Siker hazánk egyik legveszélyeztetettebb növényfajának megmentésében

16 egyedet észleltek Magyarország egyik legritkább növényéből, a fokozottan védett volgamenti héricsből az Alföldön.

Szerző:
HNPI Facebook-oldala
Fotó:
facebook.com / HNPI
2019. március 26.

16 egyedet észleltek Magyarország egyik legritkább növényéből, a fokozottan védett volgamenti héricsből az Alföldön.

Áttörést értek el az Alföldön a volgamenti hérics megmentésében - írja a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság a Facebook-oldalán.

 

 

Kengyel település határában található Magyarország jelenlegi legritkább növényének, a fokozottan védett volgamenti héricsnek (Adonis volgensis) egyik termőhelye. Mint írják, az állományt 2012-ben egy hivatásos vadász találta meg, addig a fajról csak Békés megyei előfordulások voltak ismertek. Akkor a társulás még 28, ma már csak 22 (!) tőből áll. Az egyedszám lassú csökkenését valószínűleg a degradált termőhely és az intenzív agrártermelésnek kitett környezet okozza, amelyet az eddig sikertelen szaporítási kísérletek és spontán módon a növény sem tudott kompenzálni.

 

 

A 2019-es év viszont reményeik szerint áttörést jelent majd a növény megőrzését, illetve lokális fennmaradását tekintve, mivel egy 2017-ben végzett in-situ magról történő szaporítási kísérlet eredménnyel járt. A Közép-Tisza-Jászság természetvédelmi tájegység természetvédelmi őrei az élőhely március 18-i ellenőrzése során a beavatkozással érintett területen apró, 2 leveles növényeket véltek felfedezni. Két év lappangás után megfelelő körülmények alakultak ki a csírázáshoz, ennek köszönhetően 16 egyed a napvilágra került.
 

 

Az állomány rendívül kis mérete hatványozza annak sérülékenységét egy ilyen intenzíven igénybe vett tájban, ezért kiemelt figyelmet érdemel e növény természetvédelmi szempontból. A volgamenti hérics magról történő szaporítása ez idáig igen csekély eredménnyel kecsegtetett országos kitekintésben is, ezért óriási jelentőségű a sikeres szaporodás/szaporítás, amely egyben a felbecsülhetetlen genetikai érték fennmaradásának záloga - fogalmaztak a Facebook-posztban. Hazánkban e növényritkaság fokozottan védett faj, természetvédelmi értéke 250 000 Ft egyedenként.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Terjeszkedik a magyar kikerics a Szársomlyón

Teljes pompájában virít a kockásliliom

Több millió tőzike között sétáltunk a Csáfordjánosfai-erdőben

Itt a medvehagymaszezon, most mindent megtudhatsz róla

 

 

Cikkajánló