NYAKUNKON A HÓVIRÁGSZEZON

Az egyszerűen szép hóvirág talán nem lenne olyan népszerű a virágok rangsorában, ha nem az elsők között bújna elő az új év kezdetén.

Szerző:
Dabis Balázs Silvius
Fotó:
123rf.hu
Dabis Balázs Silvius
2017. február 15.

Az egyszerűen szép hóvirág talán nem lenne olyan népszerű a virágok rangsorában, ha nem az elsők között bújna elő az új év kezdetén.

A tavasz első hírnőke az Év Vadvirága versenyen is tarolt 2017-ben, pedig olyan versenytársai voltak, mint a pompázatos turbánliliom, illetve egy másik kora tavasszal virágzó növény, a mocsári gólyahír.



Hiába, emblematikussá vált, hiszen annyira megszerettük. Nőnapokon már az iskolában is ezt adtunk a lányoknak, hiszen felénk minden kertben volt jó pár hagyma, így a hajtásokat csak le kellett szedni. Aztán jöttek a haszonlesők, kiszagolták a legjobb hóvirágos termőhelyeket, és lekaszálták a komplett állományt. 

 

A HÓVIRÁG VÉDELMÉBEN
A 13/2001. (V. 9.) KÖM-rendelet módosításával, a 13/2005. (VIII. 31.) KvVM-rendelet értelmében a hóvirág 2005 augusztus 31-én a ˝természetvédelmi szempontból jelentős növényfajok˝ közé került. Védett, eszmei értéke 10 000 forint.
 

Nyereségvágyból elkövetett hóvirágirtás

A természetkárosítók kártétele évről évre durvább lett, a hatóság 2005-ben - nagyon helyesen - betiltotta a hóvirág szedését. Eszmei értéke szálanként 10.000 forint. Ha kezedben hóvirágcsokorral túrázol az erdőben, és lebuksz, biztosan nem kegyelmeznek, szabálysértési eljárást indítanak veled szemben, és pénzbírsággal sújtanak. Nem fogod tudni kimagyarázni magad, nincs olyan, hogy „csak ezt a keveset szedtem Mancikának, mert olyan szépen mosolygott rám”, ma már egy szál leszedése is tilos.  
 


A tömeges gyűjtés pedig egyenesen bűncselekménynek minősül. Az elmúlt évtized alatt már többen kerültek bíróság elé a hóvirágok miatt, úgyhogy ezzel nem érdemes kísérletezni. Akadtak olyan természetkárosítók is, akik magára a hagymára utaztak. Hóvirágtermő területeket forgattak fel ipari eszközökkel, majd a hagymákat eladták a hollandoknak. Szóval ne furdaljon a lelkiismeret, ha korábban veled is előfordult, hogy egy-egy túrán leszedtél néhány szálat, nem a felelőtlen turisták miatt pusztultak ki termőterületek Magyarországon.

 

Ha most durcásan azt gondolod, hogy a kedvesednek akkor is hóvirágcsokorral szeretnél kedveskedni, akkor épeszű megoldásnak tűnhet, hogy te magad termeszted a növényt. Ám a termesztésnek is megvannak a szabályai, 2005 óta ugyanis ez is engedélyhez kötött. Ez azokra vonatkozik, akik a kertjükben termesztett hóvirágokat a piacon szeretnék eladni. A Nébih által kiadott növényútlevelekkel tudják ellenőrizni, hogy az adott hóvirág tényleg egy gazdaságból származik, nem pedig valahol egy tisztáson szedték. 
 

 

Így neveld a hóvirágod!
Az ellenőrzött kereskedelmi forgalomban vásárolt hóvirághagymát a kertedben, erkélyeden nyugodtan elültetheted, nem fognak megbüntetni. Agyagos, enyhén lúgos talaj a legjobb számukra, 10-15 cm mélyre helyezve a hagymákat. Most már késő észbe kapni, mert ezt a növényt, a többi hagymáshoz hasonlóan, szeptemberben kell föld alá dugni. Bár van egy olyan görögországi hóvirág, amely késő ősszel virágzik, a legtöbb fajuk - a tél és a hótakaró keménységétől függően - február elején kezd fejlődni, és így a hótakaró visszahúzódását követően már virágzó példányokkal találkozhatunk. Hagymájuk a gyógyszeripar számára is érdekes: izomsorvadás elleni hatóanyagot vonnak ki belőle.

 

  

A HÓVIRÁGOK ELTERJEDÉSE
A hóvirág Európában számos helyen megtalálható a Pireneusoktól a Kaszpi-tengerig. Közép- és Dél-Európában mintegy 20 faja terjedt el általánosan, hazánkban főként a kikeleti hóvirággal találkozhatunk lombhullató erdőkben, de fenyvesekben is. Az őshonos faj mellett a kiskertekben gyakran megcsodálhatjuk a levantei, a redőslevelű, vagy a pompás hóvirágot is. Tömeges elterjedésre Magyarországon főleg a Börzsönyben, a Budai-hegységben, a Bükkben számíthatunk, de gyönyörű hóvirágmezőkre bukkanhatunk a Kisalföldön, Zalában, Somogyban a Bakonyban és a Gerecsében is. E sorok írója pedig a Pilisben, a Piliscsaba fölé emelkedő Nagy-Kopasz északi lejtőin csodálta meg azt a nem mindennapi jelenséget, amikor már nem csupán a hótól fehérlik a hegyoldal.
 

