Hallottál már Szlovákia „kéktúrájáról”?

Az országot kelet-nyugati irányban mintegy 760 kilométer hosszan átszelő, mindösszesen 31.000 méter szintkülönbséget letudó útvonalat a szlovák nemzeti felkelésről nevezték el.

Szöveg és fotó:
2022. december 4.

Az országot kelet-nyugati irányban mintegy 760 kilométer hosszan átszelő, mindösszesen 31.000 méter szintkülönbséget letudó útvonalat a szlovák nemzeti felkelésről nevezték el.

A Duklai-hágótól a Duna partján fekvő Dévény váráig tartó, piros sávval kijelzett útvonalat általában 25-30 nap alatt gyalogolják le a túrázók.

Az útvonal értelemszerűen nehéz terepen halad, pedig a Magas-Tátrát nem is érinti. A Duklai-hágótól a Csergő-hegységen (Čergov) átkelve érkezik meg az útvonal Kassára, majd innen jön a hegyek sorozata. Többek között a Rozsnyói-hegység (Volovské vrchy), az Alacsony-Tátra (Nízke Tatry), a Nagy-Fátra (Veľká Fatra), a Körmöci-hegység (Kremnické vrchy), a Strázsó-hegység (Strážov), a Fehér-Kárpátok (Biele Karpaty) és a Kis-Kárpátok (Malé Karpaty) rövidebb-hosszabb érintésével érkezik meg a "piros" Pozsony mellé.

Az útvonal abszolút szintkülönbsége is sokatmondó: a legmagasabb érintett pont a Chopok (2024 m), míg a legalacsonyabb maga Dévény vára (145 m).

A névadás sem véletlen, hiszen szinte minden szlovák városban jelentős közterületet neveztek el a hazánkban talán kevésbé ismert németellenes partizánakcióról (szlovák rövidítése SNP: Slovenské národné povstanie), amely mintegy hatvanezer, elsősorban a szlovák hadseregből dezertált katona részvételével zajlott. A partizánfelkelés 1944. augusztus végén kezdődött, s a német csapatoknak október végére sikerült is leverniük a támogatás nélkül maradt partizánokat, de a hegyekben még ezt követően is folytatódtak a harcok, ahogy arról számtalan emlékmű is tanúskodik országszerte.

Érdekes, hogy az évtizedek óta járt (évente pár százan indulnak el rajta) útvonal teljesítése nem formalizált - legalábbis az angol nyelven elérhető, meglepően teljeskörű honlap alapján, amelyet egy, az SNP-t 2019-ben teljesítő túrázó készített és üzemeltet.

Cikkajánló