Megnéztük Fekete István Kis-Balatonját

Bár legnagyobb tavunk körül lassan bezárul a betongyűrű, a nyugati csücskében még tartja magát egy érintetlennek látszó menedék. Vízen és szárazföldön is ízelítőt kaptunk ebből a nádassal borított, mocsaras vidékből, amely hajdanán a Balaton déli oldalát jellemezte.

Szöveg:
2023. július 9.

Bár legnagyobb tavunk körül lassan bezárul a betongyűrű, a nyugati csücskében még tartja magát egy érintetlennek látszó menedék. Vízen és szárazföldön is ízelítőt kaptunk ebből a nádassal borított, mocsaras vidékből, amely hajdanán a Balaton déli oldalát jellemezte.

„Beborulni garantáltan nem fog senki, de ha mégis, azt tényleg nagyon akarni kell” – kezdi a félnaposra ígért túránk ismertetését Bődör Bence, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság munkatársa, miközben lapátokat és mentőmellényeket oszt ki annak az ötödikes osztálynak, amelynek tagjai egészen Pécsről buszoztak a Kis-Balaton Látogatóközponthoz, hogy – velünk együtt – fedezzék fel a környék egy részét. Miután levisszük az újnak látszó és meglehetősen széles műanyag kenukat a víz partjára, mi is konstatáljuk, hogy Bencének igaza van. Egy közel nyílegyenes, nem túl mély patakon fogunk evezni, amelyet nem mellesleg a Hévízi-forrásbarlangból feltörő víz is táplál a környékbeli források és csatornák mellett, így télen sem fagy be teljesen.

Dzsungel a víz alatt

A rövid kenuzási gyorstalpaló után vízre szállunk, de Bence még megkér minket, hogy lehetőleg vigyázzunk a vízi élővilágra, és kerüljük ki az éppen virágzó vízililiomokat és a sárga színben pompázó vízitököket.

Bár a Gyöngyös-patak sodrása csekély, és evezés szempontjából sem nagy kihívás, mégsem könnyű időnként kikerülni a növényeket, amelyek sok helyen nádastól nádasig lebegve állják utunkat.

Amíg hátul lapátolok és próbálok navigálni a növényzet között, Marci kollégám a kenu elejében csőre töltött fényképezőgéppel lesi a madarakat, de neki sincs könnyű dolga, mert a rikító mentőmellényekben pompázó és meglehetősen hangos csapat láttán a legtöbb helyi lakos szárnyra kap. Tollukat szárító kis kárókatonák rebbenek fel a legnagyobb számban, de látunk különféle kócsagokat, nádirigókat is elsuhanni, míg az égre nézve szinte mindig megfigyelhető egy-két gyanúsan imbolygó barna rétihéja. Nem vagyok egy nagy madárguru, de ezt a ragadozó madarunkat még én is jó eséllyel felismerem, mert olyan a zsákmányszerző röpte, mintha egy erősebbre kevert vodka-szódával kezdte volna a napot.

Mire az osztály belejön a lapátolásba, és éppen elkezdené unni a dolgot, meg is érkezünk a Diás-sziget nevű helyre, ahol partra szálunk. Bence kiköti a kenukat, majd gyalog megyünk a mintegy fél kilométerre lévő végcélunkhoz, a Fekete István-emlékházhoz. Útközben egy eltűnőben lévő korszak élővilágáról és kultúrájáról kapunk információkat. Megtudjuk, hogy korábban olyan számban fordult itt elő lápi póc, hogy még a disznókat is azzal etették a helyiek, ám az élőhelyek megszűnésével és az invazív amurgép megjelenésével mára ott tartunk, hogy Magyarországon fokozottan védett ez az aprócska hal. Természetvédelmi értéke 250 ezer forint egyedenként, azaz mai áron számolva ez lehetett a világ legdrágább sertéstápja.


A csíkokkal együtt tűntek el a csíkászok is

Ugyancsak nagy számban élt itt hajdanán a kígyószerű réti csík, amely igazi mocsárspecialista, még az ideiglenes kiszáradást is elviseli, azt viszont már nem, ha teljesen lecsapolják és kiszárítják az élőhelyét, így mára a halászat egyik önálló ágának tekinthető csíkászat mestersége is megszűnt. A mocsárlakó népek annak idején élő barométernek is tartottak egy-egy ilyen nyurga halacskát, ugyanis a viharokat előre jelezte nyugtalan viselkedésével.

