Hosszúlépés

Élmények az országon innen és túl - a Turista Magazin szerkesztőségi blogja

Szöveg:
2020. október 3.

Balatoni kilátóhelyek, ahonnan csodás az őszi panoráma

Végre itt az aranyló ősz, amikor még azok is szívesen kirándulnak, akik egyébként nem nagy természetjárók. Színes lombok alatt sétálhatunk, és ehhez jön hozzá a napfényes őszi táj. Bámulatos panorámákat láttunk a Keszthelyi-hegységben.

A kilátók azért is annyira kedveltek a túrázók körében, mert a kirándulás valódi csúcspontjai lehetnek, ha egy fárasztó emelkedő végén hirtelen feltárul előttünk a táj. Főleg ősszel, amikor a színesedő erdő csak ül körben a hegyen, mi meg szívjuk magunkba a mellbevágó látványt. És ha mindezt a Balaton még meg is koronázza, az tízes skálán tizenegyes kibukkanási élménnyel kecsegtet. Ezért is választottuk október eleji kiruccanásunk helyszínéül a Keszthelyi-hegységet, pontosabban a Gyenesdiástól Balatongyörökig vezető túraútvonalat, ahol ha kedvünk tartja és erőnk bírja, egy nap alatt akár 7 kilátópontból is megcsodálhatjuk a magyar tengert.

Az Országos Kéktúra kék jelzését követve hagytuk el Gyenesdiás mutatós házait. A késő nyár és a kora ősz kiszívta, elégette már a legtöbb zöldet, itt-ott barna foltokban színesedtek a fák, de a fejünk fölött még mindig dúsan hajladoztak, zizegtek a lombok. Majd a Pipa-hegy felhagyott murvabányáinak fehérlő oldala mellett, fokozatosan emelkedő erdei úton jutottunk fel a Kerek-hegyre, ahol a Festetics-kilátó magasodik. A 2000-ben felújított háromszintes faszerkezetű toronyból szép kilátás nyílik a Keszthelyi-öbölre és a környék dimbes-dombos, völgyek szabdalta vidékére. Sőt, északnyugatra a következő célpontunk, a Berzsenyi-kilátó sziluettje is felsejlik.

A hegyről leereszkedve a Nagy-mező tágas rétjére értünk, amely hangulatos piknikezőhely padokkal, asztalokkal, tűzrakóval, esőbeállóval, kiépített infrastruktúrával. A gyerekeknek főleg az erdei tornapálya és a játszótér kötélcsúszkával jelentheti a fő attrakciót. Innen a sárga kereszt és sáv jelzés egybeesik a Darnay-Dornyai Béla-emléktúra útvonalával, így ezen a szakaszon a D betűs jelzések is segítik a tájékozódást. A 355 méter magas Pető-hegy tetején található Berzsenyi-kilátót 2002-ben újították fel. Mind formájában, mind kilátásélményében hasonlót nyújt, mint a Festetics-kilátó. Ezen nem is nagyon csodálkozhatunk, hiszen légvonalban alig 1,5 kilométer (gyalog 2,5 km) választja el a kettőt egymástól.

Továbbereszkedve a Darnay-kilátótúra nyomvonalán a Cseri-kapu után az őszi erdő szépségein elmerengve a Csalános-völgyben benéztünk egy letérőt, és a Szénégető-nyiladék hatalmas fenyőfái és magaslesei között találtuk magunkat. De nem bántuk meg a kis bolyongást, mert gyönyörű erdei ösvényeken bandukolhattunk, és a levegőt rendesen megbolondította a fenyvesek friss gyantaillata.

Végül megtaláltuk a zöld kereszt jelzést, és a Keserű-tetőn majd a Lajos-völgyön átvágva ismét visszakanyarodtunk a Darnay-kilátótúra útvonalára. Utunkat innen egészen a Kitaibel Pál-kilátóig ritkás fenyvesekkel tarkított vörösen izzó cserszömörcék kísérték.

A 225 méter magas Vas-hegyen álló fakilátót 2002-ben építették. A néhol magasra nőtt fenyők némileg bezavarnak a kilátásba, de délre a Balaton nyugati medencéjére, a somogyi partok távoli vonalára, közvetlenül alattunk pedig Vonyarcvashegy szőlőhegyeire és szép fekvésű üdülőtelepeire tapaszthatjuk tekintetünket.

