megyei kormányhivatalok adhatnak engedélyt, március 31-ig.

Bizonyos fák és bokrok kivágása sok esetben indokolt és szükséges. A bel- és árvízkár megelőzését szolgáló csatorna- és hullámtértisztítás, az elektromos vezetékhálózaton túlnövő fás szárú vegetáció visszavágása, a növényzet kezelése természetesen nélkülözhetetlen, ezek a munkák azonban az őszi, téli hónapokban jól tervezhetőek, és közvetlen természetvédelmi kockázat nélkül is elvégezhetőek, ráadásul ekkor a munkavégzés logisztikai körülményei is jobbak. Ezért érdemes és szükséges a természetvédelmi és állatvédelmi törvénybe ütköző munkákat a madarak költési időszaka előtt elvégezni.

Cikkajánló