Honnan kapta a nevét az Illancs?

Az Illancsot a Kiskunságban, a Bácskai-síkvidéken találod, és magyarországi viszonylatban azért nagyon egyedi, mert hazánkban itt húzódik a legnagyobb futóhomokos terület. De vajon miről nevezték el?

2023.09.28.

Mi köze a Nagy-Szopláknak a taknyos kölyökhöz?

A Pilisben található 710 méter magas Nagy-Szoplák nevéből ne asszociáljunk a túra nehézségi fokára, mert a hegy megmászása egyáltalán nem megerőltető. Viszont szép bükkösökkel és kilátópontokkal annál többször találkozhatunk az ösvényein, és a hegycsúcs elnevezése sem mindennapi.

2023.09.26.

Egy varázslatos tó a Kékes árnyékában

A Kékes északi oldalában található Pisztrángos-tó a környéket járó túrázók egyik kedvenc pihenőhelye. Nem csoda, hisz egy meseszép helyről van szó. Azt azonban kevesebben tudják, hogy a tónak kulcsfontosságú szerepe van a környék kétéltűinek életében.

2023.09.26.

Semmi nem tölt fel annyira, mint a természet

Van valami megfoghatatlan abban az érzésben, ami az erdőben sétálva járja át az embert. Persze mindannyian tudjuk, hogy a természet megnyugtat, ellazít, energiával tölt fel, de vajon milyen ősi erő kapcsol bennünket hozzá? Két hét az érintetlen természetben megváltoztathatja a személyiségünket? Létezik egy tudományág, amelynek segítségével mindezen jelenségek mélyére nézhetünk: a környezetpszichológia.

2023.09.22.

Amikor az egyik inváziós faj kiszorítja a másikat

A Balatonban számos idegenhonos faj megjelent már. Kagylókból több is, és az elsőként érkező vándorkagyló hamar konkurenciát is kapott a kvagga kagyló személyében. Ez utóbbi faj a tó egy részén már ki is szorította elődjét. De vajon mi lehet a sikerének a titka? És mi köze van mindennek a hegymászáshoz?

2023.09.20.

Itt van az ősz. Virágoznak a fák?

Ilyenkor ősszel nemcsak a sárguló levelek színesítik a tájat, de egyes helyeken a fák is virágoznak. A nyárias szeptember – úgy tűnik – kicsit megzavarta a növényeket.

2023.09.19.

Tudod, mit jelent a tökmagköpesztés?

Ez a munkafolyamat ma már nem része a tökmagolaj-készítésnek, de régen ez igazi, jó hangulatú közösségi tevékenység volt, amit hosszú téli estéken együtt végzett a család, a rokonság, a szomszédság.

2023.09.18.

Segítsük a baglyokat, és ők is segíteni fognak nekünk

Magyarország tíz fészkelő bagolyfajából öt lakott területeken is él vagy kimondottan emberkövetőnek számít. Települési jelenlétük azért fontos, mert ezek a madarak elsősorban kisrágcsálókkal táplálkoznak és fiókáikat is ezekkel etetik. Így biológiai úton segítenek kordában tartani a városokban is problémát okozó egereket és patkányokat.

2023.09.18.

Rupp-hegy – Amilyen kicsi, olyan értékes

A dél-budai Rupp-hegy szinte észrevétlenül húzódik meg környékbeli, jóval híresebb társai mellett, pedig semmi oka a szerénységre, hisz botanikai szempontból ez az alig 8 hektáros hegy a főváros egyik legértékesebb területe.

2023.09.16.

Ne kerülj célkeresztbe!

Itt az őszi vadászidény, és egyre több olyan hír jelenik meg, amelyek különböző erdőterületek lezárásáról szólnak. Annak jártunk utána, hogy mit tehet ilyenkor egy természetjáró.

2023.09.15.