Rövid és izgalmas kirándulások az egész családnak

Néhány könnyű és látványos túrát gyűjtöttünk össze a tavaszi szünetre, amelyeket a gyerekek is imádni fognak. Akad a túrákon patakátkelés, kilátó, miniszurdok, vár, különleges „bazaltzuhatag”, állatpark és játszótér is.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Farkas Péter / MTSZ (Kiemelt kép)
2024. március 28.

Néhány könnyű és látványos túrát gyűjtöttünk össze a tavaszi szünetre, amelyeket a gyerekek is imádni fognak. Akad a túrákon patakátkelés, kilátó, miniszurdok, vár, különleges „bazaltzuhatag”, állatpark és játszótér is.

1. Patakvölgyi kirándulás panorámaponttal, állat- és kalandparkkal

A Zebegényből induló patakvölgyi kirándulás, amely a zöld jelzésen a Malom-völgyi-patak mentén kanyarog, Törökmező érintésével a piros turistaúton Nagymarosig vezet. A közel 12 kilométeres könnyű túrát nézelődéssel, akár gyerekkel is, nyugisan 5 óra alatt kényelmesen végig lehet járni.

Előnye a változatos terepen kívül, hogy nem megerőltető emelkedők és lejtők váltogatják egymást.

A Malom-völgyi patakátkelések inkább a kisebb gyerkőcöknek fog tetszeni, de a szülőknek is jó móka lesz. Törökmezőn erdei játszóteret, turistaházat is találunk, és ha nyitva van a kalandpark és az állatpark, akár egész napos programot is kikerekíthetünk a túrából.

Külön piros pont a túraútvonalnak, hogy a Törökmezőről Nagymarosra levezető ösvényről több helyütt a visegrádi vár impozáns alakja, a Salamon-torony és a Duna kék szalagja tűnik fel. A túra részleteit ITT találjátok.

2. Hárs-hegy kör két kilátóval

Egy rövid, ám annál érdekesebb túrát ajánlunk a Budai-hegységben, amelyben van két kilátó, egy miniszurdok fahíddal, egy rejtélyes barlang, és sok-sok látnivaló, amiért a gyerekek is szeretni fogják.

A Szépjuhászné – Nagy-Hárs-hegy – Kis-Hárs-hegy – Szépjuhászné körtúra hozza a tavaszi szezonnyitó kirándulástól elvárható kritériumokat: nem túl hosszú és megerőltető, ugyanakkor látványos és változatos terepen vezet.

Ideális gyerekes túra, hiszen az alig több mint 3 kilométer alatt érintjük a Nagy-Hárs-hegy (454 m) csúcsán álló Kaán Károly-kilátót és a Kis-Hárs-hegyen (362 m) magasodó Makovecz Imre-kilátót, illetve a Bátori-barlang hangulatos kis szurdokát. A túra végén pedig akár a Gyermekvasútra is felszállhatunk. Túrázhatsz gyerekkel vagy anélkül, ez az útvonal biztosan a kedvenceid közé fog tartozni, a túratipp részleteiért kattints IDE.

3. Időtlen szépség a Mecsekben

Az Óbányától a Cigány-hegyig tartó körtúra nem túl hosszú, alig tíz kilométer, és szép időben bárkinek ajánlható. Nehéz terepviszonyok nincsenek, látnivaló viszont annál több. Óbányáról kiindulva, a Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúra útvonalán lehet végigjárni a völgy legszebb szakaszát.

Az Óbánya és Kisújbánya között húzódó, közel három kilométer hosszúságú Óbányai-völgy nem mindennapi látványosságokat ígér a kirándulók számára.

A számtalan zúgó mellett egész évben olyan természeti csodákban gyönyörködhetünk, mint a Csepegő-szikla és a Ferde-vízesés, ahol a patak vize a lépcsőzetesen és ferdén álló mészkőrétegeken csobog lefelé. De a túra során pisztrángos tavakhoz is eljutunk, és az erdei üveggyártásról is sok-sok érdekességet megtudtunk.

Hangulatos erdei ösvényeken vezet végig. Könnyen teljesíthető, az egész család élvezni fogja. Amilyen gyorsan bejárható, olyan maradandó élményt nyújt e kirándulás. A túra részleteit IDE kattintva olvashatod.

4. Szuper családi túraútvonal Somoskő vára „mögött”

Igazi klasszis ez az útvonal, különösen családok számára, ugyanis a látnivalók listája önmagában is nagyon impozáns: két tanösvény, patak, két látványos forrás, világszenzációnak számító bazaltömlés, őserdő, patak, kőtenger, Somoskő vára, a híres Macskalyuki-bánya, két kilátó, játszótér és büfé.

Sátorosbánya határából, a kiépített parkolóból induló, két tanösvényből összeálló túrakör mindezt 7 kilométer alatt tudja, és a gyerekek meg a felnőttek is egyaránt imádni fogják a látnivalók sűrűsége miatt.

A somoskői várlátogatás után jöhetnek a különleges bazaltoszlopok, amelyek helyenként a 9 méter magasságot is elérik, és „bazaltzuhatagként” omlanak le elénk a várhegy oldalából. Majd a kőtenger után egy gyönyörű, idős bükkös, gyertyános-tölgyesen keresztül jutunk el egy kilátóhoz, ahová feltétlenül érdemes felkapaszkodni, hiszen az a környék legjobb panorámáját nyújtja a somoskői és a salgói vár felé.

Innen pedig már alig egy ugrásra van a Macskalyuki-bánya, ahonnan egykor az útburkolatra szánt macskaköveket kisvasúttal szállították Magyarországra, de bőven jutott belőle Bécs és Párizs utcáira is. A bányaudvar után érdemes a romantikus hangulatú Krúdy-forrásnál megpihenni. És, hogy a családi program teljes legyen, Somoskő vára mellett a magyar oldalon még egy vadasparkot is találunk. A túra részletes leírását ITT olvashatod.


Cikkajánló