Tíz szuper túratipp őszi természetjáráshoz

Olyan látványos túrahelyszíneket válogattunk össze, melyek évszaktól függetlenül is élményt, felfedezést és kikapcsolódást adnak.

Szerző:
Lánczi Péter
2023. november 4.

Olyan látványos túrahelyszíneket válogattunk össze, melyek évszaktól függetlenül is élményt, felfedezést és kikapcsolódást adnak.

Korábbi túraajánlatainkkból állítottunk össze egy csokorra valót, amely nem csupán gyaloglást és hangulatos tájat ígér a kirándulóknak, hanem páratlan látnivalókat is. Vannak köztük vadregényes szurdokok és erdőtájak, természetes és emberkéz alkotta földtani értékek, illetve panorámás hegytetők. Egy azonban mindegyikben közös: ezek a helyszínek felejthetetlen élményt nyújtanak.

1. Velencei hegyek bámulatos gránitszigetén

Látványos sziklaalakzatokat és kőcsodákat szerte az országban találunk, de a kicsiny, egy nap alatt is bejárható Velencei-hegységben igazán ritka értékekben gyönyörködhetünk. Komolyabb erőpróba nélkül egy túrarakörre is felfűzhetjük a Likas-követ, a Gyapjaszsákot, a híres „kockát”, az óriások játékszereinek tűnő Pákozdi-ingóköveket, illetve az Olasz gránitfejtő sziklagörgetegeit, melyek együttese felejthetetlen élményt ígérnek. Ezekről a látnivalókról, illetve magáról a túrától ide kattintva tudhatsz meg többet.

2. Pilisi tájban

Talányos sziklaalakzatokat Piliscsaba környékén is találunk: Jártál már a Csabai-gombánál, az Ördögoltárnál vagy a hatalmas Sas-sziklánál? Ezeket a kihagyhatatlan pilisi túracélpontokat még egy egyedi kilátó felkeresésével is kiegészíthetjük. Erről a 14 kilométer hosszú körtúráról itt olvashatsz.

3. Bükki sziklaélmény

És, ha már felejthetetlen sziklaélményekről esett szó, akkor nem feledkezhetünk meg a Bükk nyugati bástyáját jelentő Bél-kőről sem. Ez a monumentális, csonka bérc meredélyes tájsebének köszönhetően már messziről vonzza a tekintetet, de térképről leolvasható helynevei is felkeltik az ember kíváncsiságát. Mi történhetett ezzel a heggyel? Megismerkedni a Bél-kő történetével legalább annyira izgalmas, mint bejárni panorámás sziklatáját. Ebben a cikkünkben minden infót megtalálsz a Bél-kő felfedezéséhez.

4. Még egy látványos tájseb

Az ember tájromboló tevékenysége nem minden esetben fest nyomasztó képet. A Vértes déli részén, Gánt határában például egy lenyűgöző marsbéli tájat fedezhetünk fel, ahol anno a 20. században Európa legnagyobb bauxit kitermelése zajlott. A környékbeli bányászat történetét és érdekes eszközeit a Balás Jenő Bauxitbányászati Múzeumban ismerhetjük meg közelebbről, de az április 1. és október 31. között látogatható kiállítótér nélkül is részesülhetünk az emberi kéz alkotta táj lenyűgöző szépségében. Gánt és környékén egyébként más látnivalók is vannak, ezekről ebben a cikkünkben olvashatsz részletesen.

5. A Cserhát eldugott lankái között

Bér közelében egy ritka földtani értékre bukkanunk, amely geológiai érdekességén túl lenyűgöző látványt is kínál. Ezt a látványos „kőcsúszdát” és kőgörgeteges sziklakertet egy fantasztikus panoráma övezi, amit órákig is elnézne az ember. Bár a kőcsúszdát a kőbányászat tárta fel, mégsem emberi kéz alkotta. Voltaképpen andezitoszlopokról van szó, melynek évmilliókig rejtve maradt hasábjai az egykoron föld alatt zajló vulkánosság mementói. Mintha csak egy markoló kanala mart volna bele a kősziklába, ami íves és barázdált formát hagyott maga után. Ehhez a földtani kuriózumhoz alig három kilométert kell gyalogolni Bérből, a kirándulásról és a tájról pedig itt olvashattok bővebben.

