MOLFresh Corner

MOL természetjáró blog

Szöveg:
2023. szeptember 15.

A Börzsöny legjobb piknikezőhelyei

Válogatott erdei pihenőhelyeink között szerepel vadregényes környezetben fekvő, könnyen megközelíthető, és csodás panorámát tartogató helyszín is.

Széles palettáról válogathatunk, ha egy börzsönyi kirándulást szeretnénk megkoronázni egy olyan hangulatos helyszínnel, ahol kényelmesen lepihenhetünk, falatozhatunk, és akár kint is tölthetjük az éjszakát. Az általunk ajánlott helyszínek között a kisgyerekes családok és a nagy zsákos turisták egyaránt megtalálhatják számításukat, csupán azt kell eldönteni, mi felel meg a komfortunknak, mennyire szeretnénk elbújni az erdő csendjében.

Természetesen gyűjtésünkön kívül még jó pár kellemes hely akad a Börzsönyben, ahol csodás környezetben lehet lepihenni. Mi csupán egy szűk merítést mutatunk be a lehetőségek tárházából. Ha ismersz még jó piknikező- vagy táborozóhelyet, oszd meg velünk a tipped kommentben.

1. Erdei komfort – Schaffer-kút (Sáfer-kút)

Tágas, padokkal ellátott hegylábi tisztás, ahol a bővizű forrás fakad. A legtöbb túrázó már ezek alapján is egy remek táborhelynek tartaná ezt a Börzsöny északkeleti szegletében megbújó erdei pihenőt, de a hely ennél is többet nyújt. Van itt tűzrakó és fedett esőbeálló, még vécé is, melyek együttese tökéletes piknik- vagy táborhelyet biztosít. A tisztáson bőven van hely a labdajátékoknak és a sátrazásnak, az árnyékot adó fák alatt pedig kényelmesen lehet sütögetni.

A Drégelypalánktól két kilométerre fekvő Schaffer-kúthoz akár vonattal is érkezhetünk, ugyanis a Vác és Drégelypalánk között közlekedő Bzmot-nak (motorvonat) itt is van egy erdei megállója (Sáferkút).

A hely ennek ellenére nem tartozik a forgalmasabb pihenőhelyek közé, sőt a vasút inkább fokozza a hely kényelmét és báját, mintsem elvenne az erdei hangulatból. Ha csupán piknikezni érkeztünk erre a tisztásra, akkor is érdemes energiát szánni a közeli Drégelyvár meghódítására. A legendás erősséghez való feljutás izzasztó kaptatót tartogat, de mindenképpen megéri a fáradságot. A helyszínt ide kattintva találod!

2. A Börzsöny mélyén – Kalakocsi-pihenő

A túrázók által ritkábban járt észak-börzsönyi tájban húzódik a 12 km hosszú Nagy-völgy, ami Bernecebaráti és Nagyoroszi között majdnem teljes egészében átszeli a hegység északi részét. Az erdészeti úton bejárható völgy két fő vonzereje az erdőbe zárt csend és az itt megbújó esőházas erdei pihenőhelyek. Az akár kint alváshoz is remek helyszínek közül mi a völgy mélyén fekvő Kalakocs-pataki pihenőt emelnénk ki, melynek térerőmentes tisztása tökéletes színtere lehet egy családi vagy baráti szalonnasütésnek.

Bár az itt található padokat az idő kissé már megviselte, a funkciójukat még ellátják, a betonalapzatra épült sátortetős házikó állapota ugyanakkor kiválónak mondható: nagyobb társaság számára is tökéletes menedéket nyújt az elemekkel szemben.

A térkép jelöl forrást a közelben, de vízkészletünket nem érdemes erre alapozni. Az ide készülő táborozóknak az innivaló plusz terhével kell számolni. Akár gyalog vagy bringával érkezünk a Nagy-völgybe, szépsége és élményt adó környezete azonnal magával ragadja az embert. Egy itt töltött csillaglesős éjszaka pedig felejthetetlen kalandot tartogat. Térképet a helyről ide kattintva találsz!

