Túra, ahol értékelik a teljesítményt

A teljesítménytúrázás Magyarországon viszonylag fiatal műfaj. Az elsőket (Kinizsi 100, Gerecse 50) a nyolcvanas években hirdették meg itthon, viszont azóta, és különösen az elmúlt évtizedben, gombamód szaporodtak a különböző hosszúságú és nehézségű túrák, amelyeken egyre többen indulnak el évről évre. Mi lehet a siker titka? 

Szerző:
Joó Annamária
Fotó:
Gulyás Attila
Varga Ákos
Gombos Kálmán
2018. március 9.

A teljesítménytúrázás Magyarországon viszonylag fiatal műfaj. Az elsőket (Kinizsi 100, Gerecse 50) a nyolcvanas években hirdették meg itthon, viszont azóta, és különösen az elmúlt évtizedben, gombamód szaporodtak a különböző hosszúságú és nehézségű túrák, amelyeken egyre többen indulnak el évről évre. Mi lehet a siker titka? 

Sport, természetjárás vagy a brutális erőpróba? Megkérdeztük, utánajártunk, összegyűjtöttük a legfontosabbakat, íme.

 

Mi a teljesítménytúra?

 

A túrázás egy speciális válfaja, amelynek lényege, hogy a résztvevők szervezett keretek között, előre kijelölt útvonalon, meghatározott időn (szintidőn) belül teljesítik a távot. A túraszervezők az útvonalon ellenőrző és rendszerint frissítőpontokat is biztosítanak, ahol enni- és innivalóval kínálják a résztvevőket, akik egyben a túralapjukra is pecsétet kapnak ilyenkor, így igazolva célba éréskor a teljesítést. Általában több táv közül választhatunk - a kezdőknek nem muszáj rögtön egy hosszabb (50-100 km-es), megterhelő terepen indulni, hanem rövidebb, 10-20 kilométeres etap mellett is dönthetnek. A hosszúság mellett érdemes odafigyelni a terep nehézségére, változatosságára és a szintkülönbségre is. A gyalogtúrákon kívül terepfutóknak és kerékpárosoknak szánt teljesítménytúrák is léteznek, amelyek iránt szintén egyre nagyobb érdeklődés mutatkozik az országban.

 

 

Bár a teljesítményről szól, mégsem klasszikus verseny. A távok végén ugyanis általában mindenki egyenlő elbírálásban részesül: aki szintidőn belül teljesíti a túrát, oklevelet, kitűzőt és/vagy jelvényt kap. Sőt, bizonyos esetekben az is emléklappal térhet haza - amelyen az „x. y. a kiírt távot teljesítette” felirat szerepel -, aki szintidőn kívül érkezik célba. Egyes teljesítménytúrákon (mint például a Gerecse 50-en) a többszörös teljesítők külön jutalmazásban, oklevélben részesülnek.

 

 

Ahhoz, hogy részt vegyél egy teljesítménytúrán, nem kell más, mint kalandvágy, elszántság és a nevezési díj befizetése, amely a túrától, távtól, szolgáltatástól függően általában 500-2500 forint között mozog. (Hazai viszonylatban a 4000-4500 forint árban már a legfelsőbb kategóriát jelenti.) Manapság egyre népszerűbb az online előnevezés, amellyel időt (rajt előtti sorban állás) és pénzt spórolhatsz, de természetesen a túrák nagy részénél a helyszíni nevezés is lehetséges. A nevezési díjért cserébe kapsz a szervezőktől nevezési lapot, útvonalleírást, térképet az útvonalról, illetve enni- és innivalót, ami lehet télen pl. tea, meleg leves, nyáron izotóniás ital, csoki, energiaszelet, zsíros kenyér, de van, ahol friss házi sütemény is kerül a frissítőpontokra. Külön szolgáltatásként előfordulhat néhány nagyobb létszámú túrán a csomagmegőrzés, illetve a szállás tornateremben, jelképes összegért.

 

Miért hódít a teljesítménytúrázás?

