Ti írtátok

Osszátok meg ti is az élményeiteket a Turista Magazin olvasóival!

Szöveg és fotó:
2023. szeptember 7.

​Túra a Vlegyászára, Vigyázóra és a Kalota-havasra - egyszerre

Román neve Vlegyásza, magyarul Vigyázó, de régebben Kalota-havasként emlegették. És valóban találó mindegyik magyar neve, mert a csodás Kalotaszeget vigyázza hatalmas tömbjével.

A XXX. Erdélyi Kárpát Egyesület Vándortáborát (röviden EKE tábor) idén nem lehetett kihagyni: jubileumi, végre közel van hozzánk, és várnak a turista barátok. Egy ilyen tábor a túrákról, az esti lazító programokról szól, de főleg a találkozásokról, baráti beszélgetésekről, akár útközben, vagy akár pohár mellett.

Még ha ridegebbek is, beszédesek a tábor statisztikai adatai: 1049 résztvevő és 129 szervező (összesen 1178), 245 20 éven aluli fiatal és gyerek, 773 sátorozó, napi 25 túra három napon keresztül, 35 970 km gyaloglás, 2 562 km kerékpározás, 564 km lovaglás, 225 km szaladás, 26 különböző program.

Mivel mi korábban érkeztünk meg Sztánára, így a nyitó napon már (autós) túráztunk a Szilágyságban. A második napra esett a környéket uraló Kalota-havasra vezetett túra, míg a harmadikon az Öreg-havas jártuk be. Ez majdnem könnyű volt, de a hosszú gyaloglás egy monoton úton nehezebbé tette, de vigasztalódtunk a csodás panorámával, egyedi hangulatú lápokkal.

A negyedik napot a Meszes hegységnek ajánlottuk. Még nem jártam az Erdélyi-szigethegységtől (Munti Apuseni) északra lévő, majd ezer méterre emelkedő hegységben.

Szép irtásrétek, öreg bükkösök, fenyőligetek és pompás kilátás jellemezte az utat. És óriási hőség. A tábor ötödik, záró napján Kalotaszeg, főleg Felszeg falvait jártuk be autóval. Megérte Kós Károly szerelmetes vidékén kószálni.

Most az itteni legmagasabb csúcsomra invitálom az olvasókat. Hova is? Román neve Vlegyásza (Masivul Vlădeasa), magyarul Vigyázó, de most a régi nevén emlegették a rendezők és a túravezetőink is: Kalota-havas. És valóban találó mindegyik magyar neve, mert a csodás Kalotaszeget vigyázza hatalmas tömbjével.

Az invitáló füzet túraleírása nehéznek minősítette a túrát: 22 km, kb. 1000 m szint 10 óra alatt. És ami igazán nehézzé tette (a tábori nyitóbuli után) az reggel hat órai indulás a busszal. Kettővel. Így majd 100 fő vágott neki a kalandnak 65 km utazás után, leszállva a buszokról Havasrogoz falucskánál.

Amint elhagytuk a járműveket, már el is eredt az eső. Beöltöztünk. Utunk lassan emelkedve kanyargott az egykori irtások helyén lévő szórvány települések és hétvégi házak között. És lassan megszűnt az eső, hogy helyét a talán még kellemetlenebb hideg szélnek adja át.

Azért így is tudtunk gyönyörködni az alpesi szépségű tájban. A Vlegyásza menedékháznál (1400 m) hosszabb, fél órás pihenőt tartottunk. A szünet végére már többször voltunk napsütésben, mint felhőben, nedves szélben. Tovább indulva az eddigi kék sávot piros pontra cseréltük, és kényelmesen emelkedve kb. egy óra alatt értünk fel a borókások növényzeti zónájába, s hamarosan a Kalota-csúcsra (1836 m).

Az élményt csak egy kerítés, és a mögötte lévő meteorológiai állomás zavarta. No és a néha-néha még visszatérő köd, és a bolond, hideg szél.