Mielőtt elmerenghetnénk a réti csíkok és Németh Lajos szakmai pályafutásának párhuzamosságain, egy szépen faragott fakapuhoz érkezünk. Nagyjából itt ér véget a Gyöngyös-patak, itt folyik bele a Zalába, amelyet rögtön fel lehet ismerni az egy árnyalattal sötétebb vizéről. A patak torkolatnál nádszálak állnak katonás sorban, és a parton egy információs tábla árulja el rendeltetésüket, de itt Bence is megáll, és egy kis előadást tart erről az ősi halfogási technikáról.

Vejszézésnek hívják azt a halfogó módszert, amelynél sűrűn leszúrt nádszálakkal egy trükkösen elkerített fogóhelyre – ez a vejsze feje vagy más néven a kürtő – terelik a halakat, ahonnan egyszerűen kimerik őket.

A sekély vizű árterületekkel, mocsarakkal együtt ez a foglalatosság is megszűnt, pedig nem egy mai találmány, már az Árpád-korból származó írásos emlékek is említik.

Mesebeli tisztás a nád ölelésében

A fakaput és a pataktorkolatot elhagyva egy náddal körbevett tisztásra jutunk, amelynek közepén egy házikó ácsorog egy hatalmas platánfa árnyékában. Ez a Fekete István-emlékház, ahol a híres írónkról és a környék élővilágáról tudhatunk meg még többet egy állandó kiállításon. Bár kint rekkenő hőség van, a nádfedeles épületben ezt nem érezni, és élvezettel hallgatjuk vezetőnk előadását az itt megfigyelhető állatfajokról.

A legnagyobb sztár – szó szerint – a kitömött rétisas, amely mellett még egy kifejlett aranysakál is aprócska jószágnak tűnik, az egerészölyv pedig egy játék madárnak. Piros pont a kiállítást létrehozó nemzeti parkosoknak, hogy egy kihúzható fiókos komódnál meg is lehet tapogatni a benne található kincseket, amelyek alatt teknőspáncélt, levedlett siklóbőrt, hatalmas kagylókat, különböző madárfészkeket és tollakat kell érteni. A gyerekek szeme felcsillan a legnagyobb toll láttán, pláne, amikor megtudják, hogy egy rétisastól származik, és ennek az egy tollnak is pont annyi a természetvédelmi értéke, mint egykori gazdájának: kerek egymillió forint.

Matula bácsi kunyhója is kipróbálható

Az egyik sarokban rendezték be Fekete István egykori dolgozószobájának mását, és az itt álló szekrényen a művei is megtalálhatók. Ez nem egy hatásvadász fogás, ugyanis Fekete István tényleg pont ezen a helyen lakott, amikor a Kis-Balatonnál járt, 1954-ig egy kis nádkunyhó jelentette a komfortot, majd azt elbontották, és elkészült a ma is álló épület, amely eredetileg kutatóháznak készült.

Az egykori kunyhó korhű mását az épület mellett lehet ma is megnézni, és képbe kerülhetünk, hogy milyen is lehetett az élet hajdanán a mocsárvilág mélyén. A Tüskevár Matula bácsija is ilyesmi, nádból készült kalibában töltötte a nyarait és látta vendégül Tutajost. Az „igazi Matula bácsi” egyébként a valóságban nem létezett, ezt az alakot Fekete István találta ki és gyúrta össze olyan helyi halászokból, akikkel a kis-balatoni tartózkodása alatt találkozott.

Az első természetvédelmi őr leginkább a kócsagokat védte

Matula bácsi karakterét valószínűleg az a kis-balatoni halászmester, Gulyás József is ihlette, aki közadakozásból vigyázott a helyi élővilágra, különös tekintettel a kipusztulás szélére került nagy kócsagokra, így gyakorlatilag az első természetvédelmi őrnek tekinthető. Tisztségét egészen 1950-ig töltötte be, és azon túlmenően, hogy lefülelte az orvhalászokat és megakadályozta a nád felgyújtását, a madarak kutatását végző szakemberek munkáját is segítette kiváló helyismeretével.

A Kis-Balaton nagy része ma fokozottan védett természeti terület, ám ez nem volt mindig így, Mária Terézia idején például még az is felmerült, hogy az egész Balatont lecsapolják, a helyén pedig majd gabonát termesztenek, de ez szerencsére nem valósult meg. A vízszint szabályozása és a környék fokozatos becsatornázása viszont igen, így a 20. század közepére kialakult az a helyzet, hogy a Zala folyó közvetlenül a Keszthelyi-öbölben rakta le a hordalékát, mert a kiszárított Kis-Balaton elveszítette a természetes vízszűrő jellegét.