 

A legnagyobb hazai teljesítménytúrás portál, a Teljesítménytúrázók Társasága honlapjának statisztikái szerint az elmúlt öt esztendőben évről évre több teljesítménytúrán vehettünk részt, s ezzel együtt a teljesítők száma is szignifikánsan növekedett. Ez az örvendetes hír részint annak köszönhető, hogy honfitársaink közül egyre többen szeretnek a szabadban mozogni, túrázni, futni, bringázni, illetve fizikai határaikat feszegetni. A tapasztalatok szerint azonban azok a túrák a legnépszerűbbek, ahol a jó hangulat viszi a prímet. Egy túrán bárkivel szóba elegyedhetünk, s itt még olyan kihaltnak tűnt erényekkel is találkozhatunk, mint a segítőkészség, a bajtársiasság és egymás kölcsönös tisztelete. Sőt, egy ki nem mondott etikai szabály alapján a teljesítménytúrák alatt a lassabban haladók mindig előre engedik a gyorsabbakat. A szép és különleges tájakon való túrázás, a fizikai megmérettetés és még ezer indok hívogat, hogy kipróbáld ezt a túraműfajt. A magyarországi teljesítménytúrákról a Teljesítménytúrázók Társasága honlapján tájékozódhatsz.

 

 

Így jártok ti

 

Két elkötelezett teljesítménytúrázót kérdeztünk meg arról, hogy miért „kattantak rá” a természetjárás e speciális formájára. Közös bennük a túrázás iránti szenvedély, illetve hogy mindketten irodában dolgoznak.

 

Zwickl Bernadett, projektvezető. Hobbija a túrázás, a túravezetés, a sütés, a fotózás, a teljesítménytúrázás, az olvasás, a futás és a gombászás.

 

 

Miért és hogyan vált szenvedélyeddé a teljesítménytúrázás?
Z. B.: A barátaimtól hallottam először a teljesítménytúrákról 23 éves koromban, és mint aktív túrázó, rögtön rá is haraptam a témára, olyannyira, hogy pár hónappal később már ott baktattam a Kinizsi 100 résztvevői között. Úgy döntöttem, addig megyek, ameddig bírom. És végigmentem. Aztán jöttek az újabb teljesítménytúrák: Gödöllő 60, Gerecse 50, Vértes 50 stb. A fiam születése után közepesen hosszú távokkal próbálkoztam, de indultunk közösen az Iluska 6-on is. Több ízben is volt szerencsém megtapasztalni a teljesítménytúrázás másik oldalát a Gyertek ki a Vadasparkba! és a Budai Kilátók túra pontőreként.

 

Mit ad neked a túrázás e speciális módja?
Z. B.: A túrázásnak rengeteg fajtáját szeretem és űzöm mint lelkes túravezető, terepfutó, kéktúrázó, teljesítménytúrázó és élménytúrázó, aki meg-megáll egy fotószünetre. A teljesítménytúrázás számomra kihívás, de egyben kikapcsolódás is a hétköznapok taposómalmából.

 

Milyen hatással volt rád fizikailag a rendszeres teljesítménytúrázás?

Z. B.: Sajnos nem mondhatom, hogy rendszeresen teljesítménytúrázok. Évente igyekszem eljutni néhányra, köztük 1-2 hosszú távúra is. Az biztos, hogy remek kondíciót ad ez a fajta túrázás, és fogyókúrának sem utolsó.

 

Sportnak vagy hobbinak tekinted?
Z. B.: Mindenféleképpen csak egy hobbinak. Nem a mennyiség, a teljesítmény vagy a gyorsaság a lényeg, hanem az, hogy élvezzem, amit csinálok. Talán úgy tudnám ábrázolni magamat mint teljesítménytúrázót, hogy hol futok, hol tempósan gyalogolok, de ha elém kerül egy fotótéma, akkor nincs mese, jön a fotószünet.

 

Gombos Kálmán, informatikus. Hobbija a túrázás, a térképek gyűjtése, a fotózás és az informatika.

 

 

Hogy kezdődőtt nálad a teljesítménytúrázás?

