Érdekes hazai filmes helyszínek, ahol kirándulni is lehet

Külföldön a filmturizmus mára nagy trenddé nőtte ki magát, és szerencsére itthon is bőven akadnak olyan forgatási helyszínek, amelyeket élmény meglátogatni. Összegyűjtöttük azokat, ahol nemcsak a filmes élményeket elevenítheted fel, de akár kirándulhatsz is egy jót.

Szöveg:
2022. május 12.

Külföldön a filmturizmus mára nagy trenddé nőtte ki magát, és szerencsére itthon is bőven akadnak olyan forgatási helyszínek, amelyeket élmény meglátogatni. Összegyűjtöttük azokat, ahol nemcsak a filmes élményeket elevenítheted fel, de akár kirándulhatsz is egy jót.

1. A pilisborosjenői egri vár

Bár a cím kissé ellentmondásosnak tűnik, teljesen helytálló, az Egri csillagok című filmet ugyanis nem a valódi egri várnál forgatták. 1960-ban a Nagy-Kevély délnyugati oldalában, Pilisborosjenő határában építették fel a vár másolatát, és később sem bontották el.

A díszlet azóta kedvelt kirándulóhely lett, előszeretettel piknikeznek mellette, a gyerekek pedig imádnak játszani benne.

Érdekesség, hogy később is kapóra jött forgatási helyszínként, megjelenik többek között a Magyar vándorban, a Rab ember fiaiban és az Angyalbőrben című filmben is. Ha nem élted meg maradandó sokként, amikor ötödikesként a kezedbe nyomták Gárdonyi Géza hatszáz oldalas remekművét, nagyon ajánljuk, hogy keresd fel a festői környezetben megbújó művárat, már csak azért is, mert remek túrát lehet tenni a környéken. Errefelé kanyarog az Országos Kéktúra, nem messze található a jellegzetes formájú Teve-szikla, de érdemes felkeresni az ősember rejtekhelyét, a Mackó-barlangot is, és persze meghódítani a Nagy-Kevély csúcsát.


2. Karády Katalin lábnyomán

A gyönyörűen felújított füzérradványi Károlyi-kastélyban forgatták az 1940-es években a Kísértés c. filmet Karády Katalin és Bulla Elma főszereplésével, 74-ben pedig Szerb Antal egyik leghíresebb regényének, A Pendragon legendának a lapjai elevenedtek meg a falak között.

A kastélyt egyébként a 16. század végén építették, és nagyjából száz évvel később került a Károlyiakhoz királyi adományként.

Híres tulajdonosai között szerepel Károlyi Sándor, a szatmári béke (1711) megkötője, illetve Károlyi Ede, aki Ybl Miklóst bízta meg az átépítéssel, valamint Károlyi László és Apponyi Franciska, akiknek az épület mellett a park kicsinosítását köszönhetjük. Ez utóbbit 2014-15-ben szinte teljesen helyreállították, így tökéletes helyszíne lehet egy kellemes sétának.


3. Pilisszentlélek, a mi kis falunk

Pajkaszeg neve biztosan sokaknak ismerősen cseng, de azt már talán kevesebben tudják, hogy az egyik legnézettebb magyar sorozat – A mi kis falunk – valójában Pilisszentléleken játszódik. Ha valaki esetleg még nem hallott volna róla, a vígjáték a tipikus falusi hétköznapokat mutatja be, jellegzetes karakterekkel, és bár a humoros kis túlzásoké a főszerep, a jelenetek sokszor eléggé életszagúak.

Teca kocsmájába a valóságban is betérhetünk egy sörre, de látnivaló azért persze emellett is akad Pilisszentléleken, amiért érdemes megpihenni itt túrázás közben.

A „pajkaszegi focipálya” mellett elhaladva – amit már a Google-térkép is jelöl – a pálos kolostor romjaihoz jutunk. Ezt a 13. században alapították, mintegy háromszáz évvel később pedig a törököknek esett áldozatul. A falu másik látványossága a szlovák tájház, ahol az eredetinek megfelelően helyreállított tisztaszobát, konyhát, valamint régészeti leleteket, gazdasági eszközöket nézhetünk meg. Aki túrázni szeretne, annak a közelben található a Legény- és Leány-barlangot is érdemes célba vennie.

4. Ahol két Üvegtigris is van

Az egyik persze a kultikus vígjáték büfékocsija, amely most is ugyanott áll, és békeidőkben működik is. A filmforgatás helyszíne, a Garancsi-tó, Tinnye és Piliscsaba között helyezkedik el, így a fővárosból kiszabaduló kirándulók és horgászok kedvelt célpontja. Utóbbiak főleg amurral, keszeggel, ponttyal és csukával találkozhatnak.

A völgykatlanban létrejött tóról csak az újabb kutatások derítették ki, hogy nem természetes eredetű, hanem valószínűleg útépítés következményeként keletkezett a középkorban.

Ha csak egy könnyed sétát szeretnél tenni, akkor sem utolsó célpont: a 2000-es években tanösvényt alakítottak ki a tó körül pihenőhelyekkel és tájékoztató táblákkal. A másik Üvegtigrisben pedig szintén ehetsz-ihatsz egy jót, mivel az itt álló panzió és étterem ugyancsak ezt a nevet viseli.


5. Ördögűzés az arborétumban

Az Alcsúti Arborétumot a legtöbben az ország legnagyobb egybefüggő hóvirágmezejéről ismerik, és azt is sokan tudják, hogy ezenkívül még számos különleges növényt látni itt, de az már kevésbé ismeretes, hogy kápolnájában vettek fel egyes részeket a Borgiák című sorozatból, illetve A rítusból. Utóbbi az a 2011-ben megjelent ördögűzős horrorfilm, amelyben Anthony Hopkins szerepel, és még magyarul is beszél („Szerelmem, virágom, gyönyörűségem” – recitálja vérfagyasztó hangon). A neoromán kápolnába szakvezetéssel lehet bejutni.

Egykor a mennyezetet színes freskók díszítették, az ólomüveg ablakok szenteket ábrázoltak, és fehér márványoltár állt bent, de a háború végén megrongálódott az épület, így ezekből már alig látható valami. A kápolnának mégis nagyon egyedi atmoszférája van, és persze az sem elhanyagolható szempont, hogy megismerhetjük az arborétumot, ahová minden évszakban érdemes ellátogatni: mintegy 540 fa- és cserjefaj nő a parkban, az ikonikus hóvirág 7 fajának pedig 28 változata nyílik februárban.

A cikk megjelent a Turista Magazin 2018. július-augusztusi számában.

Cikkajánló