Magyarország legöregebb királyi palotája a Turista Magazinban

Áprilisi számunk História rovatában megpróbálunk újat mondani arról a várról, ahová élete során egyszer biztosan minden magyar ember eljut: az esztergomi várat mutatjuk be.

Szöveg:
2020. március 30.

Áprilisi számunk História rovatában megpróbálunk újat mondani arról a várról, ahová élete során egyszer biztosan minden magyar ember eljut: az esztergomi várat mutatjuk be.

Valószínűleg két dolog egyből mindenkinek beugrik az esztergomi várról: hogy itt született István király, akit ezen a helyen koronáztak meg, illetve az, hogy a település érseki székhely volt. Azt viszont már talán kevesebben tudják, hogy az Istvánhoz köthető két esemény nem is a mai palota területén történt – ha kíváncsiak vagyunk, a bazilika túloldalán találjuk azt a vörösmárvány oltárt, ami jelzi a születés és a koronázás színhelyét.

Az egyik legérdekesebb a várban az úgynevezett „Fehér torony”, amit 2008-ban építettek vissza, persze nem a maga teljességében, csak az első szintig. Ez a királyok lakótornya volt egykor, most pedig kilátó. A tetejéről szemügyre vehetjük a Dunát a Mária Valéria híddal és a szomszédos Párkánnyal, de láthatjuk még a Gerecsét, a Helembai-hegységet és a Börzsönyt is, na meg persze Esztergom városát.

A másik, leginkább említésre méltó helyiség a várban a kápolna, amit már csak azért is érdemes meglátogatni, mert fotózni sajnos nem lehet, így mi sem tudjuk megmutatni. Anélkül, hogy lelőném a poént, elárulom, építése idején, az 1190-es évek környékén tetőtől talpig freskók borították, melyekből néhány részletet szerencsére sikerült megmenteni az utókornak.

Ha még többet olvasnál az esztergomi várról, szerezd be az áprilisi Turista Magazint!

Az áprilisi lapszámunkat itt tudod megrendelni, előfizetni pedig ide kattintva tudsz ránk!

Most inkább csak gondolatban menj túrázni!

Bár mi „békeidőben” aktív kikapcsolódásra igyekszünk buzdítani az olvasóinkat, a koronavírus terjedése miatt kialakult helyzetben nekünk is az a felelősségünk, hogy felhívjuk a figyelmet a járványügyi intézkedések betartásának fontosságára. A természet megvár.

Éppen ezért most mi is azt szeretnénk kérni, hogy saját és embertársai érdekében mindenki maradjon otthon, és a tartalmainkat a kanapén olvasgatva, egyelőre csak virtuálisan folytassa az ország felfedezését. Ehhez tovább fogjuk közölni a cikkeket és a posztokat, mert egyrészt utazni gondolatban is jó, másrészt ilyenkor van idő elmenteni azokat az izgalmas helyeket, amelyekre majd a járvány lecsengése után érdemes lesz ellátogatni. Addig is mindenkinek kitartást és jó egészséget kívánunk!

Cikkajánló