G. K.: Négy és fél éve túrázok: tapasztalt barátaim invitáltak a Hargita 25-re. Eltévedésekkel, vízhólyagokkal, medvétől tartva, de végigcsináltam, és bár megfogadtam, hogy soha többet, mégis rákaptam az ízére. Gyorsan megtaláltam a közös területeket másik kedvenceimmel, a térképekkel és az informatikával. Igen hamar „megfertőztem” két öcsémet is, akikkel gyakran együtt megyünk. Időnként feleségem és hétéves kislányom is elkísér bennünket.

 

Mit ad neked a túrázás e speciális módja?
G. K.: Hazánk fantasztikus tájait, friss levegőt, madárdalt és a természet négy évszaknyi csodáit. Kihívást, teljesítményt és önbizalmat, folyamatos fejlődést és egészséges testet, lelket.

 

Milyen hatással volt rád fizikailag a rendszeres teljesítménytúrázás?
G. K.: Amióta rendszeresen túrázom 25 kilótól szabadultam meg, háziorvosom szerint a szívem és tüdőm tíz évet letagadhat. Annak idején gyöngyöző homlokkal jutottam fel a negyedikre, most természetes, hogy kettesével szedem a lépcsőket.

 

Sportnak vagy hobbinak tekinted?
G. K.: Elsősorban hobbiként élem meg, de látván a nagyon is pozitív „mellékhatásokat”, sportként is tekintek rá.

 

Mi a fontosabb számodra egy teljesítménytúra során: a természet élvezete vagy a sportteljesítmény?
G. K.: Ez erősen az adott túrától függ. Egy komoly kihívást jelentő Mátrabérc 55 TT (a maga 2734 méternyi szintjével) vagy egy Kinizsi 100 természetesen elsősorban a sportteljesítményről szól - pedig csodás tájakon vezetnek azok is. Gyökeresen más a helyzet, ha kislányommal elmegyünk az Őszi Kab-hegy 15 TT-re, ahol alaposan megfigyelhetjük a télire készülő katicák csapatait és az ősz utolsó virágait.

 

Rendezői változat

 

Egyoldalú lenne összeállításunk, ha csupán a résztvevők szemszögéből mutatnánk be a teljesítménytúrázást, ezért megkérdeztük a másik oldalt, a rendezőket is. Horváth Zoltán, a Gerecse 50 létrehozója és főrendezője, illetve Molnár Zsolt, a Mátra Teljesítménytúrázója mozgalom alapítója és a Hérics TTSE titkára nyilatkoztak arról, miben rejlik szerintük a teljesítménytúrák sikere, valamint melyek a fejlődési lehetőségek a természetjárás e speciális műfajában.

 

 

Magyarország legnépszerűbb teljesítménytúrájának, a Gerecse 50-nek a kitalálója és fő szervezője, Horváth Zoltán, 37 éves rendezői tapasztalata alapján úgy véli, a Gerecse-túrák több évtizedes népszerűségüket számos összetevő szerencsés együttállásának köszönhetik. Fontos szempont lehet a természeti környezet szépsége; a rajt, illetve a cél jó megközelíthetősége autóval, vonattal, busszal; az útvonalak turistajelzéseinek megbízhatósága; a közepes szintemelkedés miatt a túrák teljesíthetősége; a szolgáltatások (étel, ital, oklevél, kitűző) magas színvonala; a túra időpontjának (április 3. szombatjának) jó megválasztása, hiszen mindenki várja a tavaszi túrázás, kimozdulás lehetőségét.

 

Molnár Zsolt, a Mátra Teljesítménytúrázója mozgalom alapítója, a teljesítménytúrák, valamint az azokon részt vevők évről évre növekvő számát az internettel is magyarázza, hiszen a világhálónak köszönhetően a túrák gyorsabban és célirányosabban jutnak el a túrázó „célközönséghez”. Kiemelte továbbá, a teljesítménytúrázás egyik fő vonzereje lehet még, hogy az abszolút kezdőket is megszólítja. Aki egy ilyen túrára benevez, az kap egy térképet konkrét útvonallal, amelyet követhet, s nem kell önállóan gondolkoznia, csupán végigmennie a megadott útvonalon. Ez esetben az eltévedés esélye minimális, és az ellenőrző pontokon is számíthat segítségre. Ugyanakkor gazdasági okok is szerepet játszhatnak. Egy család, ha éppen nincs elég pénze külföldi utazásra, egy magyarországi túrát minden bizonnyal könnyebben tud finanszírozni. Aki például hétvégén egy egynapos kellemes kirándulásra vágyik, az a teljesítménytúrával kap egy fix programot egész napra, viszonylag kisebb összegért.

