Meglesték az éjszakázó halpusztítókat

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság közzétette az idei kormoránszinkron eredményeit. Alig vannak kevesebben a kárókatonák, mint tavaly.

Szerző:
Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság
Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület
Fotó:
Adobe Stock (kiemelt kép - illusztráció)
2021. január 12.

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság közzétette az idei kormoránszinkron eredményeit. Alig vannak kevesebben a kárókatonák, mint tavaly.

A kissé barátságtalan külsejű madarak állományát január 11-én mérték fel a természetvédelmi őrök a Tisza Kisköre és Csongrád közötti szakaszán. Már tudták, hol kell őket keresni: még december második felében hajóra pattantak, hogy aznosítsák az éjszakázásra rendszeresen használt fákat.

Amikor a vizek befagynak, sok kárókatona délre vonul, de azokon a vizeken, amelyek nem fagynak be, rendszerint sok példány áttelel. Hét éjszakázóhelyen egy időben számolták meg a kormoránokat, és összesen 1311 példányt találtak. Ez a szám alig marad el az egy évvel ezelőtt végzett felmérés eredményétől, 2020-ban ugyanezen a foyószakaszon 1391 kormorán éjszakázott – derül ki a nemzetipark-igazgatóság Facebook-oldaláról. „A kormorán az Európai Unió közösségi jelentőségű madárfaja, ezért felmérése fontos adatokkal szolgál a telelőállomány nagyságáról” – fűzik hozzá.


Tudtad?
  • A kormorán hét alfaja Eurázsiában, Afrikában, Észak-Amerikában, Grönlandon, Ausztráliában és Új-Zélandon él. Magyarországon folyók mentén, sokszor gémtelepen költ, de vannak önálló telepei is.
  • Idős fák ágvilláiba épít fészket. Savas ürüléke aztán rövidesen elpusztítja a fát.
  • Halakkal táplálkozik, sokszor előfordul, hogy csapatban vadászik. Jelentős károkat tud okozni a halastavakon gazdálkodóknak.
  • Lehetőség van az állomány riasztására, és szokták vadászni is itthon, de ehhez külön engedélyre van szükség.
  • Hazánkban 2500–2600 kárókatona fészkel. Természetvédelmi értékük 25 000 Ft egyedenként.
Cikkajánló