Gyönyörű kamillamezők virítanak a Hortobágyon

Egyik legismertebb gyógynövényünk amellett, hogy számos problémára gyógyír, hatalmas mezőivel csoda szép látványt nyújt az alföldi tájon. Repüljetek velünk képeink segítségével a kamillás Hortobágyra!

Fotó:
Pálvölgyi Krisztina
Szilágyi Attila
2023. május 13.

Egyik legismertebb gyógynövényünk amellett, hogy számos problémára gyógyír, hatalmas mezőivel csoda szép látványt nyújt az alföldi tájon. Repüljetek velünk képeink segítségével a kamillás Hortobágyra!

Nem mindenkinek adatott meg gyermekkorában, hogy a falu határában illatozó kamillamezőkön gyűjtögessen ebből a hasznos kis virágból, sokkal valószínűbb, hogy sokunk főként olyankor találkozott jellegzetes illatával, amikor a náthától gyötörve egy törölköző alatt inhalálta a kamilla meleg gőzét.

Az apró, fészkesvirágzatú, orvosi székfűnek is hívott növénnyel mezőkön, útszéleken, parlagokon találkozhatunk tömegesen, de kifejezetten szereti azokat a helyeket, amelyek már más növények számára szinte élhetetlenek.

Ilyenek a puszta legszikesebb, legkopárabb, úgynevezett vakszik foltjai, amelyekből a Hortobágyon is akad bőven. Felkerekedtem, hogy meglessem a puszta kamillamezőit.

A rettentően száraz tavasz miatt úgy tűnt, nagyon kevés kamilla nyílik idén, de szerencsére az április végén érkezett esőknek köszönhetően beindult a tömeges virágzás, így már egész nagy mezőket alkotnak a pusztán több helyen is.

A kamilla nem védett, és sokan szokták gyűjteni gyógyhatása miatt, viszont fontos tudni, hogy a védett területeken nem szabad szedni belőle, illetve csak a természetvédelmi hatóság engedélyével és a terület tulajdonosának hozzájárulásával. Ennek egyik legfőbb oka, hogy a kamillás foltok számos védett és fokozottan védett faj számára jelentenek kedvező életteret. Költenek itt bíbicek, nagy godák, és az ugartyúkok is kedvelik ezeket a kamillás területeket.

Az emberi jelenlét megzavarhatja a madarakat, és a fészekről felszálló szülők védtelenül hagyhatják a tojásokat vagy a már kikelt fiókákat, így könnyebben áldozatul eshetnek a ragadozóknak, varjaknak. Egyébként is nehéz észrevenni ezeket a fészkeket, ugyanis mind a tojások, mind a fiókák színe nagyon beleolvad a talaj mintázatába. Egy szó, mint száz, a védett területeken ne akarjunk kamillás szelfit, vagy életünk legjobb fotóját elkészíteni, inkább jelentkezzünk be a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság egyik szervezett túrájára, ahol biztonsággal tudjuk megnézni ezeket a kamillamezőket.

De nem maradunk le a puszta rejtett csodájáról sem, hiszen Szilágyi Attilának, a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őrének hála beleshetünk egy tojásait melengető bíbic intim pillanataiba, és megnézhetjük a fiókák első lépéseit a gyönyörű kamillamezőn ebben a videójában:

Akadnak azért olyan területek is, ahol biztonsággal tudjuk megnézni a csoda szép kamillavirágzást, például az Egyek-pusztakócsi mocsarak területén, ahol a Górés tanyára tartó tanösvény földútja mentén egész szép mezőket láthatunk nem mesze a kiindulóponttól, amely a 33-as úton található Kaparó Csárdánal van.

Szinte felsorolni is nehéz, mennyi mindenre orvosság a kamilla, amelynek forrázatát teaként is fogyaszthatjuk, de inhalálásra, borogatásra is kiváló. Már az ókori Egyiptomban is ismerték, és alkalmazták a fejfájás enyhítésére, használata azonban a római korban lett igazán népszerű, amikor a bőrsérüléseket is kamillával kezelték. A középkorban főleg gyomorpanaszok, láz, megfázás, hányinger és más emésztőrendszeri rendellenességek ellen vetették be, hatását fokozandó pedig sokszor fokhagymás kenyérre szórták a virágait. Sőt, még a pestis ellen is hatásosnak vélték, ezért az újszülöttek bölcsője fölé mindig akasztottak belőle egy kis csokorral.

A kamilla a nátha elleni inhaláláson túl manapság főként nyugtató hatása miatt kedvelt, de ezt nem az idegrendszerre gyakorolt hatásával éri el, hanem inkább görcsoldó tulajdonságú gyógynövény, amely ellazítja az izomzatot.

Remek antioxidáns, oldja a szorongást, hatékony fertőtlenítő és gyulladáscsökkentő szer, így emésztési problémákra is kitűnő.

Tisztítja a vesét, javítja az immunrendszer működését, enyhíti a reumás fájdalmakat és a lázat is. Csípések esetén egy kamillás borogatás csökkenti az irritációt, gyorsítja a sebgyógyulást, és enyhíti a kínzó szemgyulladást. Arra azért figyeljünk, hogy vannak, akik allergiásak a kamillára, így nekik sajnos le kell mondaniuk e kedvelt gyógynövény használatáról.

A kamillából illóolajat is készítenek, amelyet főleg a virágából nyerik, bár a növény többi része is tartalmaz olajat, de az más összetételű. Népies neveinek se szeri se száma, akárcsak jótékony hatásainak, de nézzünk ebből is párat: német kamilla, nemes pipitér, anyafű, szikfű, szüzekanyja, bubulyka.

És természetesen nemcsak a testünket gyógyítja, egy szép kamillamező látványa a lelkünkre is gyógyír lehet, az alábbi képre kattintva még több kamillás képben gyönyörködhettek:

A cikk először 2022 májusában jelent meg.


Cikkajánló