Szívszorító videó a Kiskörénél felgyűlt szeméttengerről

Sanszos, hogy idén szomorú rekordot dönt a Kiskörei Vízerőműnél elakadt szemét mennyisége, amelyről Ljasuk Dimitry egy megindító videót készített a napokban. Megrázó látni, ahogy a végeláthatatlan hulladék között kiskacsák kutatnak élelem után. Dimitry célja nem az elrettentés, de szeretne üzenni nekünk, embereknek, hogy óriási a felelősségünk.

Szerző:
Ljasuk Dimitry
Pálvölgyi Krisztina / TM
Fotó:
Ljasuk Dimitry
2019. június 5.

Sanszos, hogy idén szomorú rekordot dönt a Kiskörei Vízerőműnél elakadt szemét mennyisége, amelyről Ljasuk Dimitry egy megindító videót készített a napokban. Megrázó látni, ahogy a végeláthatatlan hulladék között kiskacsák kutatnak élelem után. Dimitry célja nem az elrettentés, de szeretne üzenni nekünk, embereknek, hogy óriási a felelősségünk.

„Gondolkozz, mit veszel le a polcról, ne vegyél szemetet, és soha ne is dobd el! Mert ezt okozod vele” - mondja Dimitry legújabb kisfilmjében. Ma, június 5-én van a Környezetvédelmi világnap, így még inkább aktuális ez a videó, amit kaptunk. Ljasuk Dimitry, lassan már egy éve próbál a saját eszközeivel az emberekhez szólni, és természetfilmjeiben megmutatni a Tisza-tó és környéke természeti szépségeit. A felvételek készítése közben viszont nem tud nem szembesülni azzal a ténnyel, hogy rengeteg a probléma is, amit mi, emberek okozunk.

 


A globális felmelegedés mellett Földünket lassan betemeti a szemét, amelynek nagy részét a műanyagok teszik ki. Ezek az anyagok évszázadokig nem bomlanak le, és többségüket csupán néhány percig használjuk. A beláthatatlan következmények mellett ma már tudjuk, hogy visszafordíthatatlan károkat okoznak az élővilágban. Az állatok gyomrában már szinte evidens, hogy műanyagot találnak, és mi sem ússzuk meg, hiszen a természet körforgásával az ételeinkbe is visszakerül. A szemünknek szinte láthatatlan, vízben úszkáló mikroműanyagok lerakódva az üledékbe visszakerülnek a termőföldekbe és az ivóvízbe.

 

A kiskörei duzzasztónál viszont nagyon is látható az a töménytelen mennyiségű szemét, amit az elmúlt egy évben sikerült az embereknek a Tisza mentén elhajigálni. Dimitry június 2-án járt Kiskörei Vízlépcsőnél, ahol elképesztő látvány és bűz fogadta.

 


„A több száz tonna fauszadék között több tonnányi szemét vegyült el, benne PET-palacktól a mosógépen át, a szemétbe fulladt élőlényekig. A Tisza vízgyűjtő területéről, négy országból érkezik a hulladék hatalmas mennyiségben. A műanyag palackok származása könnyen beazonosítható a feliratok alapján. Fele külföldről, Ukrajnából, Romániából és Szlovákiából érkezett, a másik fele pedig sajnos magyar. Valószínűleg több, mint száz tonna PET-palack, műanyag flakon, olajos hordó, fémpalack, zacskó lebeg a víz tetején vastag rétegben. Az élőlények elpusztulnak a víz felett és alatt.

 

 

A vízfelszínen úszó, az erőmű előtt megrekedt szemét vastagsága a szakemberek szerint két méter is lehet, a víz alatt pedig a terjedelme 3 focipályányi is lehet. És csak jön és jön a szemét az érkező újabb árhullámokkal.”

 

 

Dimitry nem először hívja fel a figyelmet a szeméthegyek problémájára. Március elején, egy spontán akcióban, másfél tonna szemetet szedett össze 60 önkéntes segítségével. „Rendszeresen gyűjtöm a szemetet, szerveztem is szemétgyűjtést, de sajnos így a végtelenségig gyűjthetjük a szemetet, mert mindig van utánpótlás. Addig, ameddig mi, emberek mindig megvesszük azokat a termékeket, amelyek már a gyártás pillanatában szemétnek számítanak, ez nem fog változni. Ezért is azt kérem a videómban, hogy gondolkodjunk, vásároljunk tudatosabban és felelősségteljesebben, és persze soha ne dobjuk el a szemetet, mert ez lesz az eredménye.”


Nézd meg a videót, és oszd meg te is, hogy minél több emberhez eljusson az üzenet! A filmhez angol, román, ukrán, szlovák, orosz és német felirat is kapcsolható.

 

 

„A szemetet és az uszadékot a Kiskörei Vízerőmű szakemberei folyamatosan kiemelik a Tiszából, de ez már az a mennyiség, amellyel nem tudnak mit kezdeni. Az érkező árhullám pedig hatalmas víztömeget is hoz, ami miatt a Tisza-tóból tovább kell engedni a vizet, de ezzel várhatóan a szemét egy részét is.”
Hogy pontosan honnan és hogyan kerül ide ez a sok szemét, és mi lesz a sorsa, arról korábbi cikkünkben, ide kattintva olvashatsz.

 


Idén először lesz PET Kupa a Tisza-tavon is, amit június 14-18. között rendeznek. Ezen Dimitry is részt fog venni egy önkéntes csapattal, amelynek tagjait nemrégiben toborozta össze közösségi oldalán. „Megpróbáljuk precízen összeszedni a szemetet, amely nem csak az erőműnél, hanem a Tisza partszakaszán is bőven van.”

 

Dimitry kisfilmjeit és eddigi munkásságát az idei gödöllői Nemzetközi Természetfilm Fesztiválon is elismerték, öt filmje bejutott a legjobb 300 film közé, amelyből kettő díjat is nyert.

 

Köszönjük Dimitrynek a most kapott videót és ezt a lelkiismeretes hozzáállást, reméljük, hogy ennek hatására egyre többen tesznek is lépéseket saját környezetükben, hogy kevesebb hulladék keletkezzen, hozzájárulva így egy szemétmentesebb világ megteremtéséhez.


Kapcsolódó cikkeink:

Európa már május 10-én elérte a túlfogyasztás napját

Az EU 2021-től betiltja az egyszer használatos műanyag termékeket

35 000 műanyag palacktól tisztult meg a Felső-Tisza

Mindent a mikroműanyagokról

Az ember, aki szakadék szélére sodorja saját bolygóját

Különleges állatokat és nejlonzacskót találtak a Föld legmélyebb árkában

A tiszavirágok is szerepelnek David Attenborough új sorozatában

Cikkajánló