Őszi kalandozások Budapest izgalmas zugaiban

Sok túraötlettel, remek sétacélpontokkal és soha nem hallott történetekkel bombáztuk az olvasót majd két héten keresztül, ezeket gyűjtöttük most csokorba. Ha a fővárosban vagy a környékén keresed a legjobb, legszínesebb kikapcsolódási lehetőségeket, olvass tovább.

Szöveg:
2022. november 8.

Sok túraötlettel, remek sétacélpontokkal és soha nem hallott történetekkel bombáztuk az olvasót majd két héten keresztül, ezeket gyűjtöttük most csokorba. Ha a fővárosban vagy a környékén keresed a legjobb, legszínesebb kikapcsolódási lehetőségeket, olvass tovább.

Ha túrázni szeretnél

Emlékszem, néhány évvel ezelőtt még azok előtt is többnyire ismeretlen volt a biatorbágyi Nyakas-kő, akik rendszeresen túráztak. Jobbára csak azok látogatták, akik a főváros környéki legnépszerűbb kirándulóhelyeket már mind kipipálták. Nem így ma! Nógrádi Attila főszerkesztőnk szerint a rendkívül látványos sziklaformációhoz szinte már sorszámot kell húzni, ha hétvégén látogatjuk meg, ezért ha tehetjük, inkább hétköznapra tervezzük be a felkeresését.

A környéken minden együtt van, ami egy kellemes kiránduláshoz kell: szép táj, klassz panoráma, praktikus bejárhatóság, összességében nem túl megerőltető, de mégis látványos túrát lehet itt tenni. Bővebben ebben a cikkben olvashatsz róla.

Nagyon népszerű volt az a három cikk, amit Lánczi Péter kolléga írt a nemrégiben felfestett Pálos út egyes szakaszairól. A siker nem véletlen: az egyenként 14, 24 és 27 km-es útvonalak a fővárosban, a Pilisben és a Visegrádi-hegység legszebb részein vezetnek végig. Ezeket bejárva elmerenghetünk az élet misztériumáról, amiben a pálosok is a segítségünkre lesznek, akiknek az üzenetét a telefonunkkal hallgathatjuk meg linkeken és kódokon keresztül. De persze, aki kevésbé spirituálisra venné a figurát, annak is remek ez a túralehetőség.

A Források útja kivezet a fővárosból, és a Sziklatemplomtól indulva a budaszentlőrinci pálos kolostorromig tart. A Szeretet útja Visegrád központjától alkot egy körtúrát, a Remeték útja pedig a pilisszentkereszti római katolikus templomtól indul, és szintén egy nagy karikát lehet lejárni, miközben a Pilis számos érdekességét érintjük.

Tóth Judit szerzőnk a Családi túrák Budapest környékén című cikkben szereplő kirándulásokat maga is letesztelte a családjával. Olyan rövid, de mégis tartalmas útvonalakat gyűjtött össze, amelyeken a legkisebbek sem fognak unatkozni: bemutatja a Jági tanösvényt, a Vasas-szakadékot és a Pilis csúcsaira is ajánl túrát. Családi programra felkészülni, katt ide!

Tősgyökeres érdiként éppen ideje volt, hogy nyakamba vegyem a várost, és végigjárjam az egy éve kijelölt, a település két távoli pontját összekötő LevenDuna túrautat, amiről Csanádi Márton remek képein keresztül mesélek nektek. Nos, tudom, hogy ilyet nem nagyon szoktunk mondani, de őszintén szólva a 16 km-es útvonalnak igazán csak az eleje és a vége látványos. Emellett nagy szintemelkedéseket sem tartogat, és közben még csalni is lehet – ha a részletek is érdekelnek, kattints ide!

Ha egy nagy sétát tennél

Judit nemcsak remek családi túrákat ismer, de szereti új perspektívába helyezni a már ismert helyszíneket, és olyat mesélni az olvasónak, amiről eddig még nem hallott. Ezúttal a Józsefvárost és a Gellért-hegyet ismerhetjük meg új oldaláról. Aki szereti a szecessziót, annak a VIII. kerületben nagyon is érdemes nyitott szemmel járnia, és egy másfél-két órás sétát tennie itt, sorvezetőként akár ezt a cikket használva.

A Gellért-hegyet mindenki jól ismeri, gondolnánk elsőre. De ez biztosan így van? Azt például tudtad, hogy egykor szőlők borították? Hogy melyik villához tartozott magánbenzinkút? Vagy hogy mi volt az a „Purgó”? Ebből a cikkből minden kérdésre választ kapsz.

Egy igazán különleges helyszínt is ajánlottunk a figyelmetekbe. Joó Annamária szerzőnk, ahogy ő nevezi, a „csepeli rozsdaövezetben”, azaz a Csepel Művek miniuniverzumában tett egy sétát, nem mindennapi élményeiről és a hely egyedi hangulatáról itt számolt be nektek.

Aki egyszer is ellátogat ide, az megérti, miért követik egymást a filmforgatások az élő kísértetvárosra emlékeztető gyárnegyed utcáin.

Ha rossz idő van

A mostani nem tipikus kirándulóidő, így azokra is gondoltuk, akik inkább beltéri programot terveznek. A családosok, a párok vagy éppen a baráti társaságok is remek lehetőségeket találhatnak ebben a cikkben, ami több, általunk már kipróbált budapesti és környéki programot vonultat fel: a listában szerepel kiállítás, barlangtúra, interaktív múzeum és rendhagyó állatkert is.

A rossz időt akár egy kis ismeretbővítéssel is eltöltheted, amihez két cikket ajánlunk most. Szigeti Ferenc Albert főszerkesztő-helyettes Farkas-hegyi repülőtérről szóló cikkében számos, ritkán látható, különleges archív felvétel kíséretében olvashatsz a vitorlázórepülés hőskoráról. Az írást itt éred el.

Gondolkodtál valaha arról, hogy vajon tényleg feneketlen-e a Feneketlen-tó, és ha valami okból kifolyólag mégsem lenne az, akkor miért hívják így? Annamari cikkéből minden kiderül a főváros egyik legnépszerűbb taváról.

Cikkajánló