A szerkesztő szemével: a Turista Magazin július-augusztusi lapszáma

Összevont nyári lapszámunkban az Alföldre, azon belül is a sajátos arculatú Békés megyébe invitáljuk a magazin természetjáró közönségét. A nagy melegben van azért ebben némi kihívás, beismerjük, de az Alföld szokatlan perspektívából való bemutatása és a rengeteg vízpart reméljük, sokakat buzdít egy izgalmas, természetjáró alföldi nyaralásra.

Fotó:
Gulyás Attila (Kimelt kép)
2021. június 29.

Összevont nyári lapszámunkban az Alföldre, azon belül is a sajátos arculatú Békés megyébe invitáljuk a magazin természetjáró közönségét. A nagy melegben van azért ebben némi kihívás, beismerjük, de az Alföld szokatlan perspektívából való bemutatása és a rengeteg vízpart reméljük, sokakat buzdít egy izgalmas, természetjáró alföldi nyaralásra.

A bakancsos túrázás számára talán valóban kevésbé ideális az alföldi terep, ugyanakkor a nyári lapszám összeállításánál kiindulópontunk az volt, hogy a természethez talán itt lehet hazánkban a legkönnyebben kapcsolódni, ha kerékpározásról, vízitúráról vagy éppen madármegfigyelésről van szó. De persze az Alföld óriási, összhangban elveinkkel, muszáj volt szűkítenünk a fókuszt kevésbé ismert térségekre. Így jutottunk el a többek között kastélyairól nevezetes Békés megyéhez és a Kis-Hortobágy ismeretlen pusztájába.

Az Alföld szokatlan perspektívából

Azt gondolom, címlapunk jól tükrözi, milyen elegáns és egyben különleges helyeket találunk ebben a sajátos arculatú alföldi megyében. Békéscsabát szokatlan perspektívából, az országos viszonylatban is egyedi evezősélményt nyújtó Élővíz-csatornáról fedezzük fel. A közel 40 kilométer hosszú Élővíz-csatorna Békést, Békéscsabát és Gyulát köti össze, egy része a Fehér-Körös eredeti ágában halad, máshol mesterséges csatornában. Ami különlegessé teszi az az, hogy a természeti látnivalókon túl a három várost közvetlenül a vízről fedezhetjük fel. Hajdanán az Erdélyi-szigethegységben kivágott fát és kősót szállítottak ezen a vízi útvonalon, visszafelé pedig a címlapon is látható, impozáns István-malomból vitték az őrölt gabonát, lisztet.

Békés megye egyben a kastélyok földje: egykor több mint 250 kisebb-nagyobb kastély és kúria volt itt, a legtöbb a Wenckheim család birtokában. Nem volt hát könnyű dolgunk általában várakat, kastélyokat bemutató História rovatunkban, de a szokatlan perspektíva itt is működik: a gyulai Almásy-kastélyban különleges módon a személyzet életébe nyerünk bepillantást.

Jelvényvadász rovatunkban – szintén rendhagyó módon – kerékpárra ülünk, és egy nyaralással felérő, mintegy 400 kilométeres túrára fűzzük fel Békés megye látnivalóit. Hogy mennyire nem érdemes rohanni, azt a cikk pontosan bemutatja, ugyanis a híres puszta idilljén túl akad itt másféle miliő is, egyedi értékekből Békés megyében valóban rengeteget találunk. Túrakártyáinkkal szintén alföldi bringatúrákat ajánlunk, ráadásul nagyon különlegeseket. A sülysápi amatőr csillagászok egyesületének találmánya a Naprendszer-túra, amelynek 70 kilométeres távja és az égitestek arányos feltüntetése egyedülálló módon a Naprendszer méreteit hivatott érzékeltetni. A másik bringatúra az Alföld egy ismertebb részét, a Gemenci-erdőt, a hazai Duna-szakasz egyik legösszetettebb élőhelyét tárja elénk. Szekszárdról a girbegurba holtágak világába, a Gemenci-erdő hatalmas rengetegébe tartunk: kisvasútvonal mentén, gáton és buja erdők útjain tekerünk.

A szokatlan perspektíva vezette a szerkesztés folyamatát az Erdész Válaszol és az Erdőmánia rovatunkban is. Az előbbiben az természetes gyepeknek és a telepített erdőknek a szénmegkötésben betöltött szerepét boncolgatja erdőmérnök szerzőnk. Az utóbbiban pedig az erdész láthatatlan, nyári munkája kerül bemutatásra: az erdészek alapos mérlegelés során ugyanis ilyenkor válogatják ki az erdőtársulás legértékesebb fáit, illetve tervezik meg az érdekükben végzett munkákat.

Végül, de nem utolsósorban Gasztro rovatunk is szokatlan perspektívával dolgozik: fűszerként mutatja be a talán „legalföldibb” növényünket, a sziki kamillát is.

Nagy alföldi tómustra, alternatív alföldi best of válogatás és egy alföldi gyorstalpaló

Tudástár rovatunkban konkrét túraajánlókkal fűszerezve alföldi tómustrát tartunk, részben azért is, hogy a túlságosan a Balatonra fókuszáló belföldi turizmusunk világában bemutassuk, hogy a folyóvízi és szél által felhalmozott üledékekkel „kibélelt” Alföld sok esetben különleges tavai nem csak madármegfigyelésre tökéletesek, de strandolni is lehet némelyiknél. Mert valóban, az Alföld minden, csak nem unalmas! TOP10 rovatunk is ezt hivatott érzékeltetni, amikor is szerkesztőségünk tagjai kedvenc, ugyanakkor adott esetben kevésbé ismert helyszíneiket gyűjtötték össze, a sivatagtól a pusztán és a lápon át a szellemi örökségig és az egyedi kulturális attrakciókig.

Tudtad-e? rovatunk pedig további alföldi különlegességeket boncolgat. Bemutatja az Alföld jellegzetes tájképi elemét, a kurgánt, elmagyarázza az Alföldet különlegessé tevő szikesedés folyamatát, lerántja a leplet az ország legmélyebb és az Alföld legmagasabb pontja körüli félreértésekről és elmagyarázza, hogy a híres Kilenclyukú híd miért is annyira különleges.

Tegyük fel a térképre!

Mottónkhoz híven egy további, Békés megyén kívüli, meglehetősen különleges helyre is elkalauzoljuk olvasóinkat. Ez pedig a Borsodi-Mezőség, hazánk második legnagyobb egybefüggő, védett gyepterülete, azaz pusztája, amely tájképileg, genetikájában és élővilágában is sokban hasonlít a Tisza túloldalán nyújtózó Hortobágyra, s amelyet éppen ezért Kis-Hortobágynak is neveznek. De a cikkből kiderül az is, hogy mitől puszta a puszta, s hogy az ember jelenléte nélkülözhetetlen ezen a jelentős részben emberkéz alakította, különleges élővilágnak otthont adó tájban.

JÚLIUS-AUGUSZTUSI ÖSSZEVONT LAPSZÁMUNKAT IDE KATTINTVA TUDOD MEGRENDELNI, ELŐFIZETNI PEDIG ITT TUDSZ RÁNK.

Cikkajánló