 

Hóvirágtúrák azoknak, akik a látvánnyal is beérik
Hóvirágos élményekkel idén is gazdagodhatsz: az erdészetek, nemzetipark-igazgatóságok tucatnyi helyen hirdettek meg hóvirágtúrákat: Ezekre jelentkezve biztosra mehettek, hiszen a szakemberek garantáltan fognak nektek hóvirágot mutatni, sőt olyan helyszínekre is elvisznek titeket egy-egy remek túra alkalmával, ahol valóságos hóvirágmezőket csodálhattok, fényképezhettek.

 

Az Alcsúti Arborétumban - az előrejelzések szerint - február 20. és március 10. között lesz idén a legszebb a virágzás. Itt számos különleges és ritka fajjal is megismerkedhettek. A nagy virágú levantei, a növényenként csak egy virágot növesztő, akár 20 cm magasra is megnövő kikeleti, avagy a redőslevelű, krími hóvirág már a 19. században is ott élt a kastélyparkban, de most ti is megismerkedhettek velük hóvirágokból is nagyon felkészült szakvezetők segítéségével.

 

Aki különlegességekre vágyik, annak érdemes elutaznia a Békés megyei Szabadkígyósra, ahol az impozáns, neoreneszánsz-eklektikus stílusban épült Wenkheim-kastély kertjében 100-150 tő pompás hóvirág virágzik a tél utolsó napjaiban. Az itteni növények az általánosan elterjedt kikeleti hóvirágnál jelentősen nagyobbak, leveleik viaszosan hamvasak, szürkés árnyalatúak. Hasonló látványosságra lelhettek Letenyén, a Szapáry-kasély kertjében, ahol még fesztivált is rendeznek a kis fehér virágok tiszteletére.  

 

HÓVIRÁG TÚRÁK A KÖZELJÖVŐBEN
Hanyi hóvirágos hétvége

Találkozó: Lébény (focipálya)
2017.02.18. 9:00
Információ:
+36 70 938 9615


Vadaskerti erdő (Hédervár)
2017.02.25. 9:00
Találkozó: A hédervári önkormányzat parkolója
Információ:
+36 70 938 9615


Nagy-Kopasz-hegy (Nagykovácsi)
2017.02.19. 11:00
Találkozó: A 63-as busz nagykovácsi végállomása
Információ:
szenasok@dinpig.hu

 

Tavaszköszöntés Tettyén (Pécs)
2017.03.01. 10.00
Tettyei Oktatási Központ
Információ:
+36 72 517-200


Kikelet a Sas-hegyen
2017.03.04. 11.00 és 13:00
Budapest, Sashegyi Látogatóközpont
Információ:
+36 30 408 4370

 

A hóvirág nyomában Királyréten
2017.03.11. 11:00
Információ:
+36 27 585 625

 

Telekes-völgy (Rudabányai-hegység)
2017.03.18. 10:00
Éger-völgye Ifjúsági Tábor parkolója
Információ:
info.ap@t-onilne.hu
 

 
HÓVIRÁGNÉPRAJZ

A hóvirágot korábban nevezték túróvirágnak, árvavirágnak, illetve egyes tájakon gócsénak is, de találó népi elnevezése volt a fehér tavaszika vagy a Gergely-napi virág is. Ha pedig latin nevét (Galanthus nivalis) magyarra fordítjuk, akkor nevezhetjük hófehér tejvirágnak is. Az angolok hócseppnek, a németek hóharangocskának nevezik, az oroszok a legsejtelmesebbek: hó alatti hófehérként nevezték el.

 

AZ ALCSÚTI HÓVIRÁGTENGER from Turista Magazin on Vimeo.

  

 

Fekete István: Hóvirág
 

Illatod a földben hagytad, mélyen
És az arcod, mint a hó, kedves, fehér.
Szerelmes méhek kelyhedbe nem járnak,
Lehullsz, mikor még híre sincs a nyárnak,
És marokkal tép, aki elér.
Nem ismered a daltzengő májust,
Szirmodra fagy hideg, ónos eső,

Mégis szívemen hordom bokrétádat,
S ha nem néznek, megcsókolom a szádat,
Mert te vagy - te vagy a: Legelső...


 

 


Hóvirágrajongóknak korábbi cikkeink:


Nem lepődtünk meg az Év Vadvirágán
Hóvirágtenger a kétszáz éves angolparkban
Láss csodát az Alcsúti Arborétumban!
Előbújtak a hóvirágok a Wenckheim-kastély parkjában
 

Cikkajánló