Izgalmas túrákkal csábítanak a barlangokba

A „Barlangoljunk” kampány célja, hogy felhívja a figyelmet hazánk különleges föld alatti képződményeire. Aggtelektől Abaligetig, Balatonedericstől Lillafüredig egész márciusban kedvezményekkel és izgalmas túrákkal várják az érdeklődőket.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
TM
DINPI
ANPI
BFNPI
2017. március 3.

A „Barlangoljunk” kampány célja, hogy felhívja a figyelmet hazánk különleges föld alatti képződményeire. Aggtelektől Abaligetig, Balatonedericstől Lillafüredig egész márciusban kedvezményekkel és izgalmas túrákkal várják az érdeklődőket.

Magyarországon kb. 3500 barlangot tartanak nyilván, ezek nagy része, megközelítőleg 1000 barlang a Bükkben található. A barlangok 2/3-a nem éri el a 10 méteres hosszúságot, 18 azonban 500 méternél is hosszabb.

 

 

A Bükki barlangok közül márciusban a lillafüredi Anna- és Szent István-barlang kedvezménnyel látogatható. Aki adrenalinserkentő kalandokra vágyik, annak az overallos barlangtúrákat ajánljuk, például március 18-án a Létrási-víznyelőbarlangban. Akit inkább az ősrégészet vonz, az ne hagyja ki március 11-én a kiépítetlen Kő-lyukban tett túrát, ahol valódi felfedezőnek érezheti majd magát bárki, miközben sisakban, zseblámpával ősrégészet leletek és barlangi élőlények után kutat.

 

Ha a Bükki Nemzeti Park programjairól, túraajánlatairól szeretnél többet megtudni, lapozz bele a Turista Magazin márciusi számába, ahol részletesen is bemutatjuk a nemzeti park ökoturisztikai kínálatát.

 

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park barlangjai szintén kedvezményekkel és izgalmas túrákkal várják a látogatókat. A Tapolcai-tavasbarlangban egész hónapban kedvezményesen lehet csónakázni. A barlang néhány éve már egy látogatóközponttal is kibővült, ahol a karsztvidékek világában egy látványos 3D-s film kalauzol bennünket, de van játékos kőtapogató, a gyerekek pedig egy kúszóbarlangban próbálhatják ki, milyen érzés barlangásznak lenni.

 

Tapolcai-tavasbarlang


Akit vonz a föld alatti világ, de még nem érez elég erőt magában egy nehezebb overallos túrához, annak jó tanulóterep lehet a Keszthelyi-hegységben található Csodabogyós-barlang, ahol szakvezetők segítségével lehet elsajátítani a barlangjárás alapjait.

 

Csodabogyós-barlang 

 

Bár a Duna-Dráva Nemzeti Parkban található Abaligeti-barlang korszerűsítési munkálatok miatt még május 11-ig zárva tart, a szomszédos Denevérmúzeum folyamatosan várja a látogatókat. Március 29-én Denevérnapot tartanak, a múzeum érdekes kiállítását játékos szakvezetés keretében lehet majd bejárni, a közeli Denevér tanösvényen pedig kalandtúrára várják a kicsiket és nagyokat.

 

Abaligeti-barlang 

 

A főváros budai oldala alatt is kiterjedt barlangrendszer húzódik, ennek megismerésére buzdít mindenkit a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság. Március 18-án és 24-én interaktív földrajzóra lesz a Szemlő-hegyi-barlangban, ahol sok más mellett hallhatunk például a hévizes barlangok kialakulásáról, láthatunk borsóköveket és barlangi boszorkányt, és az is kiderül, vajon ki az, aki még a Tű fokán is átfér.

 

Szemlő-hegyi-barlang 

 

Az Aggteleki Nemzeti Parkban a Baradla barlang egész hónapban 20%-os, a Vass Imre- és a Rákóczi-barlang pedig március 27-31. között 50%-os kedvezménnyel látogatható. E két kisebb barlangot joggal tartják a nemzeti park gyöngyszemeinek, hisz a barlangi képződmények olyan sokszínűsége figyelhető itt meg, ami felejthetetlen élménnyel ajándékoz meg minden idelátogatót.

 

 

A Barlangok hónapja programsorozat részletes ismertetőjét ide kattintva tudod böngészni.

 

Jó „barlangolást”!


Kapcsolódó cikkeink:

Lillafüred télen is elvarázsol

Denevérbarát barlangok az Aggteleki-karszton

Megóvják a bükki kaptárköveket

Cikkajánló