Szuper téli családi séta- és kirándulóhelyek Budapest környékén

Van pár tippünk, hova érdemes kimozdulni, ha nem túl megerőltető, izgalmas és látványos túraútvonalat keresel a főváros közelében. Mutatunk helyszíneket, ahol csoda szép téli túrákat tehetsz rövid idő alatt, akár gyerekkel is.

Szerző:
Turista Magazin
2023. január 22.

Van pár tippünk, hova érdemes kimozdulni, ha nem túl megerőltető, izgalmas és látványos túraútvonalat keresel a főváros közelében. Mutatunk helyszíneket, ahol csoda szép téli túrákat tehetsz rövid idő alatt, akár gyerekkel is.

A zebegényi Malom-völgyi túrát receptre kellene felírni

Egy völggyel, amelyben ráadásul még patak is csörgedezik, nem lehet hibázni. Még télen sem. A Zebegényből induló patakvölgyi kirándulás, mely a zöld jelzésen a Malom-völgyi-patak mentén kanyarog, majd Törökmező érintésével a piros turistaúton Nagymarosig vezet. A közel 12 kilométeres könnyű túrát nézelődéssel, akár gyerekkel is, nyugisan 4-5 óra alatt kényelmesen végig lehet járni.

Előnye a változatos terepen kívül, hogy nem megerőltető emelkedők és lejtők váltogatják egymást. Van benne egy kis patakátkelés, megnyerő Dunakanyar-panorámapont, vadregényes fás-zsombékos rész. A „patakozás” inkább a kisebb gyerkőcöknek fog tetszeni, de a szülőknek is jó móka lesz. Ha Törökmezőn nyitva van a kaland- és az állatpark, akár egész napos programmá is bővíthető.

A túrát érdemes a téli, havas időszakban lejárni, amikor fehér díszbe öltözött tájban, jégbe fagyott patakban gyönyörködhetünk. Vagy az első nagy tavaszi melegek idejére időzíteni, hogy lombfakadáskor már egy zöldebb és látványosabb erdőben, illetve egy megduzzadt, zubogó Malom-völgyi-patakban legyen részünk. Kedvcsináló túratippünket ITT találjátok.

Megközelítés

A túra kezdőpontját a Budapest–Vác–Szob között közlekedő vonatokkal érhetjük el. A szerelvényről Zebegényben kell leszállni. A túra végpontján a Nagymaros-Visegrád vasúti megállóhelyen tudunk vonatra szállni. Ha autóval érkezünk Zebegénybe, érdemes a vasútállomás mellett leparkolni. A túra végén Nagymarosról vonattal pár perc alatt visszajuthatunk a zebegényi kiindulópontra.

Kémény-szikla, az egyik legszebb Pilisi kilátóhely

A Két-bükkfa-nyeregtől induló közel 7,5 km-es túra jó szívvel ajánlható mindenkinek, aki egy könnyű kirándulásra vágyik változatos terepen, szép kilátásokkal. Gyerekes családok is bevállalhatják, bár a kisebbekre a Kémény-szikla környékén, a meredek sziklaletörések mentén, mivel nincs korlát, ajánlott fokozottan figyelni, illetve nem árt az óvatosság sem. Egy ilyen kellemes, rövid körtúra pont az, amire ilyenkor télen szükségünk van ahhoz, hogy ne felejtsük el a természetben együtt töltött idő örömét. Esős, vizes időben és nagyobb hóban azonban figyeljünk lépteinkre a Kémény-szikla göröngyös sziklaszirtjén, amely kitettsége okán veszélyessé válhat.

Ahogy a sziklapad tetejéről elénk tárul a tágas tér, és a lábunk előtt nyújtózik – mint egy terepasztal – a táj, mezőkkel, dimbekkel-dombokkal tarkítva, néhol egy-egy település takaros makettházainak látképével, a távolban a Duna kanyargó, kék csíkjával, az egész együtt a nyugalom, az egyensúly, és a szemlélőben a békés harmónia érzetét kelti. Emellett szép időben a Kémény-szikláról nagyszerű kilátás nyílik Klastrompuszta mögött a Budai-hegységre, illetve a Gerecse dombvidékére. Balra nézve a Pilis-tető oldalát követhetjük annak szikláival, jobbra a Kétágú-hegy szirtsorozata fehérlik az erdők közt. A teljes túraleírást ITT olvashatjátok.