Itt úgy döntöttünk, hogy nem folytatjuk tovább a Darnay-kilátótúrát a Bél Mátyás- és a Batsányi-kilátóhoz, mert tavaly ezek már megvoltak, hanem a zöld háromszög jelzésen lesétálunk a Fénykereszthez, mely Vonyarcvashegy település fölött a Csándor-hegyen magasodik. A 7,38 méter magas kereszthez 15 stációból álló Keresztút vezet fel a településről. Világszerte több ilyen fénykeresztet állítottak, magasságuk egységes: a jeruzsálemi Golgota-hegy magasságának egy százada. A vonyarcvashegyit 2010-ben szentelték fel.

Átsétálva a településen rácsatlakoztunk a zöld keresztre, ami felvitt a Szent Mihály-dombra, amelynek magosán hazánk egyetlen halászkápolnája található. A néphit úgy tartja, hogy a kis templomot balatoni halászok emeltették hálából, amiért egy rianásból megmenekültek. Ennél valószínűbb, hogy átépítésről lehetett szó, mert a szerencsés megmenekülés idején, az 1740-es években a történeti források szerint a dombtetőn már állt egy kápolna.

A Szent Mihály-templom előtt mediterrán hangulatú kis tisztás várja a kirándulókat, fenyők árnyékolta padokkal és remek panorámával. Tiszta időben belátni a Balaton partját Balatonberénytől egészen Keszthelyig, de a tanúhegyek vonulatai is kirajzolódnak a távolban. Fenyőillat, csillogó víztükör, szelíd nyugodtság. Tökéletes pihenőhely. A tisztás déli részében fából faragott Golgota-szoborcsoport ad különleges atmoszférát a templomkertnek.

A Balaton-parttal párhuzamosan haladó zöld kereszt, majd zöld sáv jelzés elvezet a szomszédos Balatongyörök Szépkilátójához. Nevéből adódóan nem is okoz csalódást. Ugyan nem egy valódi kilátó, inkább egy óriási füves domboldal padokkal, de a kilátást bátran nevezhetjük szépnek. A Balaton közelsége egészen más perspektívába helyezi az elénk táruló látványt. Szinte a lábunk előtt terül el a magyar tenger, egyik oldalon a komor tanúhegyek, a másik oldalon a lapos déli partból kiemelkedő fonyódi dombok.

Szóval minden látható, amit az északi partról látni érdemes, és a legjobb szögből. Ha meg kellene választani a Balaton legszebb kilátópontját, ezt választanám. Na jó, a szigligeti váré talán megelőzné egy hajszálnyival. A közelben parkolót is találunk, és a kilátóhely túloldalán bisztró, kávéház és étterem szolgálja a turisták kényelmét.

A félnaposra tervezett Gyenesdiástól Balatongyörökig tartó túránk a vonyarcvashegyi letérésnek köszönhetően közel 20 kilométeresre duzzadt, így nézelődéssel, bámészkodással egész napos programmá nőtte ki magát. A változatos terep, a színpompás őszi erdők és a balatoni kilátások messze kárpótoltak a fáradtságért.

A cikk először 2019 októberében jelent meg.


Rövid, látványos, és van benne kihívás – Dera-szurdok

Rövid, látványos, és van benne kihívás – Dera-szurdok

2021.10.08.

Van egy hely a Pilis és a Visegrádi-hegység határán, ahol borongós időben is klassz kirándulni. Sőt, lehet, hogy furcsa lesz elsőre, de a párás, kissé ködös, őszi háttér a Dera-szurdokban még inkább emeli az élményfaktort. A mohás kőtömbök kerülgetése, a patakátkelések, a gerincen végigvezető sziklás ösvény kalandos túrát biztosít, és bizony nehéz betelni a látvánnyal.

→ Tovább
Őszi séta a Dunakanyar legsokszínűbb városában – Vác

Őszi séta a Dunakanyar legsokszínűbb városában – Vác

2021.10.05.

Vác bámulatos: nemcsak azért, mert itt lépten-nyomon történelmi emlékekbe botlunk, mert megdöbbentő módon több száz múmia került innen elő és mert Szentendrén is túltéve igazi cukrászda-nagyhatalom, hanem azért is, mert a városban tulajdonképpen egy kétkilométeres sétával is simán el lehet tölteni akár egy egész napot.

→ Tovább
Libegve a fekete hegyek világába

Libegve a fekete hegyek világába

2021.09.28.

Ötnapos őszi kiruccanásunk Montenegró páratlan hegyvidékének felfedezéséről szólt, az utolsó túranapra azonban alaposan elfáradtunk. Szerencsére a hegyi élményről és a fantasztikus panorámáról még így sem kellett lemondanunk.

→ Tovább