Városi séta Egerben, de ezúttal egy kicsit másképp

Eger alatt kiterjedt pincerendszer húzódik, amelynek egy-egy szakaszát ma is bele lehet járni. Mi megtettük, és a Turista Magazin márciusi számában el is meséljük, mi mindent láttunk odalent.

Szöveg:
2022. március 4.

Eger alatt kiterjedt pincerendszer húzódik, amelynek egy-egy szakaszát ma is bele lehet járni. Mi megtettük, és a Turista Magazin márciusi számában el is meséljük, mi mindent láttunk odalent.

Ha összeadnánk az Eger alatt évszázadok alatt kialakított összes járat hosszát, közel 150 kilométer jönne ki. Bár a belváros alatt valaha nyújtózott pincejáratok jelentős része ma már nincs meg, egy-egy hosszabb szakasz ma is bejárható. Vannak olyan látogatóhelyek, ahol a pincejáratok inkább izgalmas háttérként szolgálnak egyéb látnivalók számára, van, ahol lőtér működik lent, de akad azért olyan hely is, ahol maga a pincerendszer a nagybetűs főszereplő. Például az érseki pincerendszerben, amit mi is bejártunk.

Az érseki pincerendszer 2018-ban került vissza az érsekséghez, és naponta három időpontban indulnak vezetett túrák. A pincerendszer legizgalmasabb szakasza, ahol többé-kevésbé még eredeti állapotában láthatjuk azt. Itt a riolittufa alkotta falakon a csákányok hagyta nyomok is látszanak, a lábunk alatt pedig beton helyett sáros, nedves föld van.

Az egyik falat teljesen behálózzák a gyökerek, egy fa ugyanis a szellőzőnyíláson keresztül lehatolt egészen ide a pincébe, és varázslatos látvánnyal ajándékozza meg az erre járókat.

Eger más részein is találhatunk még régi pincéket, a Szépasszony-völgyet mindenki ismeri, de talán a Verőszalai vagy Kőporosi pincék kevésbé ismertek. Az Egerhez tartozó Felnémeten pedig egy egész pincevárat találhatunk a Templomdomb alatt. A dombot körbesétálhatjuk, de a pincék nem látogathatók, a pincevárhoz kötődő történet azonban ma is őrzi a pincevár múltját.

Vásárold meg márciusi, a barlangokra fókuszáló tematikus lapszámunkat a Turistashopban, vagy az újságárusoknál, amelyben sok más mellett az Egerről szóló cikkünket is megtalálod.

Korábbi lapszámainkat pedig IDE KATTINTVA TUDOD ELÉRNI.

Cikkajánló