Megközelítés

A körtúra kiindulópontját, a Két-bükkfa-nyerget mind autóval, mind tömegközlekedéssel (H5-ös HÉV-vel Pomázig, onnan a dobogókői busszal a Kétbükkfanyereg megállóig) egyaránt könnyen megközelíthetjük. (A pihenőnél ingyenes parkoló van.) Budapest központjából mindkettővel bő egy óra alatt elérhető a pihenőhely.

Rövid, látványos, és van benne kihívás – Dera-szurdok

A Dera-szurdokot Csobánka és Pilisszentkereszt között találjuk. A közel 1,5 kilométeren húzódó szorosban egy patak csörgedezik a csapadékosabb időszakokban. Nagy erénye a szurdoknak a mérete és az arányossága, és hogy a természet szeszélye folytán pont elegendő mohával borított kőszikla, patakátkelés, bedőlt fatörzs sorakozik a mederben, melyek együttesen csak még kalandosabbá teszik az útvonalat. Eltévedni garantáltan nem fogunk, mert a szurdokon keresztül vezet az Országos Kéktúra, így csak a kék sávot kell követnünk.

A déli bejáratnál parkolót és tűzrakó helyet alakítottak ki, az innen induló rövid túra közben fahidakon kelünk át, majd csapadékos időszakban egy minivízesésre is bukkanhatunk. A szurdokbeli túra nem megterhelő, viszont annál látványosabb, változatos terepen visz, és pár órás kirándulás alatt kényelmesen bejárható akár kisebb gyerekkel is. Esős, sáros, havas, csúszós időben pedig bőven van benne kihívás is. Minden évszakban remek kiránduló célpont, túratippjeinket ITT és ITT olvashatjátok.

Megközelítés

Tömegközlekedéssel

A pomázi HÉV állomástól induló autóbusszal Pilisszentkereszt, Pomázi út 35. elnevezésű megállónál kell leszállni. Innen a szurdok felső végéből, a kék sávjelzést követve indulhatunk a túrára.

Autóval

A Pomázról Pilisszentkereszt felé vezető úton, kb. két kilométerre Pilisszentkereszt előtt leágazik egy aszfaltút, amely a szurdok alsó végénél található parkolóhoz vezet. Tábla nem jelzi a lehajtót, ezért legyünk figyelmesek: a 15-ös kilométerkő körül találjuk, közel Pilisszentkereszt déli határához.

Vízesés a város szélén – Alsó-Jegenye-völgy

A Budai-hegység legnagyobb vízesése a festői és könnyen megközelíthető Alsó-Jegenye-völgyben mintegy 5 méter magas sziklalépcsőn bukik alá. A völgy Budapest és Solymár határán található. A viszonylag könnyű, 5,6 kilométeres túra a Paprikás-patak mellett kanyarog, ahol a sárga sávot és a Mária-út jelzéseit kell követnünk.

Útközben patakon átívelő fahidakon sétálhatunk át, megnézhetjük a Budai-hegység egyetlen vízesését, egy, az 1940-es években működő strandfürdő kőmaradványait, egy felhagyott dolomitbányát és a híres Rózsika-forrást. A túra végállomása lehet az út háromnegyedénél kinyíló hatalmas rét, de mehetünk tovább is, és akkor némi emelkedő végén ripsz-ropsz a solymári várnál találjuk magunkat.

Havas, fagyos időben fokozott óvatossággal járjuk a völgyet, mert az egyébként szépen kiépített, hidakkal, korláttal biztosított sétaút ilyenkor több helyen is korcsolyapályává válhat. A túra részletes leírását ITT olvashatjátok.

Megközelítés

Tömegközlekedéssel

A 64-es buszcsaláddal Hűvösvölgyből Kökörcsin utca megállóhelyig kell utazni (budapesti jeggyel és bérlettel kiegészítő jegy váltása nélkül is utazhatunk idáig). Solymár vasútállomásra az Esztergom - Pilisvörösvár - Budapest, Nyugati pályaudvar vonal vonatai közlekednek.

Autóval Solymár határáig, ahol a völgy bejáratánál, a benzinkúttal szemben kis parkolóhelyet alakítottak ki, valamint Solymár vasútállomása mellett is találunk ingyenes parkolót.

Cikkajánló