Túratippek a Bakony bebarangolásához

Szelíden hullámzó, dimbes-dombos táj, vadregényes sziklatájak és szurdokvölgyek, történelmi látnivalók és páratlan panorámák. Dióhéjban így lehetne összefoglalni a Bakony változatos vidékét, aminek megismeréséhez összeszedtünk néhány bakonyi jelvényszerző túrát, melyek útvonalaiból és nevezetességeiből bárki kedvére csemegézhet.

Szöveg:
Fotó:
Németh-Bucsi Attila
2023. június 10.

Szelíden hullámzó, dimbes-dombos táj, vadregényes sziklatájak és szurdokvölgyek, történelmi látnivalók és páratlan panorámák. Dióhéjban így lehetne összefoglalni a Bakony változatos vidékét, aminek megismeréséhez összeszedtünk néhány bakonyi jelvényszerző túrát, melyek útvonalaiból és nevezetességeiből bárki kedvére csemegézhet.

A Bakony zöld jelzésű útja nem csupán nevében kívánt megemlékezni Rómer Flórisról, a hazai kulturális és tudományos élet polihisztoráról, a 72 km hosszú, több szakaszban lejárható útvonal a hegység első tudományos kutatójához méltó természetjáró élményt is ad. A turistatérképeken is feltüntetett, elsősorban a zöld jelzést követő Rómer Flóris-emlékút a szó szoros értelmében kanyarogva halad, méghozzá úgy, hogy saját kiindulópontját is megkerüli egy nagy körrel, és a térképen egy csigaházra emlékeztető nyomvonalat hoz létre.

A Zöld úton
A túra a festői szépségű Cuha-völgyből indul, majd a Porvai-medencéből csodálatos panoráma nyílik a hegység legmagasabb hegyeire. Végig vezet a Barátok-útján, melyen régen a Bakonybéli szerzetesek jártak. Körbe járja Bakonybélt, és a Szent-kútat, ahol egykor Szent Gellért remetéskedett. A Kertes-kői-szurdok varázslatos sziklái közt kíséri a csordogáló Gerence-patakot, majd a Nagy-Som-hegy oldalában végig haladva eljut a Zoltay-forráshoz. Zircen áthaladva megtekinthetjük a 0 km-es bakancsot ábrázoló követ, majd Nagyesztergárra érve Ányos Pál szülőházát is megnézhetjük. Innen hangulatos völgyben, csörgedező patak mellett vezet az út, kisvártatva pedig festői szépségű Csesznek várában gyönyörködhetünk.

Az út felkapaszkodik a Zörög-hegy tetejére, ahol egykoron a Rómer Flóris kilátó állt. A kanyargós Cuha-patakot keresztezve Vinyére érkezünk, majd pompás erdőtájban a Likas-kő-barlanghoz érünk, melyen szűk hasadékán a bátrabbak át is bújhatnak. Ösvényünk a Bodzás-árok szép sziklái között megérkezik a fenyőfői ősfenyvesbe, majd tovább haladva megkerüli a Kakas-hegye, onnan pedig a Bécsi-árok széles völgyén át jut el túra végpontjához Bakonykoppányba.

Ha részletesebben is olvasnál az Ösvénytaposó Baráti Társaság által szervezett jelvényszerző túráról kattints ide!

A sárga úton
A Bakony egy másik neves kutatójáról, Dornyai Béláról is elkereszteltek egy 53 km hosszú turistautat, melynek sárgával jelzett nyomvonala csak kis részben érinti a Rómer Flóris-emlékút látványos helyszíneit. Szintén a bakonyi táj változatos arculatával találkozhatunk ezen az útvonalon, ismert és kevésbé ismert településeivel és geológiai érdekességeivel. A Porva-Csesznekről induló és Herendre érkező útvonal hangulatos völgyben, csörgedező patak mellett kezd vezetni, majd a pompás Csesznek várához visz.

Változatos terepen jut el a szépen felújított Szépalmapusztai arborétumhoz, ahol érdemes több időt is eltölteni.

Ösvényünk a Száraz-Gerence-völgyön keresztül érkezik meg Bakonybélbe, onnan pedig a bővízű Szent-kúthoz, mely egykor Szent Gellért szomját is oltotta. Felkapaszkodunk a Hajagok csúcsaira, majd leereszkedünk a világszerte híres Herendre, ahol felkereshetjük a Herendi Porcelángyár múzeumát is.

A Dornyai Béla emlékút végig a sárga sáv jelzésen vezet. Az 53 km hosszú ösvény tetszőlegesen szakaszolható, bármely irányból teljesíthető a jelvényvadászok számára is.

Az Öreg Bakony felfedezése
A Bakony hegység központi és egyben legvadregényesebb része az Öreg-Bakony – vagy más néven Magas-Bakony –, amelyet egy magára valamit is adó természetjáró aligha hagyhat ki. Az Öreg-Bakony Bakancsosa nevű túramozgalom mindenféle kötöttség nélkül tárja fel előttünk az itt található látnivalókat és nevezetességeket, és nem utolsó sorban e táj egyedi és varázslatos hangulatát. Ennek a jelvényszerző túrának nincs fix útvonala, mi dönthetjük el merről közelítjük meg az igazolófüzetben szereplő 16 helyszínt, melyek között szerepel többek között a hegység legmagasabb, kilátóval bíró pontja a látványos Pörgöl-barlang, a Szekrényes-, illetve Oltár-kő pompás sziklái, valamint a Török-lik feneketlen barlangja.