3. A Kemence-patak partján – Bacsina-kút

Nem véletlenül tartozik a népszerűbb piknikhelyek közé a Kemencei-Nagy-völgyben található bővizű Bacsina-kút, avagy Dr. Kenyeres Balázs-forrás. A Börzsöny szívében, az erdészeti út, illetve Kemence-patak mentén fekvő erdei pihenő mesés tisztásán több asztal és bográcsozásra is alkalmas tűzrakó kapott helyett, illetve egy nagyobb féltetős építmény, ahová csapadékos időben be lehet húzódni.

A tágas, sátrazásra tökéletes, részben nyílt, de árnyékot is adó tisztás bármilyen szabadtéri kikapcsolódásnak helyet biztosít, de a gyerekek számára a Kemence-patak már önmagában is programot és felfedezőélményt ígér. Ezt az erdei komfortot adó idillt egyszerre kedvelik a kiránduló családok és a nagy zsákos túrázók, így itt szép időben gyakran összefuthatunk másokkal is. Tömegnyomorra azért nem kell számítanunk, valamint a tisztás elég nagy ahhoz, hogy mindenki kényelmesen elférjen. Térképet itt találsz!

4. Meditatív kilátás – „Lokó-pihenő”

A „Lokó pihenő” faépülete a Lokomotív Turista Egyesület fennállásának 60. évfordulójára készült el 2009-ben a Börzsöny délkeleti részén található Nagy-Kő-hegy panorámás tetején. A jellegzetes formájú esőbállóhoz az Országos Kéktúra ösvényén lehet felkapaszkodni Magyarkút vagy Nógrád irányából (bélyegzőt is találunk itt). Talán nem ez a legszebb kéktúraszakasz, de a „Lókó pihenő” kétségtelenül a vándorút egyik legszuperebb kilátóhelye, ahol fantasztikus börzsönyi panoráma tárul elénk. Ez a remek piknikhelyszín elsősorban azoknak ajánlott, akik szeretnek akár órákon át szemlélődni és elcsendesedni, amihez a madártávlat és a táj szépsége szolgáltat tökéletes hátteret. Térképért kattints ide!

5. Torony a Dunakanyar felett – Julianus-kilátó

A hegység déli peremén, a Hegyes-tető 482 méter magas csúcsán áll a bástyára emlékeztető Julianus barát torony, ahonnan a Dunára, a Visegrádi-hegységre és a Börzsönyre is páratlan panoráma nyílik. Akár Zebegényből, akár Nagymarosról kapaszkodunk fel a Hegyes-tető emelkedőjén, nagyjából négy kilométernyi sétával jutunk fel a kilátóhoz, illetve a piknikezés komfortját adó padokhoz. Aki először jár itt, garantáltan meglepő élményben lesz része, hiszen a panorámát nagy részben a Dunakanyar páratlan látványa uralja. Az egyszerre kilátást és menedéket adó kőtorony középső emelete bivakszállásnak sem utolsó, az éjszakai látképet pedig a Duna-parti települések fényei teszik még csodálatosabbá. Itt találod a térképet!

TÖLTŐDJ FEL A TÚRA UTÁN!

Kelj útra, és túrázás előtt vagy után töltődj fel az Fresh Corner új kávé különlegességeivel országszerte a MOL Fresh Corner pontjain! Mint a Brazíliából származó, lágyabb ízvilágú 100% arabicát vagy az arabica testes aromájának és a robusta karakteres ízjegyeinek tökéletes ötvözetét, a signiture blend Fresh Corner kávét. További részletekért kattints ide.

Cölöpszafari Székesfehérvár közepén

Cölöpszafari Székesfehérvár közepén

2023.08.18.

Kevés olyan tanösvényen jártunk eddig, ahol pontosan azt kapjuk, amit a színes tájékoztatótáblák megígérnek nekünk, a székesfehérvári Sóstó tanösvény ismertetői azonban egy kicsit sem ferdítenek a valóságon. Az itt megtett 8 km-es séta egyenesen felér egy szafarival, ugyanis lépten-nyomon valamilyen érdekes élőlénybe botlunk.

→ Tovább