Öt izgalmas családi túratipp nem csak gyereknapra

Olyan túraútvonalakat ajánlunk, amelyek kicsi vagy nagyobb gyerekkel is könnyen bejárhatók, és a szülők sem fognak unatkozni. Szubjektív válogatásunkban szereplő túrákról nem merjük azt állítani, hogy ezek a legjobbak. Csak, hogy ezek biztosan jók. A Pilistől a Bakonyig, a Gerecsén át a Mecsekig találhattok benne kedvetekre valót.

Szerző:
Turista Magazin
2022. május 27.

Olyan túraútvonalakat ajánlunk, amelyek kicsi vagy nagyobb gyerekkel is könnyen bejárhatók, és a szülők sem fognak unatkozni. Szubjektív válogatásunkban szereplő túrákról nem merjük azt állítani, hogy ezek a legjobbak. Csak, hogy ezek biztosan jók. A Pilistől a Bakonyig, a Gerecsén át a Mecsekig találhattok benne kedvetekre valót.

1. Hárs-hegy kör két kilátóval, Budai-hegység

Egy rövid, ám annál érdekesebb túrát ajánlunk a Budai-hegységben, amelyben van két kilátó, egy miniszurdok fahíddal, egy rejtélyes barlang, és sok-sok látnivaló, amiért a gyerekek is szeretni fogják. A Szépjuhászné parkolójától indulunk el a sárga sáv jelzésen (de a Gyermekvasút azonos nevű állomásától is megközelíthető) a Nagy-Hárs-hegy irányába. Mielőtt felérünk a hegy tetején álló Kaán Károly-kilátóhoz, egy hangulatos kilátópontot találunk, padokkal, asztalokkal, tűzrakó hellyel, szinte hívogat a megállásra, szemlélődésre, és a panoráma sem utolsó innen: a Pilis lankás vonulataira tapaszthatjuk a tekintetünket.

Innen alig 50 méterre magasodik a Nagy-Hárs-hegy (454 m) csúcsán a Kaán Károly-kilátó, amelynek legfelső szintjéről tiszta időben szép körkilátás nyílik a környező vidékre. Északkelet felé a Csúcs-hegy - Hármashatár-hegy csoport, keletre az Apáthy-szikla - Látó-hegy vonulat húzódik. Délkeleti irányban a Kis-Hárs-hegy kúpja látszik, mögötte, a főváros látképe terpeszkedik. Északnyugatra a Nagy-Kopasz, a Nagy-szénás és a Fekete-fej domborodik. De távolabb Nagykovácsi és Solymár házai is feltűnnek.

A kilátótól néhány lépésre elérkezünk a Bátori-barlang kis szurdoka feletti fahídhoz. A barlang bejárata a Nagy-Hárs-hegy csúcsának délkeleti oldalában, 440 méter tengerszint feletti magasságban nyílik, de ajtaja a kíváncsi szemek elől zárva. Csak külön engedéllyel látogatható. A barlangtól széles, lejtős, kissé sziklás út vezet a Hárs-hegyi-nyeregbe, itt letérünk a sárga háromszög jelzésre, amely pár száz méter után elvezet a Kis-Hárs-hegyen (362 m) álló Makovecz Imre-kilátóhoz.

A kilátót körülvevő erdei tisztásról a sárga jelzésen megyünk tovább, majd rátérünk a zöld körtúrát és a Mária-utat jelző ösvényre, ami egészen a Szépjuhászné parkolójáig vezet vissza. S ha már itt vagyunk, elsétálhatunk a közelben lévő budaszentlőrinci pálos kolostorromokhoz.

A 4,5 kilométeres Hárs-hegy minikörtúra, a maga elenyésző szintemelkedésével tökéletes kisebb gyerekeknek is, mert nem fárasztó, ellenben tele van látványos dolgokkal, és könnyen lejárható. Az útvonal mentén, több helyen padokba, asztalokba botlunk, ami családi, baráti piknikezésekhez kitűnő helyszínt nyújt.

2. Cuha-völgy, Magas-Bakony

Ha lenne a Bakonynak népszerűségi listája a túrázók körében, a Cuha patak völgye minden bizonnyal dobogós helyen végezne. A Porva-Csesznek vasútállomástól Vinyéig tartó, kb. 5,5 kilométeres szurdoktúra amilyen rövid, olyan maradandó élményt nyújt. Csodaszép természeti környezetben, könnyen bejárható, széles, murvás, erdei utakon kanyarog, így száraz időben kisebb gyerekkel, babakocsival is vállalható.

