Tudod, mi az a katavotra?

És hogy hol található hazánk egyetlen ilyen képződménye?

Szerző:
Szigeti Ferenc Albert
Fotó:
Bükki Nemzeti Park Igazgatóság
2022. március 1.

És hogy hol található hazánk egyetlen ilyen képződménye?

A kifejezés olyan víznyelőt jelöl, amely a karsztvízszint jelentős megemelkedése esetén időszakos forrásként működik. A Bükk leghosszabb völgyében, a Hór-völgyben, közvetlenül a völgytalpon, a gyertyán-völgyi temető mellett nyílik a Koporsós-víznyelőbarlang, amely hazánk egyetlen ilyen jellegű képződménye, más néven időszakosan működő váltóforrása.

A Bükk déli oldalán található, csapadékos időszakban látványosan működő időszakos karsztforrások nem katavotrák, mert nem működnek víznyelőként. Pontosabban egyes források a Vöröskői-forrást annak tartják, de ez például a nemzetipark-igazgatóság honlapján nem jelenik meg.

A Bükk rengeteg karsztos formakincse mellett (a fennsík töbrei, egykori forrásbarlangok hatalmas szádái, mint amilyen a címlapképen is látható, víznyelők, barlangok, karrmezők, stb.) a Hór-völgy alján megbújó képződmény talán nem a leglátványosabb, de érdemes tudni róla. Márciusi, a barlangokra fókuszáló tematikus lapszámunkban nemcsak barlangokról, de látványos karsztos túrákról is olvashatsz. Vásárold meg márciusi lapszámunkat a Turistashopban, vagy az újságárusoknál, és olvasd el cikkeinket!

Korábbi lapszámainkat pedig IDE KATTINTVA TUDOD ELÉRNI.

Cikkajánló