Emiatt a Balaton vízminősége gyorsan romlani kezdett, és már fürdésre se volt alkalmas. Az ökológiai katasztrófa elkerülésének érdekében a vízügyi szakemberek kidolgoztak egy tervet „Kis-Balaton Vízvédelmi Rendszer” néven.

Az alapötlet az volt, hogy visszaállítják a mintegy 200 évvel ezelőtti, természetes állapotokat a hajdan öbölként, illetve mocsárként létezett terület ismételt elárasztásával.

A munka két lépcsőben valósult meg: az első ütem, a Hídvégi-tó kialakítása 1985-re, a második ütem, a Fenéki-tó elárasztása a 2000-es évek közepére készült el. Ezeknek köszönhetően a Zala vize tervezett módon, védőgát és átemelőrendszer segítségével kanyarog végig a területen, és már „megszűrve” érkezik a Balatonba.

A fentieket emésztgetve sétálunk vissza a hajóinkhoz, majd szállunk ismét vízre túránk start- és egyben célhelye, a Kis-Balaton Látogatóközpont felé. Marci kollégával kicsit előreevezünk, így közelebb tudunk kerülni egy-egy napozó kormoránhoz, ám most is tarják a távolságot: amint 10-15 méterre megközelítjük őket, sértődötten elrebbennek. Visszafelé érdekes módon minden út rövidebbnek tűnik, most sem volt másként, mert mire belemelegednék a lapátolásba, már fel is tűnik látogatóközpont jellegzetes sziluettje.

A hely élővilágának gazdagságát mutatja, hogy amikor húztuk ki a kenukat, egy megbolygatott mocsáriteknős-fészekre bukkantunk a patak meredek partját borító fűben. Bence szerint borz vagy róka lehetett a fosztogató, és ez is egy drága lakoma lehetett, ugyanis egyetlen őshonos teknősfajunk is védett, természetvédelmi értéke 50 ezer forint. A parton búcsút veszünk a szemmel láthatóan elpilledt, de elégedettnek látszó osztálytól, és még megnézzük a látogatóközpontban berendezett kiállítást, majd mi is felkerekedünk, és hazafelé útba ejtjük a frissen átadott Somos-kilátót. Így a cikk végén nem lenne jó elrontani a hangulatot, mert tényleg egy gyönyörű helyre kaphattunk bepillantást, de egy több mint fél évszázada született idézettel szeretnék búcsúzni, üzenete ugyanis sajnos egyre aktuálisabb.

Ha majd az Időben eljön az a korszak, amikor az ember minden barlangot szétrobbantott, amit valami célra fel nem használhatott, és minden öreg fát már régen kivágatott, akkor már késő lesz siránkozni a megbillent természeti egyensúlyon, amelyet helyreállítani sem atombombával, sem mindentudó elektronikus gépekkel nem lehet.

(Fekete István, 1900. január 25. – 1970. június 23.)

Kis-Balaton Látogatóközpont

2020 szeptemberében adták át az ország egyik legmenőbb külsejű látogatóközpontját a Keszthelyhez tartozó Fenékpusztán. A tájba olvadó épület különlegessége, hogy külső energiaforrást nem igényel, ugyanis napelemparkkal és talajszondás fűtési rendszerrel rendelkezik. A mintegy 1000 négyzetméteres bemutatóhely és interaktív kiállítás mellett mozi, étterem, játszótér és ajándéküzlet is várja a látogatókat, a növényekkel beültetett tetőre pedig fel is lehet sétálni. A központ valóban kapuként működik a Kis-Balaton világát felfedezni vágyók számára, hiszen innen indulnak a gyalogos és kenus kirándulások a Diás-szigetre.

Aki kedvet kapott a fent bemutatott túrához, az a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság honlapján tud rá jelentkezni számtalan egyéb remek programlehetőség mellett. Márciustól októberig naponta indítanak vízitúrákat délelőtt 10 órától, előzetes bejelentkezés szükséges, de ha maradnak szabad helyek, aznap reggel is lehet csatlakozni. További részletek a bfnpi.hu oldalon.

A látogatóközpont a 76-os főút Sármellék és Balatonszentgyörgy közötti szakaszáról letérve érhető el. Sármelléktől 5,5 kilométerre jobbra, míg Balatonszentgyörgy felől jövet a Zala-hídtól és a vasúti átjárótól mintegy 1,5 km-re balra kell letérni, illetve átmenni egy vasúti átjárón. Barna színű információs tábla is jelzi mindkét irányból, hogy hol kell lekanyarodni.

A cikk a Turista Magazin 2022. július-augusztusi számában jelent meg.

Cikkajánló