Van itt minden, ami egy iskoláskorú gyerkőc fantáziáját is megmozgatja: Kőpince-barlang és -forrás, völgyhíd, vasútépítési emlékmű, izgalmas patakátkelések, köveken való ugrálás. A turistaút mellett több helyen találhatunk kiépített pihenő- és tűzrakó helyet padokkal, asztalokkal. A Cuha völgye Győrből és Zircről egyszerűen megközelíthető a Győr-Veszprém-vasútvonalon. Autóval Vinyéig utazhatunk, majd innen erdészeti úton közelíthetjük meg a célpontunkat.

Túratipp

3. Egri várazás másként, Pilis

„Műegriváras” kalandunkhoz a főváros szomszédságában található Pilisborosjenő északnyugati végébe kell elautóznunk (a Dózsa György út végéig), majd ott is hagyhatjuk a járművünket az út menti parkolóban. Nem elhanyagolható részlet, hogy a parkoló mellett egy játszótér is van, de ne itt vezessük le a gyerek energiáit, hanem indítsuk meg őket toronyiránt az Országos Kéktúra jelzését követve a földúton.

Körülbelül egy kilométer múlva érünk egy elágazáshoz, ahol térjünk le balra, majd néhány száz méter ereszkedés után gyakorlatilag nekimegyünk az egri vár másolatának, amelyet még a hatvanas évek első felében húztak fel az Egri csillagok című film díszleteként. Innentől kezdve csak rajtunk múlik, hogy mennyi ideig engedjük őrjöngeni a gyerekeket a romok között. Tipp: ne azon a földúton menjünk vissza a parkolóba, amelyiken jöttünk, hanem keressük meg azt a kis ösvényt a vár alatt, amelyik visszavisz Pilisborosjenő felé, mert így belefutunk egy elhagyott kőfejtőbe, amelynek a közepén ott ácsorog a híres Teve-szikla. Ez bizonyos szögekből tényleg úgy néz ki, mint egy megkövült dromedár.

4. Óbányai-völgy, Keleti-Mecsek

A Mecsek keleti szegletében, Óbánya és Kisújbánya között egy látványos szurdokvölgy rejtőzik, ahová az életben egyszer muszáj elmenni. A 6,5 kilométeres völgy minden évszakban ideális kirándulóhely. Az Öreg-patak kisebb-nagyobb vízeséseken, csobogókon, zúgókon rohan a völgyön át Mecseknádasd felé, festői hátteret adva a kirándulásunknak.

A természet szeszélye folytán pont elegendő, mohával borított púpos kőtömb, patakátkelés, forrás sorakozik a hatalmas fákkal szegélyezett mederben, de van benne Csepegő-szikla és Ferde-vízesés is, amelyek csak még izgalmasabbá teszik az amúgy is hangulatos útvonalat. Az Óbányai-völgyön keresztül vezet a Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúra jelzése és a Duna–Dráva Nemzeti Park Igazgatóság kezelésében álló Pro Silva tanösvény. Megközelíthető gépkocsival a 6-os főútról Mecseknádasdnál leágazva Óbányáig, autóbusszal pedig a Pécs-Óbánya közvetlen járattal.

5. Barangolás Péliföldszentkereszt környékén, Gerecse

A Gerecsében található Péliföldszentkereszt. Ezzel még nem mondtunk túl sokat. De ha azt is hozzátesszük, hogy ez a csodás természeti adottságokkal megáldott kis hely Bajót település része, és Komárom-Esztergom megye egyik leglátogatottabb kegyhelye és ősi zarándokhelye, már állítottunk valamit. Már itt, Péliföldszentkereszten sok időt el lehet tölteni gyerekekkel. Van például egy nagy tó, ami tavasszal békakoncerttől hangos, vannak kecskék és birkák, a kálváriánál még geoládát is lehet keresni, nem beszélve a Gerecse Natúrpark Látogatóközpontról és a mellette található szuper játszótérről és falmászó helyről.

De Péliföldszentkeresztről indul egy remek családi túrának is beváló útvonal a bajóti Öreg-kőhöz és a Jankovich-barlanghoz, amelynek 20 méter magas sziklacsarnoka lenyűgöző. A túra rövid, alig két kilométer a barlangokig. Merthogy a Jankovich-barlang mellett van egy másik, kisebb barlang is itt, a Baits-barlang valamint egy zsomboly, ami mellett egy kellemes pihenőpad is található. S ha már itt vagyunk, természetesen fel kell kapaszkodni az Öreg-kő gerincére is, ahonnan pazar panorámában lehet részünk.

Cikkajánló