Soha nem látott mértékben nőtt a kéktúrázók száma

Rekordszámban fogytak a kéktúrás igazolófüzetek 2020-ban, az Országos Kéktúra esetében 168 százalékos emelkedést tapasztaltak.

Szerző:
Turista Magazin/MTSZ
2021. január 16.

Rekordszámban fogytak a kéktúrás igazolófüzetek 2020-ban, az Országos Kéktúra esetében 168 százalékos emelkedést tapasztaltak.

Az igazolófüzetek eladásaiból az derült ki, hogy húszezernél is több új túrázó indult el tavaly az Országos Kéktúrán, a Rockenbauer Pál Dél-Dunántúli Kéktúrát háromezer-kettőszáz, az Alföldi Kéktúrát pedig több mint kétezren kezdték el újonnan teljesíteni 2020-ban. Ez mindhárom kéktúra mozgalom esetében rekordnak számít, az Országos Kéktúra esetében 168 százalékos emelkedés az előző év hasonló időszakának adataihoz képest. Összességében az országban már százötvenezer felett van azok száma, akik a hivatalos kéktúra igazolófüzetet használva járják a természetet - derül ki a kéktúrákat „üzemeltető” Magyar Természetjáró Szövetség (MTSZ) közleményéből.

Ugyancsak szép számban teljesítették tavaly a kéktúrákat is: az 1171,8 km hosszú Országos Kéktúrát 387 túrázó teljesítette, az 541 km-es Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúrát 136-an, míg a 869 km hosszú Alföldi Kéktúrát 89-en járták végig.

A 2020-as igazolt teljesítéssel rendelkező túrázók összességében 604 ezer kilométert gyalogoltak Magyarországon.

A Szövetség tapasztalata szerint a koronavírus járvány miatti bezártság-érzet a hazai lakosság kirándulási kedvét sokszorosára növelte, minden természetjáró célpont látogatottsága ugrásszerűen emelkedett, gyakran zsúfolt úti céllá váltak a jól ismert, főleg fővárosi és főváros-környéki túracélpontok. Az MTSZ folyamatosan bővülő digitális tartalmaival, túraötleteivel továbbra is igyekszik enyhíteni a természetterhelést, a fenntarthatóságra és a túrázók felelősségére is felhívva a figyelmet.


Cikkajánló