Hosszúlépés

Élmények az országon innen és túl - a Turista Magazin szerkesztőségi blogja

Balatoni kilátóhelyek, ahonnan csodás az őszi panoráma

Turista Magazin 2019.10.06.

Végre itt az aranyló ősz, amikor még azok is szívesen kirándulnak, akik egyébként nem nagy természetjárók. Színes lombok alatt sétálhatunk, és ehhez jön hozzá a meleg őszi táj, a madárricsajtól hangos erdők tüdőt tisztító illata. Bámulatos panorámákat láttunk a Keszthelyi-hegységben. 

A kilátók azért is annyira kedveltek a túrázók körében, mert a kirándulás valódi csúcspontjai lehetnek, ha egy fárasztó emelkedő végén hirtelen feltárul előttünk a táj. Főleg ősszel, amikor a színesedő erdő csak ül körben a hegyen, mi meg szívjuk magunkba a mellbevágó látványt. És ha mindezt a Balaton még meg is koronázza, az tízes skálán tizenegyes kibukkanási élménnyel kecsegtet. Ezért is választottuk október eleji kiruccanásunk helyszínéül a Keszthelyi-hegységet, pontosabban a Gyenesdiástól Balatongyörökig vezető túraútvonalat, ahol ha kedvünk tartja és erőnk bírja, egy nap alatt akár 7 kilátópontból is megcsodálhatjuk a magyar tengert.

 

Fotó: Somogyvári D. György
Fotó: Somogyvári D. György

A balatöngyöröki Szépkilátóból valóban szép a kilátás

 

Az Országos Kéktúra kék jelzését követve hagytuk el Gyenesdiás mutatós házait. A késő nyár és a kora ősz kiszívta, elégette már a legtöbb zöldet, itt-ott barna foltokban színesedtek a fák, de a fejünk fölött még mindig dúsan hajladoztak, zizegtek a lombok. Majd a Pipa-hegy felhagyott murvabányáinak fehérlő oldala mellett, fokozatosan emelkedő erdei úton jutottunk fel a Kerek-hegyre, ahol a Festetics-kilátó magasodik. A 2000-ben felújított háromszintes faszerkezetű toronyból szép kilátás nyílik a Keszthelyi-öbölre és a környék dimbes-dombos, völgyek szabdalta vidékére. Sőt, északnyugatra a következő célpontunk, a Berzsenyi-kilátó sziluettje is felsejlik.

 

Fotó: Somogyvári D. György
Fotó: Somogyvári D. György

A Festetics-kilátóból is hosszú percekig gyönyörködhetünk a balatoni panorámában

 

Fotó: Joó Annamária
Fotó: Joó Annamária

 

A hegyről leereszkedve a Nagy-mező tágas rétjére értünk, amely hangulatos piknikezőhely padokkal, asztalokkal, tűzrakóval, esőbeállóval, kiépített infrastruktúrával. A gyerekeknek főleg az erdei tornapálya és a játszótér kötélcsúszkával jelentheti a fő attrakciót. Innen a sárga kereszt és sáv jelzés egybeesik a Darnay-Dornyai Béla-emléktúra útvonalával, így ezen a szakaszon a D betűs jelzések is segítik a tájékozódást. A 355 méter magas Pető-hegy tetején található Berzsenyi-kilátót 2002-ben újították fel. Mind formájában, mind kilátásélményében hasonlót nyújt, mint a Festetics-kilátó. Ezen nem is nagyon csodálkozhatunk, hiszen légvonalban alig 1,5 kilométer (gyalog 2,5 km) választja el a kettőt egymástól.

