Sziklába vájt szentély a Bükk szélén

Sokan talán még nem is hallottak róla, pedig hazánk egyik legkülönlegesebb kápolnája bújik meg Miskolctapolcán. Meglátogattuk, és egyből beleszerettünk e rejtett kincsbe és történetébe.

2023.09.27.

Egy semmivé lett település utolsó hírmondója – Csomorkányi templomrom

Csomorkány tipikusan egy olyan falu, amelyet nem nagyon érdemes a térképen keresni, mert már a török időkben elnéptelenedett. Lakói elhagyták, épületei elenyésztek. De mégsem tűnt el nyomtalanul. Emlékét máig őrzi középkori templomának különös hangulatú romja a Hódmezővásárhely határában lévő szántóföldek között.

2023.09.22.

Apródok lábnyomán Drégely vára felé

A 444 méter magas, vulkanikus csúcson fekvő várrom egyszerre vadregényes túracélpont, kiemelkedő történelmi helyszín és különleges kegyeleti hely, amelyet semmiképp sem tudtunk kihagyni.

2023.09.17.

Uzdpusztán bújik meg az ország legeldugottabb romkápolnája

Ez az a hely, ahová véletlenül nem keveredik oda az ember. Csak, ha célirányosan keresi, akkor bukkan rá a kicsiny romkápolnára. Nincs kitáblázva, és út sem vezet hozzá. Ott bújik meg észrevétlenül, elhagyatottan egy fákkal körbenőtt, erdős ligetben a Gölle környéki szántóföldek között. Látni is csupán akkor engedi magát, ha már közvetlenül előtte állunk.

2023.09.13.

Megszépült az ország egyik legkülönlegesebb balatoni templomromja

A kövesdi templomrom valóban különleges, és ez nem valamiféle költői túlzás. Aligha van Magyarországon még egy olyan Árpád-kori templom, amely egy római villa alapjaira épült, és amelynek oltárán nap-éj egyenlőségkor különös fénysugár jelenik meg. Falait török ágyúk rombolták, az idő emésztette rendületlenül, de 800 év sem tudta teljesen eltüntetni. Nemrégiben pedig állagmegóvást, kerítést kapott, és környezete is egyedi módon újult meg.

2023.08.21.

Miért Tettye a pécsi Tettye?

Egy rom, egy barlang, egy patak, mégis ennél jóval több! A Tettye Pécs legfestőibb és egyik legkultikusabb városrésze, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a városra. De vajon mi köze van a dervisek kolostorához?

2023.08.19.

Hűvösvölgy oázisa – A sokat látott Nagy-rét

A Budai-hegység ölelésében, a főváros szélén bújik meg egy mesebeli rét, amely nem is olyan régen még illegális mozgalmaknak, cserkész- és úttörőcsapatoknak volt gyülekezési helye, de koncerteknek is otthont adott, jelenleg pedig tökéletes családi pihenőhely.

2023.08.12.

Zubogy legendás középkori temploma

A Gömör–Tornai-karszt európai mércével is különleges természeti látnivalói mellett egyedülálló középkori templomokat is felfedezhetünk Aggtelek és Jósvafő tágabb környékén. A Tornaszentandrás, Szalonna, Jósvafő, vagy éppen Rudabánya nevével fémjelzett, rangos lista előkelő helyén szerepelhetne Zubogy istenháza is, ha többen ismernék.

2023.08.11.

Ezek a különleges templomromok megérnek egy kirándulást

Összeállításunkban olyan egyedi hangulatú, középkori pusztatemplomokat ajánlunk, amelyeket különleges rommá sűrített az idő. Szántóföldek közepébe fúródva vagy kukoricatáblák között bújnak meg, és elpusztult települések utolsó hírmondóiként mind felfedezésre várnak.

2023.07.28.

Egy eldugott kis csoda a Csepel-sziget déli szegletében – Lórév

Ráckevétől mintegy 6 kilométerre, a Csepel-sziget déli részén bújik meg egy takaros kis szerb nemzetiségű község, Lórév. Az alig 300 fős település fekvése már csak a Duna közelsége miatt is páratlan, mégis viszonylag kevesen ismerik. Pedig lenne miért: számos természeti szépségre, építészeti és kulturális különlegességre bukkanhatunk a környéken.

2023.07.28.

Nem is hinnéd, mi mindent rejt Ozorai Pipo várkastélya

Ha van olyan magyarországi vár, amelynek muszáj lenne kilépnie az ismeretlenség homályából, akkor az a Tolna megyében található ozorai várkastély. Amikor leparkoltunk a sallangmentes kockaépület mellett, még mi sem sejtettük, hogy bent egyből leesik az állunk.

2023.07.08.

Gyilkosságok emlékei a Pilisben

A Pilis legkedveltebb kirándulóhelyei közé sorolt Lajos-forrás és környéke a magyar kriminalisztika egyik legtöbb halálos áldozattal járó bűnügyének helyszíne is egyben. Annak idején a sajtón keresztül az egész országot bejárta a hét emberéletet követelő gyilkosságsorozat véres története, de az igazságról azóta is csak keveset tudhatunk. Több mint hetven év távlatából, a gyilkosságok helyszíneinek felkeresésével eredünk a történelem nyomába.

2023.07.04.

Különleges hangulatú Árpád-kori rom a zámolyi temetőben

A zámolyi Szent Lőrinc templomromnál járva nehéz elvonatkoztatni attól, hogy egy temetőben vagyunk, ahol a rom körül földből kiálló régi sírkövek meredeznek. Az égbe törő falmaradvány mellett különös érzés keríti hatalmába az embert, mintha egy ősi szertartás díszletei között sétálna.

2023.06.22.

Szent Tamás kerek templomromja egy szőlőhegy lábánál

A Vértes lankái tövében, Zámoly északi határában kis dombon áll egy kerektemplom romja. A magas fűvel, fákkal, cserjékkel benőtt rom környéke magányos és elhagyatott hely érzetét kelti, mégis pont ez az egyszerűség adja legfőbb vonzerejét, és marasztalja az arra járót. A középkorban elpusztult Kerekszenttamás falu rotundájának maradványai magukra hagyatottságban várják, hogy sorsuk beteljesedjen.

2023.06.20.

Rejtőzködő szépség a Balatonnál

Fonyód-Bélatelep száz éve fontos hely volt a térképen, legalábbis nyaranta. Politikusok, gyártulajdonosok, művészek nyaraltak itt, fontos döntések és híres művek születtek ezekben a villákban. Bár az idő itt sem múlt el nyomtalanul, a hely hangulata ma is különleges.

2023.06.17.

Dunaföldvár és Csonka tornyának felfedezése

Első pillantásra aprócska toronynak tűnhet, de a Duna és város fölé magasodó kis erősség nem csak a csodás panorámájával fog minket lenyűgözni. Igaz, egyedi hangulatának fontos díszlete a táj, de az idill megteremtésében a történelemnek és a kisvárosi környezetnek is jelentős szerepe van.

2023.06.10.

Kastélytúra Ausztriában

Egynapos kiránduláson jártunk a schönbrunni kastély egyik titkos szegletében, ellátogattunk az osztrák–szlovák határ közelében található niederweideni vadászkastélyba, és megcsodáltuk Ausztria legnagyobb vidéki kastélyát, a Schloss Hof-ot.

2023.06.07.