6. A Balaton „új” tanúhegye – Haláp

Bár a balatoni táj egyik legfiatalabb hegyéről beszélünk, természetesen nem mostanában keletkezett. Újdonsága elsősorban abban rejlik, hogy közel száz évig nem lehetett rá felkapaszkodni, az eddig elzárt bazaltcsodái pedig lenyűgözőek, nem beszélve a fenséges panorámájáról. Egyre több kiránduló kezdi felfedezni ezt a bányászat által megskalpolt vulkáni kúpot, ami 2019 óta már egy kényelmes tanösvényen is bejárható. Hogy milyen természeti érték vár itt ránk, arról ide kattintva olvashattok.

7. Az Öreg-Bakony északi részén

Ha kirándulásról van szó, a Bakony már önmagában is vonzó hívószó. Ebben a korábbi cikkünkben a Bakony roppant sokszínű élménykavalkádját mutatjuk be egy túrában, ami egy varázsaltos szurdokvölgybe, négyezer éves romokhoz és bámulatos sziklaalakzatokhoz kalauzol el. A Öreg-Bakony északi részét bemutató túráról itt tudhatsz meg többet.

8. A Bakony eldugott sziklakertjében

A Zirctől mindössze 3 km távolságra található Eperjes-hegyet az egyedülálló földtörténeti értékei és változatos környezete teszi vonzó úti céllá. Ennek a Zirci-medence déli határán elterülő, a környezetéből alig kiemelkedő, ámbár 489 méteres hegynek a teljes körű felfedezésére egy kanyargós tanösvény nyújt segítséget, amit a 82-es főútról vagy a hegy keleti lábánál fekvő Olaszfaluból érhetünk el. A legtöbben a tanösvény szó hallatán kisgyerekes családi programra gondolnak, holott az ilyen tematikus ösvények sok esetben a felnőtteknek is izgalmas felfedezéssel tudnak szolgálni. Így van ez az Eperjes-hegyen is, ahol a változatos környezetben tett kirándulás során kis odafigyeléssel igazi kőkincsekre lelhetünk. A kirándulás élményeiről itt olvashatsz részletesen.

9. Páratlan úti cél a honti „szakadás”

A turisták által kevésbé ismert észak-börzsönyi táj legizgalmasabb természeti látványossága a Honti-szakadék, amit a környékbeliek csak „szakadásnak” hívnak. Nem véletlen az elnevezés, hiszen a páratlan geológiai helyszín valóban úgy fest, mintha beszakadt volna a hegy oldalába. A partfalakkal körbevett és a hegység földtörténetét elénk táró vadregényes szurdokot bárki szabadon felkeresheti. Erről a páratlan természeti értékről itt olvashatsz részletesen.

10. Szilvás-kő lenyűgöző sziklatája

A varázslatos Medves-fennsík déli részén található lenyűgöző bazaltszobros sziklaélményt a természet és az ember közösen formálta. Megcsodálni, változatos környezetét bejárni, ezzel együtt pedig egy maradandó geokalandot átélni egy könnyű séta keretében bárki számára lehetséges. A kényelmes tanösvényen bejárható túra lényegében a Medves-vidék egy különálló egységét tárja elénk, amit a szilvás-kői vonulat három bazaltkúpja alkotja. A legdélebbi a Kis-szilvás-kő (615 m) festői sziklaorma, a legmagasabb és egyben legszebb függőleges kőoszlopairól és hasadékairól nevezetes 626 méteres Nagy-Szilvás-kő, továbbá szintén érdekes vulkanikus alakzatokat mutat a Bagó-kő (575 m) félig elhordott magaslata. A hegyvonulat egy-két kilátópontjáról a lágyan hullámzó hevesi dombvidékére, a Bükk fehérlő mészkőcsipkéire és a Gömör–Szepesi-érchegységre láthatunk rá. Ez a panoráma még fenségesebb az őszi és téli időszakban, amikor a Szilvás-kő kúpja is kimagaslik az elterülő ködtengerből, és a környék lenyűgöző szigetvilággá változik át. A Szilvás-kő geológiai értékeiről és a körtúráról ebben a cikkünkben olvashatsz részletesen.

A cikk először 2022 novemberében jelent meg.

Cikkajánló