 

Fotó: Somogyvári D. György
Fotó: Somogyvári D. György
Fotó: Somogyvári D. György
Fotó: Somogyvári D. György

A Festetics-kilátóból a Berzsenyi-kilátó is látható (balra). És közelről a Pető-hegy platóján a Berzsenyi-kilátó (jobbra)

 

Továbbereszkedve a Darnay-kilátótúra nyomvonalán a Cseri-kapu után az őszi erdő szépségein elmerengve a Csalános-völgyben benéztünk egy letérőt, és a Szénégető-nyiladék hatalmas fenyőfái és magaslesei között találtuk magunkat. De nem bántuk meg a kis bolyongást, mert gyönyörű erdei ösvényeken bandukolhattunk, és a levegőt rendesen megbolondította a fenyvesek friss gyantaillata.

 

Fotó: Somogyvári D. György
Fotó: Somogyvári D. György

Festeni se lehetne szebbet, mint a pirosban, sárgában, barnában és még zöldben is pompázó természet

 

Végül megtaláltuk a zöld kereszt jelzést, és a Keserű-tetőn majd a Lajos-völgyön átvágva ismét visszakanyarodtunk a Darnay-kilátótúra útvonalára. Utunkat innen egészen a Kitaibel Pál-kilátóig ritkás fenyvesekkel tarkított vörösen izzó cserszömörcék kísérték.

 

Fotó: Somogyvári D. György
Fotó: Somogyvári D. György

Ősszel a bokrok közül legszebben talán a cserszömörce színesedik

 

A 225 méter magas Vas-hegyen álló fakilátót 2002-ben építették. A néhol magasra nőtt fenyők némileg bezavarnak a kilátásba, de délre a Balaton nyugati medencéjére, a somogyi partok távoli vonalára, közvetlenül alattunk pedig Vonyarcvashegy szőlőhegyeire és szép fekvésű üdülőtelepeire tapaszthatjuk tekintetünket.

 

Fotó: Somogyvári D. György
Fotó: Somogyvári D. György

A puritán szerkezetű Kitaibel Pál-kilátó a Vas-hegy csúcsán

 

Itt úgy döntöttünk, hogy nem folytatjuk tovább a Darnay-kilátótúrát a Bél Mátyás- és a Batsányi-kilátóhoz, mert tavaly ezek már megvoltak, hanem a zöld háromszög jelzésen lesétálunk a Fénykereszthez, mely Vonyarcvashegy település fölött a Csándor-hegyen magasodik. A 7,38 méter magas kereszthez 15 stációból álló Keresztút vezet fel a településről. Világszerte több ilyen fénykeresztet állítottak, magasságuk egységes: a jeruzsálemi Golgota-hegy magasságának egy százada. A vonyarcvashegyit 2010-ben szentelték fel.

 

Fotó: Somogyvári D. György
Fotó: Somogyvári D. György

A tájékoztató tábla szerint a Fénykereszt világítása szimbolikus (bármit is jelentsen ez), viszont nappali fényben aligha láthatjuk

 

Átsétálva a településen rácsatlakoztunk a zöld keresztre, ami felvitt a Szent Mihály-dombra, amelynek magosán hazánk egyetlen halászkápolnája található. A néphit úgy tartja, hogy a kis templomot balatoni halászok emeltették hálából, amiért egy rianásból megmenekültek. Ennél valószínűbb, hogy átépítésről lehetett szó, mert a szerencsés megmenekülés idején, az 1740-es években a történeti források szerint a dombtetőn már állt egy kápolna.

 

Fotó: Somogyvári D. György
Fotó: Somogyvári D. György

A Vonyarcvashegy felett emelkedő dolomitmagaslaton csodálható meg a Szent Mihály-domb és kápolnája

 

A Szent Mihály-templom előtt mediterrán hangulatú kis tisztás várja a kirándulókat, fenyők árnyékolta padokkal és remek panorámával. Tiszta időben belátni a Balaton partját Balatonberénytől egészen Keszthelyig, de a tanúhegyek vonulatai is kirajzolódnak a távolban. Fenyőillat, csillogó víztükör, szelíd nyugodtság. Tökéletes pihenőhely. A tisztás déli részében fából faragott Golgota-szoborcsoport ad különleges atmoszférát a templomkertnek.