 

 

A teljesítménytúrázás igazi szabadidősport minden korosztály részére, ahol nincs versenyszellem, ahol nem a stopperórát kell legyőzni, hanem a túrázónak saját magát és túratársait. Ráadásul a természetben való mozgás még egészséges is - vélekedik Horváth Zoltán. Molnár Zsolt szerint viszont hiába indult a teljesítménytúrázás abból a szellemiségből, hogy nem verseny, mostanra egyre több túrán van időeredmény, s az emberek szeretnek jó helyen szerepelni, vagy megnézni, hol végeztek a mezőnyben a túratársak között. Ezért a közeljövőben szerinte nem annyira a szolgáltatások, az ellátás színvonalának emelésén lesz a hangsúly, hiszen mindez a hazai teljesítménytúrák többségében már megfelelő színvonalon működik, hanem az informatikai eszközök (GPS-nyomkövető, csipes időmérés, okostelefonos alkalmazások) használatának terén lehet majd fejlődést elérni. Az online előnevezés, a bankkártyás fizetés lehetősége, a nevezés automatizálása jelentősen megkönnyíti a rendezők dolgát, miközben meggyorsítja, gördülékennyé teszi a túra lebonyolítását.

 

Népszerű hazai teljesítmánytúrák

Téli Mátra - A tél egyik legkedveltebb és legkeményebb teljesítménytúrája. 2018. január 27.

Kiss Péter-emléktúra a Mátrában - A teljesítménytúrát 2014-ben rendezték meg először, emlékezve a Kancsendzöngán tragikusan elhunyt hegymászóra és sportemberre. A túra még abban az évben a 4. legjobb teljesítménytúra lett a tturak.hu szavazása alapján. 2018. február 24.

Mátrabérc - Gyönyörű 55 km-es útvonal, amely a tavaszi szezon egyik legnehezebb túrája. 2018. április 14.

Gerecse 50/30/20/10 - Az év legtöbb indulóval büszkélkedő túrája, amely a második legrégebbi és egyben az első 50 km-es is. 2018. április 28.

Őrség 50/30/20/maraton/10 - Az Őrség és a Vendvidék legszebb tájait érintő túra. 2018. május 5.

Bakony 200 - A leghosszabb hazai országúti kerékpáros teljesítménytúra, amely a Balaton-felvidék és a Bakony lankáin kanyarog. 2018. május 6.

Mátrai Csillagok - Az egyik legmenőbb éjszakai túra, amely erő- és bátorságpróbának is kiváló. 2018. május 19.

Kinizsi 100 - A nagybetűs SZÁZAS, amely a legrégebbi - 1981-től minden évben megrendezett - hazai teljesítménytúra. A kevésbé edzettek 40 és 25 km-es távon is kipróbálhatják magukat. 2018. május 26.

Kazinczy 200 - A leghosszabb hazai teljesítménytúra, amelynek útvonala a Zempléni-hegységben és Szlovákia területén is vezet. 100, 50, 20 km-es résztávok is teljesíthetők. 2018. június 22.

Pálos 70 - A teljesítménytúra különlegessége, hogy távja 40, 35, 22, 20 kilométeres bontásban zarándoklatként is végigjárható. 2018. október 6.

Piros 85 - A túrát a Pilis, a Visegrádi-hegység és a Budai-hegység piros turistaútjain gyalog vagy futva teljesítheted. 2018. november 3.

 

A cikk megjelent a Turista Magazin 2016. márciusi számában.

 

A KORÁBBI MAGAZINOKAT ITT LEHET MEGRENDELNI.

 

Kapcsolódó cikkeink:

A hó uralta Bakony megdolgoztat, de gyönyörű

Kőről kőre a Zempléni-hegységben

Teljesítménytúra a szerek világában 

A Karancs-Medves felfedezése 


 

  

 

Cikkajánló