Természetesen a túra igazolófüzetében találunk javasolt útvonalakat, ezért a tájékozódásban vagy a túraszervezésben kevésbé jártas kirándulóknak sincs nehéz dolguk, ha a Bakony értékeinek felfedezésére adják a fejüket. Ha részletesebben is olvasnál a helyszíneiről, kattints „Az Öreg-Bakony legszebb tájain” című cikkünkre.

Várak a Magas-Bakonyban
Eddigi felsorolásunkban csupán Csesznek várát emlegettük történelmi látnivalóként, ami kétségtelenül az egyik leglátványosabb erősségünk, de a bakonyi tájban akadnak még más történelmi helyszínek is. Ezeknek a felfedezésére is létezik egy remek túramozgalom, aminek ingyenesen letölthető igazolófüzete nem csupán a kódok feljegyzésére, illetve a jelvény megszerzésére szolgál, leírással is nyújtanak hajdani várakról.

A bakonyi várkutatóknak összesen 18 helyszínt kell felkeresniük, tetszőleges útvonalon, hogy kiérdemeljék a díjazást, de a helyszínek bejárása garantáltan többről fog szólni holmi turistaereklye begyűjtésénél. Aki belevág ebbe a gyűjtögetésbe, többek között a Pápavár hegyi sáncok, a Vinye környéki sáncok és földvárak, a Tevelvárat és a Hölgykő vár látványos helyszíneit is fel fogja keresni, hogy csak párat említsünk az eldugottabb és csupán nyomokban fellelhető erősségek közül.

Magas-Bakony Turistája

Ez az öt útvonalból álló tematika is minél többet szeretne megmutatni a táj egyediségéből és szépségéből, ráadásul minden út külön jelvényt is jelent lejárói számára. A 28 km hosszú „Hajagok útja” Bakonybélből indulva tesz egy kört, csak úgy mint a „Kövek útja”, ami többek között a Hegyes-, a Fehér-, a Szökrényes-, és a Borostyán-kőhöz kalauzol el. A 20 km-es „Barlangok Útja” pogányoknak és betyároknak egyaránt menedéket nyújtó Odvas-kői-barlanghoz visz el, amit hazánkban legkorábban említettek írásban. Ezen az úton a Likas-követ és az Ördöglik-, valamint a Pörgöl-barlangot is felkeressük.

A „Halomsírok Útja” a Bakony mintegy 3500 évvel ezelőtt itt élt népek ma is jól felismerhető, több száz halomból álló temetkezési helyére tesz egy 27 km-es kört szintén Bakonybélből indulva. A „Várak Útja” elnevezésű túra szintén nevében hordozza fő látnivalóit, melyek között Bakonyújvár, a Televár, és a Kis-Pápavár nyomait kutathatjuk. Az a túrázó, aki mind az 5 túrát teljesíti, kiérdemli a „Magas-Bakony Turistája” címet, illetve az azért járó jelvényt és oklevelet.

A kilométerfaló és telhetetlen jelvényvadászoknak a Bakonyerdő ismerője elnevezésű túramozgalmat is ajánlanánk, amely érintőpontos túramozgalom öt csoportra osztva tartalmaz 500 m feletti csúcsok, nevezetes völgyeket, várakat és barlangok, továbbá természetvédelmi területeket.


Teljesítményhajhászoknak
„Fedezd fel a Bakony rejtett kincseit és a benned rejtőző erőt!” – ezzel a felhívással csalogatja a Bakony kör elnevezésű erőpróba az ultra távok kedvelőit. Akinek a természetjárás inkább a kihívásról vagy a sportról szól, annak ezt a 112 km-es, a terepen kihelyezett QR-kódok beolvasáséval igazolható kört ajánljuk, amit gyalog vagy futva, bárki és bármikor teljesítheti. A Csesznekről induló kör 2700 méter szintemelkedést tartogat, és 30 óra szintidő áll rendelkezésre a célba éréshez, ami még a kezdő 100-as túrázóknak is megkönnyíti a sikerélmény megszerzését. A Bakony körről részleteket itt olvashatsz.

A kerekezőknek is van egy tippünk
Aki a természetjárás bringás verzióját kedveli, és ezt jelvényszerzéssel is összekötné, annak a Bakony – Balaton Kerékpáros Körtúrát ajánlanánk. A 450 km hosszú túra a Balaton és a Bakony jellemző helyszíneit járja be, így a maga módján a környéket rendesen és alaposan bejárja. A kiírásban szereplő útvonal csak ajánlott, de az igazolóhelyek kötelezőek. A teljesítés persze nincs időhöz kötve, így ez a kétkerekű vándorút akár kényelmes, több részletben bejárható családi program is lehet.

A cikk először 2022 júliusában jelent meg.

Cikkajánló