 

Fotó: Somogyvári D. György
Fotó: Somogyvári D. György

Szakrális Golgota-jelenet faszobrokkal a kis kápolnával szemben

 

A Balaton-parttal párhuzamosan haladó zöld kereszt, majd zöld sáv jelzés elvezet a szomszédos Balatongyörök Szépkilátójához. Nevéből adódóan nem is okoz csalódást. Ugyan nem egy valódi kilátó, inkább egy óriási füves domboldal padokkal, de a kilátást bátran nevezhetjük szépnek. A Balaton közelsége egészen más perspektívába helyezi az elénk táruló látványt. Szinte a lábunk előtt terül el a magyar tenger, egyik oldalon a komor tanúhegyek, a másik oldalon a lapos déli partból kiemelkedő fonyódi dombok.

 

Fotó: Joó Annamária
Fotó: Joó Annamária

A balatongyöröki Szépkilátó óriási zöld domboldala a Balatonnal, és a háttérben a tanúhegyekkel

 

Szóval minden látható, amit az északi partról látni érdemes, és a legjobb szögből. Ha meg kellene választani a Balaton legszebb kilátópontját, ezt választanám. Na jó, a szigligeti váré talán megelőzné egy hajszálnyival. A közelben parkolót is találunk, és a kilátóhely túloldalán bisztró, kávéház és étterem szolgálja a turisták kényelmét.

 

Fotó: Somogyvári D. György
Fotó: Somogyvári D. György

 

A félnaposra tervezett Gyenesdiástól Balatongyörökig tartó túránk a vonyarcvashegyi letérésnek köszönhetően közel 20 kilométeresre duzzadt, így nézelődéssel, bámészkodással egész napos programmá nőtte ki magát. A változatos terep, a színpompás őszi erdők és a balatoni kilátások messze kárpótoltak a fáradtságért.

 

A túra térképe
A túra térképe


A túra trackjét itt tudod letölteni.

 

Szöveg: Joó Annamária

Fotó: Somogyvári D. György

 

A cikk először 2018 októberében jelent meg.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Kilátótúra a Keszthelyi-hegységben

Négy hely Szigligeten, ahol rabul ejt a panoráma

Nagymaros, a szelídgesztenyésen innen és azon túl

Nagymaros, a szelídgesztenyésen innen és azon túl

2020.06.23.

Nagymaros a Dunakanyar egyik legszebb települése, könnyű megközelíthetőségének és fekvésének köszönhetően a túrák kedvelt kiindulási pontja. Mielőtt azonban nekivágnánk a hegyeknek, érdemes egy kicsit a városban és közvetlen környékén is körülnézni, mert itt is akadnak érdekes látnivalók.

→ Tovább
A Zemplén egyik legfestőibb vára - Boldogkő

A Zemplén egyik legfestőibb vára - Boldogkő

2020.06.13.

Hogy melyik Magyarország leglátványosabb vára, arról megoszlanak a vélemények, de ha a legszebb fekvésűt keressük, akkor a függőleges sziklafalakkal körbevett, Bodókő-hegyen magasodó Boldogkő vára bizonyosan az élmezőnyben végez. Az Oroszlánszikla gyilokjárója és egyedi panorámája miatt is érdemes ezt a várat felírni a bakancslistánkra.

→ Tovább
Nyakas-hegyi körtúra – családi kiadás

Nyakas-hegyi körtúra – családi kiadás

2020.05.20.

Ez a túra a nagy távolságok helyett sokkal inkább az érdekes, apró részletekről szólt. Ha rááll az ember szeme, feltárul a mikrokozmosz, és irtó érdekes események szemlélői lehetünk. Persze ehhez meg kell állni, le kell hajolni, és közelebbről is szemügyre kell venni az erdő „földszinti” lakóit.

→ Tovább