Az északi telelők még, az első fészkelők már itt vannak

A szokatlanul enyhe időjárás hatására már február közepén változatos, kora tavaszi madárvilág gyűlt össze a Körös–Maros Nemzeti Park Kis-Sárrét részterületén, a Kígyósi-pusztán időző darvak pedig már megindultak észak felé.

Szerző:
Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság/TM
Fotó:
Adobe Stock / Aggi Schmid (kiemelt kép)
2020. február 28.

A szokatlanul enyhe időjárás hatására már február közepén változatos, kora tavaszi madárvilág gyűlt össze a Körös–Maros Nemzeti Park Kis-Sárrét részterületén, a Kígyósi-pusztán időző darvak pedig már megindultak észak felé.

Míg a legtöbb északi vendég még a Kis-Sárréten tartózkodik, már megjöttek az első tavaszi hírnökök is. A napokban felbukkantak az első mezei pacsirták és nagy pólingok, a bíbicek pedig már több tíz példányból álló csapatokban mozognak. A szokásosnál kissé korábban érkeztek meg a kanalasgémek, s rögtön el is kezdtek mozgolódni a tavalyi gémtelepek körül – számol be róla a Körös–Maros Nemzeti Park Igazgatóság honlapja.

Az itt költő nyári ludak már a fészkelőhelyeket keresik. A récéknél is tart az intenzív vonulás. Érdekesség, hogy az itt telelő csapatokhoz az elmúlt napokban csaknem háromszáz fütyülő réce csatlakozott. Megkapó látvány a kercerécék násztánca is. Ezek a madarak tőlünk jóval északabbra költenek, de a nászidőszakukra jellemző, különleges viselkedésük már itt, a telelőterületen is megfigyelhető. A gyér számban áttelelő barátrécék mellé egyre nagyobb vonuló csapatok csatlakoznak.

A telelelő vadludak száma még mindig 10 ezer példány fölött van, döntő többségük nagy lilik.

A korán költő fajok közül a rétisasok már a tojásokon ülnek. A parlagi sasok tavalyi fészkük tatarozásával foglalatoskodnak, de akad olyan pár is, amely új otthont épít. A vörös vércsék a költőládák körül szorgoskodnak, s néhány holló is megkezdte a fészeképítést. A széncinegék szintén érzik a tavasz közeledtét, egyre gyakrabban trillázzák a jellegzetes „nyitnikék” dallamot.

A darvak is mozgásban vannak, a leggyorsabbak már elindultak a fészkelőterületek felé, de a tavaszi vonulók zöme még csak ezután érkezik hozzánk. Az utóbbi évtizedben három alkalommal is előfordult, hogy jelentős számú daru töltötte a telet a Körös-Maros Nemzeti Park Kígyósi-puszta részterületén.

Az eddigi rekord 2014-hez köthető, amikor 8 ezer példány telelt itt. Három évvel ezelőtt ismét kiugró adat született akkor 6,5 ezer daru töltötte a telet a Kígyósi-pusztán.

A mostani télen akadtak kitartó darvak, december elején számuk meghaladta a négyszázat. Ezek a madarak folyamatosan a gyepeken tartózkodtak, csipegették a füvet, borogatták a „marhalepényeket” és szedegették az alattuk meghúzódó bogarakat. Egészen a januári fagyos, zúzmarás időszakig kitartottak, akkor azonban délebbre húzódtak, csupán hét példány maradt itt.

Aztán, ahogy a hideg engedett, ismét visszatértek, számuk február közepén tetőzött, 1200 példánnyal. Az elmúlt napok enyhe időjárásának hatására szinte egyik napról a másikra elhagyták a területet, északabbra vonultak. Nemsokára azonban megkezdődik a tavaszi vonulás, amikor minden bizonnyal szép számmal lehet majd vonuló darvakat látni.



Cikkajánló