Így az ebédet fenyő és borókabokrok árnyékában, talajközelben fogyasztottuk el. Azért persze volt ámulni-bámulni való bőven a tetőn: „nyugatra a Dregán-völgyi víztározó déli csücske, délnyugatra a Bocsásza-csúcs (Buteasa), délre a távolban a Nagy-Bihar-csúcs (Curcubăta Mare, 1849 m), ugyancsak délre, a közelben a Mikó-havas (Micău) és a Néma-havas (Nimăiasa), keletre pedig a Vlegyásza előhegye, a Kőhegy tűnik fel előttünk a Hármas-kősziklával (Horaiței) és a Tomordokkal (Bogdanului), valamint folytatásaként a Bocsi-hegy.”

Az erőgyűjtés után a széles, „panoráma” gerincen haladt tovább csapatunk: bármerre tekintettünk gyönyörű vidék vett körül. Egy kilométeren belül a déli csúcsnál voltunk. Ekkorra már az idő is megenyhült. Hosszú, kellemes, szép kilátást nyújtó ereszkedés után meseszép fenyvesben folytatódott utunk, majd úgy 600 méter után meredek lefelé vezető ösvényre tértünk az őserdőszerű, vad fenyvesben.

A bokatörés veszélye egy sárga háromszöget viselő erdei szekérutat elérve ért véget, amely hamar egy fenséges legelőre vitt minket, ahol - hiába voltak távol - szinte ránk szakadtak a Fehér-kövek meredek oldalú szirtjei.

Festői volt a látvány, így sok fotó készült itt. Ez már mészkővidék volt. Ezt bizonyította a virágok számának növekedése és ritkaságok megjelenése is. Számomra egy nőszőfű és egy kosborfaj okozott nagy örömet. A Száraz-völgybe érve egy vidám patakocskára lettünk figyelmesek, melynek felkerestük forrását, ahonnan pár méter múlva a föld alá zubog, majd újra elő bukkan, majd 300 méter múlva, egy szép vízesés után nagyon sokáig búvópatakként folytatja útját. (Ezért a Száraz-völgy elnevezés.)

Tovább már széles, akár autóval is járható úton talpaltunk majd három kilométert a Havasrekettyei-vízesésig. Közben azért megcsodáltuk a Sasbérc kilátó égbe nyúló sziklafalát. A vízesés megdöbbentő szépségű. Talán ezért is volt az út mellett figyelmeztető tábla, hogy itt már többen haltak meg óvatlan fényképezés közben. Mi alulról csodáltuk és fényképeztük a 30 méter magas fátyolszerű vízfüggönyt. Innen már „csak” hat kilométer volt Havasrekettye falucska és a boldogító sör, mely a túránk végét jelentette. Meg boldogságot, mert változatos túra volt a Kalota-havas meghódítása.
Meglátogattuk az andocsi Szűzanyát

Meglátogattuk az andocsi Szűzanyát

2023.09.12.

Hazánk egyik legismertebb Mária-kegyhelye a külső-somogyi dombok ölelésében megbúvó Andocson található. Évente több búcsút, zarándoklatot tartanak a Szűzanya tiszteletére. Az andocsi Szűzanya legfőbb ismertetőjegye a több száz díszesebbnél díszesebb ruhája, melyekbe jeles napokon naponta, egyébként miden pénteken átöltöztetik a szakavatott kezek.

→ Tovább
Határközeli osztrák kétezresek

Határközeli osztrák kétezresek

2023.09.06.

Az Alpok keleti oldalán is magasodik egy pár, a határtól gyorsan elérhető kétezres hegycsúcs. Kipipálva a
legismertebbeket, újabb célpontok után kutattunk. A Rax legmagasabb csúcsa és a Hohe Veitsch
felejthetetlen élmény volt.

→ Tovább
Barangolás Mezőföld szívében

Barangolás Mezőföld szívében

2023.08.17.

Ha valaki azt mondja fél évvel ezelőtt, hogy augusztus második szombatján teljesítménytűrázunk, hát finoman szólva is furcsa pillantásokat vetek rá. Aztán ha azt is hozzáteszi, hogy Mezőföld közepén fogjuk rugdalni a port és homokot ingerszegény környezetben és több mint 30 fokban, minimum körberöhögöm, de lehet, hogy az illető szellemi képességeit is kétségbe vonom.

→ Tovább